MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Mastarlar.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
1 Boş ve Dolu Big-Bag’ler ile Çalışma Kuralları. Boş Big-Bag’lerin Stoklanması Belirli ve özel bir yer oluşturulmalıdır. Temiz bir ortam olmalıdır. Güneş.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Bina İçi Atık Su Tesisatı
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
KİŞİSEL HİJYEN.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
2.DEKONTAMİNASYON Sağlık kuruluşlarında hizmet verilirken birçok alet ve malzeme kullanılmaktadır. Bu kullanımlar sırasında kan, vücut sıvıları gibi atıklarla.
TBS’De görev tanımları
İşletmelerde Tesis Yönetimi
TOPLU BESLENME (TB) Çeşitli nedenlerle ev dışında çok sayıda kişinin bir yemekhane, restoran veya ayaküstü sunumla, belli işlemler yerine getirildikten.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
Kanal Açma - Kanal Neden Tıkanır - Kanal Tıkanıklığı Açma
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
KUZU BESLEME.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Ölçü transformatorları
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MODÜL 5.3 arabuluculuk sürecinin planlanması ve ilkelerin gözetilmesi
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Personelin temiz, hijyenik, kaliteli ve verimli çalışabilmesi iyi planlanmış bir iş ortamı ile gerçekleşir.

Fiziksel koşulları uygun olmayan mutfak ve servis alanlarında çalışmak, üretilen işin Kalitesini etkileyeceği gibi iş yerinde bir çok kazaların olmasına yol açarak çalışanın sağlığına da zarar verebilecektir.

Aydınlatma İşyerinde her türlü işlemin kusursuz olabilmesi ve göz sağlığının korunması iyi bir aydınlatma sistemi ile gerçekleşir.

İyi bir aydınlatma; Mutfağın araç- gereç temizliğini sağlar. Yiyecek maddelerinin kalite ve yabancı madde kontrolünü kolaylaştırır. Yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi, süslenmesi ve servisinin başarılı bir şekilde yapılmasını sağlar.

Personelin fiziksel ve zihinsel zorlanmadan, sinirlenmeden iş yapmasını, hızlı ve rahat çalışmasını sağlar. İş kazalarını önler. Aydınlatma, doğal ve yapay olmak üzere iki şekilde yapılır.

İyi bir aydınlatma sisteminde dikkate alınması gereken noktalar, Doğal aydınlatmada gün ışığından iyi yararlanabilmek için yeteri genişlikte ve sayıda pencerenin yapılmış olması gerekir. Standartlara göre pencere alanı zeminin 1/ 5’i kadardır.

Yapay aydınlatmada ışık kaynağı yeterli güçte olmalı, metre kareye 20 watt olacak şekilde, dikkat isteyen işlerin yapıldığı alanlarda (ocak, musluk başlarında ) metre kareye 50 watt düşecek şekilde olmalıdır.

Işık kaynağı, çalışanların veya mutfak araçlarının gölgelerinin yapılan işin üzerine düşmeyecek şekilde planlanmalıdır. Işık göze doğrudan gelecek şekilde olmamalıdır.

Işık parlaklığı ve şiddetindeki değişimleri önlemek için ampullerin üzeri buzlu camla kapatılmalıdır. Her çalışma ünitesi için ayrı bir ışıklandırma ve ışık düğmesi konulmalı, düğme ışık ayarlı olmalıdır.

Mutfak ve servis yeri girişinde tüm bölümlerin ışıklarını kontrol edebilen bir ana düğmenin de yer alması gerekir. Haşerelerin kolayca üreyebileceği köşe, dip kısımlar gibi ölü noktaların görülmesini sağlayacak şekilde aydınlatma tasarlanmalıdır.

Güvenlik açısından elektrik tellerinin duvar içerisinden geçirilmesi, dışarıda olan herhangi bir telinde izole edilmesi gerekir. Aydınlatma tesisatı sık aralıklarla kontrol edilmeli, bakım ve onarımı yapılmalı, ömrü azalan ampuller değiştirilmelidir.

Kademeli Aydınlatma Sistemi

Havalandırma Özellikle mutfak için çok önemlidir. Mutfağın bu kirli, nemli havasını ve istenmeyen kokuyu gidermek için iyi bir havalandırma tesisatı gereklidir.

Havalandırmanın iyi olması çalışanların terlemesini önleyeceğinden hijyenin sağlanmasını kolaylaştıracaktır. Mutfakta havalandırma pencereler, ocakların üzerine konan davlumbazlarla, aspiratör gibi fanlarla yapılmaktadır.

Hava sirkülasyonunda dikkat edilecek iki önemli nokta Kirli havayı dışarı atmak Temiz havayı içeri getirmek.

İyi bir havalandırma için şunlar sağlanmalıdır Ø Pişirme bölümlerinde yer alan davlumbazların iç kısımlarında filtre olmalıdır. Filtre yağ asitlerinin bacaya girmesini ve bacanın kirlenerek alevlenmesi riskini azaltır.

Ø Davlumbazları yerleştirirken yerden yüksekliğinin 1.90 m, ocak alanından taşan kısımların 20 cm kadar olmasına dikkat edilmelidir. Ø Mutfakta daima dışarı çıkan kirli hava içeri girenden fazla olmalıdır. Böylece diğer alanlara yayılabilecek mutfak kokusu önlenebilir.

Ø Havalandırma için fanlarda kullanılabilir. Bunun için sıcak- kirli havayı dışarı atan ve serin- temiz havayı içeri alan iki ayrı fandan yararlanılır. Bu fanlar davlumbaz içerisine ve pencerelere yerleştirilir.

Ø Doğal havalandırma yapılırken pencerelerden böcek, sinek vb. girmesini önlemek amacı ile pencereler telle kapatılmalı, yiyecek üretimi olan alanlardaki pencerelerde tül, perde olmamalıdır. Böylece haşereler ve mikroorganizmalar tarafından kirlenme önlenebilir.

Ø Havalandırma sonucunda mutfakta nem oranı % 10’ dan az, % 70’ den fazla olmamalıdır.

1.Doğal Havalandırma: Ocak ve kuzine üstüne kurulan davlumbazlarla kirli hava dışarı atılır. Bacanın kirli havayı çekebilmesi için özel yapılmış deliklerden temiz hava girişi sağlanmalıdır. Küçük kapasiteli mutfaklarda kullanılabilir. ancak kurallara uygun ve yeterli değildir. Davlumbazın yerleşimi: davlumbaz ile taban arası yükseklik 1.90m. Davlumbazın kuzine alanına göre çıkıntısı 0.20m olmalıdır.

2.Mekanik Havalandırma: Mekanik gücüyle kirli havanın boru kanallarından geçerek dışarı atılmasıdır. Aynı şekilde diğer boru kanalları ile ısıtılmış temiz havanın içeri gelmesini sağlayan bir havalandırma sistemidir.

Havalandırma sisteminin bakımı; Davlumbazlarda filtreler vardır. Filtreler yağlı, buharlı ve is yapan dumanları toplar ve böylece baca ve boru kanalları temiz kalır. Kanalların temiz olması muhtemel yangınları önler. Sistemin iyi çalışması için aylık olarak filtrelerin değişmesi/temizlenmesi gereklidir. Yıllık olarak da sistemin tamamının firma tarafından kontrolü sağlanmalıdır.

Kademeli Havalandırma Sistemi