DOĞAL LİFLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
Advertisements

Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
MADDENİN HALLERİ.
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
Bilimsel Sınıflandırma
ABELİA GRANDİFLORA.
Büyük yapraklı ıhlamur
Broussonetia papyrifera
BİTKİLER.
KETEN.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
Çevremizdeki Canlılar

MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
KOLZA.
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
CHRYSANTHEMUM.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
Alyssum saxatile.
Picea abies Avrupa ladini.
Çevremizdeki Canlılar
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
KEREVİZ.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Buddleia (Kelebek çalısı)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
Bilimsel Sınıflandırma
Cıstus spp..
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ (Trifolium alexandrinum L.)
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
PATLICAN.
Brassica oleracea L. italica
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
Haşhaş.
PAMUK LİFİ Hilal BAHAR
Hayvansal lifler Spesiyal lifler
Bitkisel Lifler Genel Özellikleri
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
BİTKİSEL LİFLER (Pamuk)
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
SUNİ (REJENERE) LİFLER
Kumaş Nedir?.
BİTKİSEL LİFLER (Kenevir, Jüt, Rami)
BİTKİSEL LİFLER.
BİTKİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? BİTKİLERLE İLGİLİ GENEL VE İLGİNÇ
Tekstil Hammaddelerinin Genel Özellikleri
YER ELMASI.
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

DOĞAL LİFLER

BİTKİSELLİFLER Tekstil Lifinin Tanımı ve Yapısı Belirli uzunluk, incelik ve mukavemeti olan yumuşak, sarılmaya, eğrilmeye ve bükülmeye uygun maddeye tekstil endüstrisinde lif denir. Tekstilde kullanılan ham maddeye elyaf adı verilir

Tekstil Liflerinin Sınıflandırması Tekstil Lifinin Temel Özellikleri Tekstil lifinin değeri, sahip olduğu bazı temel özelliklere göre belirlenir. Bu özellikler: Uzunluk, İncelik, Mukavemet, Parlaklık, Eğrilme yeteneği, Uzama ve esneklik, Yoğunluk, Nem çekme, Isıdan etkilenme, Işıktan etkilenme, Kimyasal reaktiflerden etkilenme, Elektriksel özellikler, Uzunluk

Tohum Lifleri Tohum liflerinin ham maddesi selülozdur. Selüloz, doğada bitkilerin sentez yolu ile oluşturdukları organik bir maddedir. 1.1. Pamuk İlkbaharda (Nisan ayında) ekilen pamuk tohumu Ağustos ve Eylül aylarında pamuk olarak hasadı yapılır Pamuk bir yıllık bitkidir .

Lifler kapalı kozanın içinde sıkışık halde olgunlaşırken kıvrımlarınıda kazanmaya başlar. Koza içindeki liflerin uzaması ile koza hacmi yetersiz kalır, koza çatlar ve açılır. Pamuk tohumları üzeri elyaf kaplı olduğu halde açığa çıkar. Lifler, sıcak havanın etkisiyle su kaybeder ve birbirine yapışmış olan lifler kabararak kozanın açılmasını sağlar. Pamuk bitkisi ağustos ve ekim ayları arasında elle veya makineler ile toplanır.

Pamuk Kullanım Alanları Pamuk lifinden elde edilen ürünler günlük yaşantımızda çok kullanılmaktadır. Sıvıları emme özelliğinin yüksek olması nedeni ile iç giyimde, t-shirt, swith-shirt, ceket, yelek, gömlek, pantolon, vs.(Resim 1.24) ev tekstilinde; perdelik, döşemelik, havlu, bornoz, süs eşyaları, masa-sehpa örtüleri, vs. olduğu gibi, tıbbi ve endüstriyel amaçlı olarak da geniş kullanım alanlarına sahiptir. Örneğin; sargı bezi, bandaj, pamuk vb.

1.2. Kapok Lifleri Kapok ağacı, tropik iklimlerde (Hindistan, Afrika) yetişir. Ağacın kapsül şeklindeki meyvesi içinde tohumu ile birlikte bulunan lifler kapsüllerden elle veya makinelerle ayrılır. Tohumlar, liflerden pamuğa nazaran çok daha kolay ayrılır.

