Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
 Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Makro İktisat.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
HAYVAN ISLAHI.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
S.MİS, B.B.KENANOĞLU, İ.DEMİR
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
C) BÜROKRATİK YÖNETİM YAKLAŞIMI
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
ÖĞRENME STİLLERİ.
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
7. ÜRETİM VE MALİYETLER.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Heterozis (Melez Azmanlığı)
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı gerekmektedir. Modern şehirleşmeyle birlikte sebze üretimine ayrılan alanların azalması, sebze üretim teknikleri ve maliyetinin hızla gelişen teknolojiye paralel olarak artması ve bunlarla birlikte örtü altı sebze yetiştiriciliğinin yaygınlaşması standart çeşitlere oranla verimi, kalitesi hastalık ve zararlılara dayanımı yüksek kibrit çeşitlerin kullanımını zorunlu kılmıştır. Belirgin özellikleri genetik olarak bünyelerinde içeren farklı iki homozigot bireyin melezlenmesi ile bu özelliklerin F1 döllerinde ortaya çıkması, F1 hibritlerin standart çeşitlere göre daha yüksek adaptasyon yeteneği kazanmasını sağlamaktadır. Farklı özellikteki bireyler arasında yapılan melezlerin ebeveynlerine oranla fizyolojik ve morfolojik özellikler açısından üstünlük göstermesine “Melez Azmanlığı” ya da “Heterosis” denmektedir. Burada önemli olan F1 melez tohumlarının heriki ebeveynden de üstün olması durumudur. Abak (1988), hibrit çeşitlerin tohumlarının kullanılması, diğer teknik ve girdilerin zamanında uygulanmasıyla verimde büyük artışlar ortaya çıktığını ve bunun %300-400 oranına vardığını belirtmektedir. Verim, kalite ve erkencilik gibi tüm bu özellikleri bünyesinde toplayan F1 hibrit çeşitlerinin ancak ebeveynlerini bilen ve buna sahip olan kişi veya kuruluşlarca üretilebilmesi, yaygınlaşmasını olumlu yönde etkilemiştir.

F1 hibrit çeşitleri ilk kez 20. yy başlarında A. B F1 hibrit çeşitleri ilk kez 20.yy başlarında A.B.D’de mısır bitkisinde geliştirilmiştir. F1 hibrit çeşitlerin mısırda ticari anlamda başarı göstermesinin ardından bu ıslah yöntemiyle oluşturulan çeşitler pek çok kültür bitkisinde yaygınlaşmaya başlamıştır. Melez azmanlığı ilk olarak 1763 yılında Koelreuter tarafından tütünlerde görülmüştür. 1880’de Beal mısır melezlerinin ebeveynlerinden daha verimli olduğunu açıklamıştır. Bu araştırıcılar daha 18.yy’da melez azmanlığı görmüşlerse de olayın nedenlerini açıklayamamışlardır. G.H.Shull 1904 yılında mısır bitkisinde kendileme ve melezleme çalışmalarına başlamışve kendilemenin bitkilerde gerilemeye yol açtığını buna karşılık kendilenen hatlar melezlendiğinde F1 melezinin çok kuvvetli olduğunu ortaya koyarak bu olaya “Heterosis” adını vermiştir (Kitap 2001). Buğday, darı, şekerpancarı, tütün,pamuk ve ayçiçeği gibi tarla bitkilerinin yanı sıra birçok sebze türünde F1 hibrit çeşitler geliştirilmiş ve örtüaltı sebze tarımında hızla standart çeşitlerin yerini almaya başlamıştır. Özellikle domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz, kabak, havuç, lahana ve karnabahar günümüzde F1 çeşitleri oldukça yaygın olarak kullanılan türlerdir.

F1 hibrit çeşitleri iki ya da daha fazla sayıda homojen materyalin melezlenmesiyle elde edilir. Eşeyli çoğalan bitkilerde kendine döllenme generasyonlar ilerledikçe homozigotiyi yükseltir ve sonuçta oluşan hatlarda homozigotinin artması bitkilerde zayıflamaya yol açar. Kendileme depresyonu adı verilen bu olayın tam tersine kendilenmiş hatların melezlenmesiyle elde edilen heterozigot bitkilerde de melez azmanlığı adı verilen üstünlük ortaya çıkmaktadır. Genel olarak F1 melezinin büyüme ve gelişimi daha kuvvetli olur ancak ancak bu etki daha sonraki döllerde önemli oranda kaybolmaktadır. Melez azmanlığının F1 ‘den sonraki kuşaklarda elde edilememsi her yıl melezlemenin yenilenmesini gerektirir. Ancak patates gibi vejetatif üretilen bitkilerde heterosisten sürekli yararlanılabilir. Çünkü vejetatif üremede genatik yapı değişimez. F1 çeşit ıslahı çalışmalarında bu melez azmanlığını ortaya çıkaracak uygun ebeveynler aranır. Uygun anaçlar bulunduktan sonra birbirleriyle melezlenir ve elde edilen tohumlar direkt olarak üretimde kullanılırlar. Kullanılan ebeveyn (anaç) sayısına göre 3 tip F1 hibrit çeşit elde edilir. 1.İki farklı kendilenmiş hat veya homozigot çeşidin melezlenmesi ile oluşan Basit (tek melez) hibritler 2.İki farklı tek melezin kendi aralarında melezlenmesinden oluşan Çift melez F1 hibritleri 3.Bir tek melezin yeniden üçüncü bir ebeveyn ile melezlenmesiyle oluşan Üçlü melez F1 hibritleridir.