TBS’DE HİJYEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
Gıdalarımızı saklama kuralları
SU-BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
MİKROSKOBİK CANLILAR DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ.
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
DOMUZ GRİBİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ ERGEN (ADOLESAN) Çocukluktan erişkinliğe geçiş olarak kabul edilen dönemdir Ergenlik çağı 10.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.
PROJESİ.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’de yönetİm.
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
STANDART TARİFELER.
Gıda kalite sağlama sistemleri
Su ve Gıda Hijyeni.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ
GIDALAR YOLUYLA HASTALIKLARA NEDEN OLAN VİRAL ETMENLER
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO HACCP ve ISO22000.
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA HİJYENİ TANIMI VE ÖNEMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TBS’DE HİJYEN

TBS’de Hijyen neden önemli??? Toplu beslenmeden bir öğün yararlananların günlük besin gereksinmelerinin 2/5 veya yarısını karşılaması gerekliliği, uygunsuz ve kalitesiz hizmetin yol açacağı halk sağlığı sorunları (besin zehirlenmesi) nedeniyle büyük önem taşımaktadır.

Besin kaynaklı zehirlenme vakalarının en yaygın nedenleri; yetersiz soğutma (% 46), hazırlama ve tüketim arasında bir veya daha fazla gün olması (% 21), enfekte personel (% 20), yanlış ısı uygulaması (% 16), yetersiz pişirme (%16), yetersiz ısıtma (%16), kontamine malzeme kullanımı (%11), kros kontaminasyon (% 7), araç‐gereçlerin yetersiz temizlenmesi (% 7), kötü yiyecek malzemelerinin kullanılması (% 5) ve artan yemeklerin kullanımı (% 4 ) olarak rapor edilmektedir.

WHO, 2015. Dünya genelinde her 10 kişiden biri, kontamine gıdaların neden olduğu besin zehirlenmesi geçirmektedir. Her yıl 420 bin kişi, zehirlenme sonucu ölmektedir. Risk grubunda olan 125 bin 5 yaş altı çocuk, gıda zehirlenmesi nedeniyle ölmektedir. Afrika ve Güney Doğu Asya, besin zehirlenmelerinin en fazla görüldüğü bölgelerdir. Özellikle norovirüs ve Campylobacter türleri, en sık görülen semptomlardan diyareye sebep olur. Salmonella türlerinin oluşturduğu diyare, 230 bin ölüme sebep olmuştur (2010).

TBS’de HİJYEN BESİN HİJYENİ PERSONEL HİJYENİ EKİPMAN HİJYENİ

Bulaşmayı Engellemek veya Azaltmak Bir mikrobiyal problem mikroorganizmanın bulaşmasıyla başlar. Mikroorganizmaların bulaşmasını önleyecek gerekli önlemler alınmalıdır. Bu önlemler, Temizlik, Dezenfeksiyon , Sanitasyon , Çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı bölgelerde ayrı ekipmanlarla pişirilmesi, Personel hijyeni, Zararlılarla mücadele , Temiz hammadde temini Ancak biz bu konuda ne yaparsak yapalım bulaşmayı tamamen ortadan kaldırmamız yani steril koşullarda çalışmamız kesinlikle mümkün değildir. Asıl hedef üremeyi durdurmak veya kabul edilebilecek bir seviyede tutmaktır.

BESİN HİJYENİ Herhangi bir besinin hastalık yapıcı etmenlerden arınmış olması, yani yenilen yemeğin insanı hasta etmemesidir. Doğru yerden alım, Doğru taşıma, Doğru depolama, Doğru hazırlama-pişirme uygulamaları, Doğru servis önemlidir.

BESİNLERİN BOZULMASI Besinlerde bozulmalara sebep olan mikroorganizmalar gıda güvenliği açısından çok önemli sorunlar doğurabilirler, bulaşarak sorun yaratabilenler mikroorganizmalardır.

MİKROORGANİZMALAR BAKTERİLER KÜF MANTARLARI VE MAYALAR VİRÜSLER PARAZİTLER HİZMETE ÖZEL 40

Gıdalarda Bozulma Yapan Bazı Mikroorganizmalar

Ekipman (Araç-Gereç) Hijyeni Besin güvenirliliğini tehdit eden faktörlerden en önemlilerinden birisi, TBS’nde kullanılan araç-gereçlerin yetersiz hijyenidir. TBS’nde iyi planlanmış bir mutfak içerisinde etkili araç-gerecin seçimi, doğru ve hijyenik kullanımı ile planlı ve kontrollü bir yönetim ve eğitimli personel birleştiğinde kaliteli hizmet sunumu kaçınılmazdır.

Araç-gereç satın alırken özellikle temizleme kolaylığı ve sanitasyona büyük önem verilmelidir. Araç-gerecin imalatında kullanılan ve besinle temas eden yüzeylerin toksik olmayan maddelerden yapılmış olması da önemlidir.

Araç - Gereç Hijyeninde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANLARI İşyerinde temizlik ve dezenfeksiyon planı oluşturulmalıdır ve yapılacak temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri bu plan doğrultusunda uygulanarak, kayıt altına alınmalıdır. HAŞERE VE KEMİRGEN KONTROLÜ