BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİODİZEL.
Advertisements

Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Biyodizel Standartları ve Analiz Yöntemleri, Yaşanılan Problemler
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
BİYODİZEL ENERJİ SİNEM ÖZCAN.
KİMYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI I. ENERJİ VE ULAŞIMI Kimyagerler ve kimya mühendisleri, karadan hava ve uzaya uzanan bir alan üzerinde.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
Sunum İçeriği Küresel sorunlar ve çağımızda Kimya Mühendislerinin sorumlulukları. Çıktı esaslı eğitim programı MÜDEK ve akreditasyon süreci Mezun kazanımları.
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
BİYOKÜTLE.
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
HAZIRLAYAN: TUBA DALĞA
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
Hazırlayan: Ahmet MAVİ
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
BİYODİZEL
Temiz Enerji Kaynakları
BİYOGAZ.
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
ANA SORU: Karbonun hangi özelliği yaşam moleküllerinin temelini oluşturmak için uygun olmasını sağlar?
Yağlar (lipidler).
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
HIBRIT ARAÇLAR Hazırlayanlar: Hasan Timur Mustafa Han
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
Ertunç ÇALIKYILMAZ Mustafa KÖSEOĞLU Seçkin KAYA.
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
biyoteknoloji ve önemi
ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA
ALTERNATİF VE GELENEKSEL YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI
YAKIT İ Ç İ NDE HIZLI ÇÖZÜNEN TABLETLER 100% Aktif Maddeler İ çerir.
ewa
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
BİYODİZEL HAZIRLAYAN Mert TURHAN.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
HAZIRLAYAN: TEVFİK TOLGA SEVİM
EGZOST GAZLARININ ÇEVREYİ ETKİSİ VE ALINAN ÖNLEMLER SERKAN ÖZKAN
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Euro1, Euro2, Euro3, Euro4 motorlarının konstrüktif açıdan incelenmesi
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
YAKIT HÜCRELERİ
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle edilen yakıt türüdür. Günümüzde biyodizel yakıt özellikleri Amerika’da ASTM D6751, Avrupa ülkelerinde ise EN 14214 standardına göre belirlenmektedir

Biyodizel, petrol dizellerle karşılaştırıldığında biyolojik olarak parçalanabilir, zehirsiz özellikte ve daha düşük emisyon profiline sahiptir. Biyodizel kullanımı tarım, ekonomik gelişme ve çevre arasında dengenin kurulmasını sağlamaktadır

Günümüzde biyodizel petrol temelli dizel yakıtların yerini tamamen alamasa bile, üretimini destekleyen birçok neden vardır: bitkisel ve hayvansal yağların üretimi için pazar oluşturması, ülkelerin petrol ithalatına olan bağımlılığını azaltması, yenilenebilir özelliği ve kapalı karbon döngüsü sayesinde küresel ısınmaya katkı sağlamaması, petrol temelli dizelle karşılaştırıldığında tüm CO2 emisyonunu 78% oranında azaltması, karbon monoksit, yanmamış hidrokarbon ve tanecikli emisyon çıkışının normal dizel yakıtından daha düşük olması gelmektedir.

Biyodizelin maliyet yapısı (%) Hammadde Biyodizelin maliyet yapısı (%) Hammadde 84 Kimyasallar 7 Su / Elektrik 4 Sabit giderler 5 Bitkisel yağlar Mikrobiyel yağlar gibi

Biyodizel maliyetinin en büyük kısmını, üretiminde kullanılan hammaddenin maliyeti belirlemektedir. Hammadde maliyetindeki artış biyodizel fiyatını %40 oranında etkilemektedir. Bu durum biyodizel üretiminde hammadde seçiminin son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır.

HAMMADDELER Bitkisel yağlar Hayvansal yağlar Atık yağlar Mikrobiyel yağlar

Bu problemlerin başında; koklaşma ve enjektörlerde çok ses çıkarma, Bitkisel yağlar Bitkisel yağlar alternatif yakıtların geliştirilmesinde göze çarpsa da özellikle direk enjeksiyon yapan makinelerde birçok problemle karşılaşılmaktadır. Bu problemlerin başında; koklaşma ve enjektörlerde çok ses çıkarma, karbon kalıntıları, yağdan dolayı oluşan yapışma, bitkisel yağ kontaminasyonu sonucu oluşan kalınlaşma ve jelleşme ve yağlama problemleri gelmektedir

Bitkisel yağların özellikle de hayvansal yağların kullanımındaki diğer önemli dezavantajlar dizel yakıttan 11-17 kat daha fazla olan yüksek viskozite ve motorda kalıntıların kalmasına sebep olan düşük uçuculuktur. Bu problemlerin sebebi büyük triaçilgliserol molekülü ve yüksek moleküler ağırlığıdır.

Bu problemler motorların modifiye edilmesiyle az veya çok aşılabilir Bu problemler motorların modifiye edilmesiyle az veya çok aşılabilir. Almanya ve Malezya’da Elsbett ve yine Almanya ve Amerika’da Diesel Morten und Geraetebau Gmbh (DMS) firmalarının oluşturduğu modifiye motorlar farklı oranlarda bitkisel yağ ile çalıştırıldıkları zaman başarılı performans göstermektedir

Hayvansal yağlar Biyodizelin yüksek kaliteye sahip, pahalı bitkisel yağlardan yapılıyor olmasından kaynaklanan yüksek üretim maliyeti, yemeklik olmayan yağların hammadde olarak kullanımıyla indirgenebilmektedir.

Literatürde hayvansal yağların biyodizel üretiminde kullanımları ile ilgili yapılan çalışmaların başında kuyruk yağı ve tavuk artıklarından kalan yağların kullanımı gelmektedir. Başta kuyruk yağı olmak üzere hayvansal yağlar insanların beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak kullanım miktarı değişmektedir ve sabun endüstrisi üretilen hayvansal yağın tamamını alamamaktadır

Bu yağların C14:0, C16:0 ve C18:0 gibi doymuş yağ asitlerinden oluşması yüksek setan numarasına sahip olmasını ve doymamış yağlara göre oksidasyona daha az yatkın olmasını sağlamaktadır. Fakat bu özelliğin yüksek sıcaklıklarda kristalize olma eğilimi göstermesi önemli bir dezavantajdır.