2. Gövde Lifleri Bitkilerin saplarından elde edilen selülozik liflere gövde lifleri denir. En önemli gövde lifleri keten, kenevir, jüt ve ramidir. Bunların yanında son yıllarda bambu bitkisinden elde edilen, bambu lifleri de gövde lifleri arasında yer almıştır Gövde lifleri, lif demetlerinin dayanıklılık düşük esneklik ve farklı uzunluklarda olması ile belirgin bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda gövde liflerine sak lifleri de denilmektedir. 2.1. Keten Lifi Keten bitkisi , bitki gövdesinden (sapından) elde edilen liflerin başında gelir. Başlıca tohumu ve lifi için yetiştirilir. Türkiye’de de keten ekilir. Ancak düşük kalitededir. Fransız keteni, parlaklığı ile İrlanda keteni ise beyazlığı ile ünlüdür Bir yıllık bir bitkidir. Rutubetli ve soğuk iklim, kumlu ve derin topraklardan hoşlanır.

Keten lifi Kullanım Alanları Genellikle serin tutması açısından yazlık dış giyimde kullanılır. Gömlek, ceket, pantolon vs. ev tekstilinde; sofra takımı, süs eşyaları, yatak takımları vs. yapımında kullanılır. Ayrıca su tesisatlarında lif olarak, halat yapımı ve kaliteli kâğıt yapımında kullanılır.

2.2. Kenevir Kendir adı da verilen bir tekstil bitkisidir(Resim 1.43).Ekiminden 120–140 gün sonra hasadı yapılır. Ketende olduğu gibi lif hücreleri, kabuk kısmında demetler halindedir. Genellikle halat, urgan, yelken, çadır bezi, çuval yapımında ve halının çözgü ipliğinde kullanılır.

2.3. Jüt Jütün gövdesinde lif hücreleri demetler halinde bulunur. Jüt lifinin üretimi, çürütme yöntemi ile yapılır. Çürütme sonunda lif demetleri gövdeden elle soyularak ayrılır.

2.4. Rami Lif hücreleri, rami bitkisinin gövdesindeki kabuk kısmının hemen altında demetler halinde bulunur. Bitkilerin yaprakları sararmaya başladığında hasadı yapılır. Bitki henüz yaşken kabuk kısımları bir bıçak yardımıyla sıyrılarak elle veya makinelerle temizlenir.

2.5. Bambu Lifi Bambu 21. yüzyılın elyafıdır(Resim 1.50). Uzakdoğu'nun bambu ormanlarından toplanan bambu kamışları hamur haline getirilip, daha sonra liflere ayrıştırılır ve kasarlanır.

Başka hiçbir selülozik elyaf, elde edilen bambu elyafın verdiği doğallığı, yumuşaklığı ve serinliği verememektedir. Bu özellikler bambu lifinin ipek ve kaşmir ile mukayese edilmesine neden olmaktadır. Kendiliğinden anti bakteriyel, doğa dostu olan, bambu elyafından yapılan kumaşlar merserize işlemi gerektirmez. Tüm bitkisel ve selülozik elyaflarla aynı boyayı alır. Yazın terleme ve koku yapmaz.

3. Yaprak Lifleri 3.1. Sisal Sisal bitkisi sıcak ve nemli iklimde yetişir. Yapraktan elde edilen lif sınıfında en fazla Sisalden lif üretilir Sisal lifleri birbirleri ile yapışık halde bulunan hücre demetleri şeklindedir. Liflerin boyu 100 cm'e kadar ulaşır. Rengi beyazdan sarı, kahveye kadar gider. Yapısı % 65–72 selüloz içerir. Lifte küçük gözenekler olduğundan nem çekme özelliği fazladır. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Aynı zamanda diğer kaba liflere göre esnekliği iyidir.

3.2. Manila Keneviri(Abaca) Hurma ağacına benzeyen ve 8–20 yıl yaşayan bir tropikal bitkidir. Dünya üretiminin % 94’üFilipinler’dedir. Beyazdan kahverengiye kadar giden renklerde, parlak ve sağlam lifler elde edilir. Yapısında % 63–64 selüloz, % 10 kadar da nem bulunur.

4. Meyve Lifleri 4.1. Koko Lifi Koko lifleri, Hindistan cevizi meyvesinin üstünü örten lifli tabakadan elde edilir. Seylan, Hindistan ve Pakistan’da yetiştirilir. Üretimi için hindistancevizi kabukları nehirlerde 6–12 ay bekletilir. Bu süre içinde kabuklardaki çamurlar gider; odunsu hücreleri liflere bağlayan yapışkan madde bozulur ve lifler birbirinden ayrılacak hale gelir. Bu kabuklar kurutulur ve odun tokmaklarla dövülür. Sonra temizlenerek kaba, uzun, ince ve kısa lifler sınıflandırılarak ayrılır (Resim 1.60).Açıktan koyu kahveye giden renklerde, sert fakat esnekliği fazla olan lifler elde edilir.