EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ORGANİK TARIM.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
ORGANİK TARIM * Organik Tarım (Biyolojik Tarım, Ekolojik Tarım) Nedir?
NESTLE KURUMSAL İŞ İLKELERİ
Silgili Kurşun Kalem. Tahta kısım. Şekillendirme – Donanım (Makine, teçhizat vb) Metal – Hammadde » Madencilik » Yerküre oluşumu » ENERJİ » İşgücü-GİT.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
MARMARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ MÜCAHİT MUSLU
BİYOKÜTLE.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NE DEMEKTİR?
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Tahta + Grafit uç + Silgi + Silgi tutucu + Tasarım Rev 0 –
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
TÜGEM 2008.
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
Toprak Organik Maddesi, Kolloid ve KDK Özellikleri
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
EKOLOJİK ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Organik Tarıma Başlama Esasları ve Temel Prensipler
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
biyoteknoloji ve önemi
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Öğrenci Kulüpleri 1.Çalıştayı Prof.Dr. Refika BAKOĞLU Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama.
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
ORGANİK GÜBRE MEVZUATI VE TAVUK GÜBRESİNİN BİTKİSEL ÜRETİMDE KULLANIM İMKANLARI BÜGEM Yaşar ORHAN .gov.tr.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
EK YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ HAZIRLAYAN Zir. Müh. Mehmet AKBABA

TANIM TC. TARIM BAKANLIĞI’ NA GÖRE; Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden,  çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.

TANIM EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ’ NE GÖRE; Sentetik kimyasal gübrelerin, ilaçların ve hormonların kullanımı yasaklanmış, toprak verimliliği, hastalık ve zararlılardan korunmada uygun çeşit seçimi, ürün rotasyonu, bitki atıklarının değerlendirilmesi, yeşil gübreleme, organik atıkların kullanılması, hayvan gübresi ve biyolojik kontrol gibi yöntemler esas olarak belirlenmiş tarım şeklidir.

AMACI TC. TARIM BAKANLIĞI’ NA GÖRE; Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden,  çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.

AMACI EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ’ NE GÖRE; Toprak-bitki-hayvan ve insan arasındaki yaşam zincirinde üretim optimizasyonunu sağlıklı bir şekilde sağlayabilmektedir.

İLKELERİ •  Tüm üretim zincirinde sürdürülebilir bir sistem kurularak yüksek kalitede yeterli miktarda üretim yapmak, •  Üretim sistemi içindeki doğal döngüler ve canlı sistemleri ile uyumlu olarak çalışmak, •  Geçmiş bilgilerin ve geleneksel tarım sistemlerinin önemini fark etmek, bu bilgileri korumak ve yararlanmak,

İLKELERİ •  Güncel bilgileri doğal proseslerin işleyişini kavrayarak uygulamak, •  Toprak verimliliğini üretim kapasitesinin temeli olarak ele almak ve yoğun girdi kullanımının tersine rotasyon, uygun toprak işleme, yeşil gübreleme, hayvansal gübre ve kompost gibi kültürel, biyolojik ve mekanik yöntemler kullanarak toprak verimliliğini ve biyolojik aktivitesini uzun dönemde korumak ve artırmak,

İLKELERİ •  Hastalık ve zararlılara karşı mücadelede mevcut koşullara uygun tür, ırk ve çeşitlerin seçilerek bitkisel ve hayvansal üretimin uyum içinde yürütülmesine çalışmak, •  Tarımsal faaliyetler sonucu çevre, insan ve hayvan sağlığını etkileyebilecek her türlü kirliliği en aza indirgemek, sentetik kimyasal gübre, ilaç, hormon ve katkı maddelerini kullanmamak, •  Hayvansal üretimde hayvanların doğal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yaşam koşulları sağlamak,

İLKELERİ •  Üretim birimi içinde ve çevresindeki tarımsal ve doğal biyo çeşitliliği korumak, •  Üretim ve işlemede mümkün olabildiğince enerji tüketimini azaltmak, yerel ve yenilenebilir kaynakları doğru kullanmak, •  Su kaynaklarını ve su ile ilgili yaşam sistemlerini korumak ve doğru kullanmak, •  Ekolojik tarım yöntemiyle üretilen ürünlerin izlediği tüm aşamalarda (işleme, paketleme vb.) ekolojik ürün özelliklerini yitirmemesini sağlamak,

İLKELERİ •  Ekolojik üretim ve işleme sistemi içerisinde yer alan herkese temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı sağlamak, •  Sosyal olarak eşit ve ekolojik açıdan dengeli bir üretim, işleme ve dağıtım zincirinin kurulmasını teşvik etmek, yerel ve bölgesel üretim ve dağıtımı teşvik etmek, •  Ulusal ve/veya uluslararası ekolojik tarım kurallarına göre üretimin gerçekleştirildiğinin bağımsız kontrol firmaları tarafından denetlenerek tüketicilere ekolojik ürün güvencesi vermek.

YASAL YÜKÜMLÜLÜK ORGANİK TARIM KANUNU Kabul Tarihi : 1.12.2004 Kanun No: 5262 http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/organiktarim/organik_tarim.htm&curdir=\uretim\organiktarim&fl=organiktarim_kanunu.htm

NEDEN EKOLOJİK ÜRÜN ORGANİK ÜRÜNLER LEZZETLİDİR, ORGANİK ÜRÜNLERİN GARANTİSİ SERTİFİKALARIDIR, ORGANİK ÜRETİM, SAĞLIK RİSKLERİNİ AZALTIR, 4. ORGANİK TARIM TOPRAĞI KORUR, 5. ORGANİK TARIM SU KAYNAKLARINI KORUR,

NEDEN EKOLOJİK ÜRÜN 6. ORGANİK TARIM ARAŞTIRMALARDA YENİLİKÇİDİR, 7. ORGANİK TARIM KIRSAL NÜFUSU KORUR, 8. ORGANİK TARIM ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI İÇİN ÇALIŞIR, 9. ORGANİK TARIMDA GDO’LARA İZİN VERİLMEZ, 10. HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHI ÖNEMLİDİR.

KAYNAKLAR T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI web sitesi EKOLOJİK TARIM ORGANİZASYONU DERNEĞİ

TEŞEKKÜRLER