EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Mutluköy İlköğretim Okulu
Eğitim İçeriğinin Sunumu
İŞ BİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
Yaratıcı Drama Atölyesi
10.HAFTA DRAMA TEKNİKLERİ Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KAZANIMLARI. ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KAZANIMLARI.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
ROL OYNAMA.
SANAT EĞİTİMİ VE YARATICILIK
Müzede Yaratıcı Drama Prof. Dr. Ayşe Çakır İLHAN
EĞİTİMDE DRAMA.
21. Yüzyıl becerileri.
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
TANIŞMA TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN.
DOĞAL AFET BTÖ–302 Internet Ortamında Yazarlık Dilleri ve Uygulamaları
YARDIM ETME Amaç : Öğrencilerin yardım etme duygularının geliştirilmesi Düzey : 1. sınıf ve üstü Materyal: Yazı tahtası,kalem,fon kağıdı Süre.
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Öğretim Teknikleri - III
  Sevgili TEDP ;    Başlangıçta sen benim için angarya bir çalışmaydın. Sabah uyan, evin işini yap, TEDP etkinliklerine katıl, okulda ders yap…Çok yoğun.
ROL OYNAMA ve DRAMA.
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.
Yaratıcı drama, doğaçlama ve role bürünme esasına dayanan, tiyatro ve drama tekniklerinden yararlanılarak oluşturulan bir grup çalışmasıdır. Gruptaki.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE DRAMANIN ÖNEMİ
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
Yaratıcı Drama Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
İÇİNDEKİLER Drama nedir? Dramanın Amacı Dramanın Ana Unsurları
SANAT EĞİTİMİ VE YARATICILIK. O HALDE YARATICILIK NEDİR?
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
DRAMA. Drama tiyatronun araçlarını kullanan bir sürecin adıdır. Tiyatronun araçları eğitsel amaçlarla kullanılır. Önemli olan sürecin yaşanmasıdır, sonucunda.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
DRAMA Drama;doğaçlama,rol oynama ve tiyatro tekniklerinden yararlanarak öğrencilerin yaşantıyı,bir olayı,bir fikri veya soyut bir kavramı oyunsu süreçlerle.
KONU Süreçsel Drama Yaklaşımı
OKUL ÖNCESİNDE EĞİTİCİ DRAMA
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YAŞIYORUZ YAZIYORUZ” DENİZ GÖKSU AYDAN AYKAÇ 16 Nisan 2011.
SInIf ÖĞretmenleri Sibel Elmas Ülfet Özten
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
Mutluköy İlköğretim Okulu
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
DRAMANIN NORMAL ÇOCUK AÇISINDAN SAĞLADIĞI YARARLAR
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
DRAMA UYGULAMALARI, DRAMANIN DİĞER SANAT ALANLARI İLE İLİŞKİSİ
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Yaratıcı Drama.
Müzede Yaratıcı Drama.
YARATICI DRAMANIN ÖGELERİ 1.Lider/Öğretmen
Programdan Sorular.
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011

İÇERİK GİRİŞ SÜREÇ SONUÇ ve ÖNERİLER Neden “Yaratıcı Yazma”? Neden “Yaratıcı Drama”? SÜREÇ “Yarattıkça Yaz” Atölyesi Hazırlık Canlandırma Değerlendirme / Yaratıcı Yazma SONUÇ ve ÖNERİLER

GİRİŞ Türkçe’nin dört (İKİ) temel öğrenme alanı; OKUMA / YAZMA DİNLEME / KONUŞMA

Yazmak bizim için zor muydu? Yazmak “onlar” için zor mu? Peki neden?

Yaratıcı Yazma, Dili yaşamak Organizasyon yeteneklerini geliştirmek Bilgiyi keşfetmek Hayal gücünü genişletmek Diğerleri ile paylaşmak Tanımlayıcı dili kullanmak Eleştirel analiz yeteneklerini kullanmak Yaratıcı çalışmada zevk ve öz saygı bulmak Yazmada becerikli ve emin olmak Kendini açıkça anlatmayı öğrenmek için işe koşulabilir

YAZMA, -Düşünceyi kalıcı kılma, sözü çevrenin sınırları dışına taşımak demektir. -Düşünce ve duygu alışverişini kolaylaştırır. -Yazı, insanlığın belleğidir aynı zamanda. -Çağlar arasındaki düşünsel etkileşim büyük ölçüde yazının yardımıyla gerçekleşmiştir.

KALEM SADECE BİR YAZMA ARACI DEĞİL; AYNI ZAMANDA DÜŞÜNME ARACIDIR.

Eyleme dayalı bir atölyenin ardından, Kendi yarattıkları karakterler üzerinden “çaktırmadan” yazdıkları hikayelerde çok farklı heyecanlar duymaktadırlar. Böylece amacımız öğrencilerimizin “korkmadan” yazmalarını sağlamaktır.

NASIL YAPTIK? “YARATICI DRAMA” Lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırması olarak ifade edilebilir.

Yaratıcı Drama Grup çalışması içerisinde, bireylerin bir yaşantıyı ya da olayı kendi deneyimlerini de işin içine katarak eylemlerinde oynayarak canlandırması ve anlamlandırmasıdır. -Katılım -Birliktelik -Paylaşım

Yaratıcı Dramayla Birey, -Yetilerini keşfeder. -Kendine güveni artar. -Saygı geliştirir. -Farklı düşünebilir. -Bağımsız karar verebilme becerisi kazanır. -Yaşamda karşılaşacağı değişik durumlara hazırlanır.

Yazmak Çocuklar Tarafından Pek Cazip Bir Etkinlik Olarak Görülmez, -Yazı yazarken çoğunlukla kurallara bağlı kalma -Kağıt temizliği -Yazının düzgün yazılması -Dilbilgisi kurallarına uygunluk -Okullarda geleneksel yapı içinde sürdürülmesi… Tüm bunlar dikkatleri yazının içeriğinden çok şekle yöneltmektedir.

Yaratıcı Öyküler Yazmak İçin Nedenler, Eğlenmek Sanatsal yönü olan ifadeyi geliştirmek Yazmanın değer ve işlevini açıklamak Hayal gücünü geliştirmek Düşüncelerini açıklamak Kendini tanıtmak ve araştırmak Yazmak, okumak ve öğrenmek

SÜREÇ 4. Sınıf Türkçe Sağlık ve Çevre Dedemden Öğrendiklerim Anahtar Sözcükler: “Mikrop ve Antikor”

Oyun Zamanı…

Antikor – Mikrop!

VİDEO 1: MİKROP / ANTİKOR

Dost - Düşman!

Beklenmedik Bir Mektup Gelir.

Ve Cadı Kazanı Kaynar.

VİDEO 2: CADI KAZANI

Antikor ve Mikropları Tanıdık / Anladık.

VİDEO 3: TEKSAS YÜRÜYÜŞÜ / HEYKEL

Savaş Hikayeleri Yazdık / Çizdik.

VİDEO 2: CADI KAZANI

KATILIMCI DÜŞÜNCELERİ Özenç A. Bence bir daha yapalım. Çok eğlenceliydi. