Temel Kavramlar Hastalık Nedir? Modern Tıp Geleneksel Tıp-Yerel Tıp

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Advertisements

MİTOLOJİ Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur Kendisinden ilk kez İlyada’da Homeros.
Zinde İSG Etiği DRUZ.
TIP EĞİTİMİNDE ÖĞRENCİNİN YERİ
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
完美的人在世界上有兩種類型。一個已經死了,一直還 Dünyada kusursuz iki insan vardır. Biri ölmüştür diğeri ise doğmamıştır. Çin Atasözü 完美的人在世界上有兩種類型。一個已經死了,一直還 Dünyada kusursuz.
SAĞLIK.
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Örgüt Külütü, İklimi ve Sağlığı
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
EKONOMİK BOTANİK Yard.Doç. Dr. Hasan AKGÜL.
SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
Grup Nane-Limon Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Alternatif Tedavi Yöntemlerine Bakışlarının.
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
FARKLILILAR.
Bitkisel Drog ne demektir?
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Kapsamlı Sağlık Bakımı
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
BİR YAŞAM TARZI OLARAK SPOR Doç.Dr.Sebahattin DEVECİOĞLU
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
1- Gündelik Bilgi 2- Dini Bilgi 3 - Teknik Bilgi 4- Sanat Bilgisi
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
BÖLÜM 4 KURAMSAL MODELLER: NASIL DÜŞÜNMELİYİZ?.
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
Sağlık Kurumlarında Müşteri Memnuniyeti
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
İŞLEVSELCİLİK ÇOK ANLAMCILIK.
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
Kanıta Dayalı Tıp Prof Dr Süheyla Ünal.
FTR 409 HALK SAĞLIĞINDA FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
Sağlık ve KÜLTÜR Doç.Dr. Melike KAPLAN.
Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet
Sağlık ve Kültür Doç.Dr. Melike KAPLAN.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Toplum ve Toplumsal Yapı
MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR.
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
GÖSTERGEBİLİM YRD.DOÇ CANAY UMUNÇ İSMAİL DURGUN
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
“TEARUF” Kavramı ve İlişkili Görülen Kavramlar Açısından Metin Analizi- Kuruluma esas olan metin: M. Selçuk, Birlikte Yaşamaya Kur’anî Bir Yaklaşım ( Kültürel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Beslenme İlkeleri - 4.
Sunum transkripti:

Temel Kavramlar Hastalık Nedir? Modern Tıp Geleneksel Tıp-Yerel Tıp Alternatif-Popüler-Tamamlayıcı Tıp

Sağlık ve hastalık kavramları, her kültürde bulunmakla birlikte farklı algılanan kavramlardır. Yani bir toplumdaki hastalık algısı ile başka bir toplumdaki hastalık algısı aynı olmayabilir. Toplumun hastalık hakkındaki değer yargıları, hastalığa bakış açısı ve seçilen tedavi şekli o toplumun kültürünün özelliklerini yansıtır.

Öyleyse, kültürler arasındaki farklılıkları göz önüne alırsak, sağlık-hastalık kavramları ve bunun çevresindeki pek çok kavram da aynı derecede görelidir; kültürden kültüre farklılık gösterir. Bu bakış açısıyla diyebiliriz ki sağlık ve hastalık, en azından bir yönüyle kültürün bir ürünüdür.

Hastalık Nedir? Hastalık, organizmanın patolojik halidir. “Sağlıksızlık” (sicness), sağlıktaki bozulma demektir. Sağlıksız olma hali, rahatsızlık ve hastalık olgularını da içeren, daha geniş kapsamlı bir terimdir. Rahatsızlık (illness) ise, sağlıksız olma halinin, kültürel ve sosyal olarak tanımlanmış ve koşullandırılmış algılayımlara veya deneyimlere ilişkin yönüne işaret eder.

Sözcük, iki farklı anlam içerir Sözcük, iki farklı anlam içerir. İngilizce kökenli bu iki kavram arasındaki fark; disease, patolojik olarak hasta olma durumu; illness, bireyin kendini hasta hissetmesidir. Yani, tıbbi açıdan fizyolojik kökenli hastalık ile psiko-sosyal açıdan hastalık olmak üzere iki farklı anlamı vardır:

Belirli işaret ve semptomlarla kendisini gösteren patolojik durum (disease: doktordan dönerken saptanan hastalık) Sağlıksızlığın, patolojik sürecin öznel deneyim içinde bireyce algılanması (illness: doktora giderken bireyin hissettiği rahatsızlık) (Özçelik, 2002:26).

Modern tıbbın anlayışında hastalık, vücudun içsel çevresini etkileyen değişikliklere verilen biyolojik tepkilerdir. Modern tıpta, hastalığa ilişkin algı, kavram, tavır, değerlendirme ve tedavi biçimi bilimsel mantıkta temellenir: Hipotezlerin güvenirliği ve geçerliliği objektif olarak ispatlanmalıdır, ki klinik düzeyde kabul edilsin.

Yunan ve Roma mitolojilerindeki Şifa tanrısı Asklepios’un heykellerinde elinde tuttuğu yılan dolanmış budaklı sopası önemli bir simgedir. Yılan, gizem, güç ve iyiliğin simgesidir ve bu iyi huylu sağlık tanrısının da sembolüdür. Asklepios Kültü’nde, Tanrı’nın tedavilerini yılanlar aracılığıyla yazdırdığına inanılır.

“Halk tıbbı”, halk arasında görülen hastalıklara karşı uygulanan iyileştirme metodlarının tümü ile hastalıklar üzerine olan geleneksel görüşlerin bütünüdür.

Yazar, halk tıbbının “doğal halk tıbbı” ve “dinsel-büyüsel halk ilaçları” olmak üzere iki çeşidi olduğunu vurgulamaktadır. 1. Doğal halk tıbbı, tabiattaki bitkilerden ve maddelerden ilaç yapılması; 2. Dinsel-büyüsel halk ilaçları, din ve büyünün dahil olduğu iyileştirme yöntemleridir.

İnanç sistemleri, özellikle geleneksel toplumların hayat görüşlerinde önemli rol oynamaktadır. Geleneksel tıp sistemlerindeki iyileştirme pratikleri, nesilden nesile aktarılarak oluşmuş, biriktirilmiş bilgilerin ürünüdür.

Geleneksel tıp, toplumdaki pek çok kişinin az çok ilgilendiği ve fikir sahibi olduğu uygulamalar bütünüdür. Alışkanlıklar, deneyimler ve pratikler nedeniyle de geleneksel bilgiye dayanır.

Modern tıp, her biri sağlık ve hastalıkla ilgili kendine has özel bir anlayışa sahip, belirli bir alanda yetkin olan, içsel hiyerarşi, teknik jargon ve profesyonel örgütleri olan medikal uzmanları kapsamaktadır.

Geleneksel tıbbın da kendi içinde bir uzmanlık gerektirdiğini biliyoruz… Örneğin, “Sarılık Ocağı”, sadece sarılık tedavisinde başvurulan bir ocaktır; halk tıbbının kendi içindeki uzmanlığını temsil eder.

Halk Tıbbı Sınıflaması Sınıflamalar: Genel Sınıflama Doğal Halk Tıbbı (Şifalı bitkiler: ağaçlar, otlar, kökler, tohumlar, çiçekler, yosunlar ve baharatlar; madensel ve hayvansal maddeler vb. ) Dinsel/Büyüsel Pratikler (Büyü, Nazar, Kurşun Dökme, Ocaklık vb.) (Yoder, 1975)

Anadolu’da Halk Hekimliği Sınıflaması İlaçlarla sağaltma (hayvansal, bitkisel, madensel kaynaklı) Sihirsel işlemlerle sağaltma (kurşun dökmek vb.) Dinsel işlemlerle sağaltma (yatır ziyaretleri, hocanın okuması vb.) Ameliyatla sağaltma (dil altını yarmak, ayak ve el parmaklarını kesmek) Karışık sağaltma (Acıpayamlı, 1982)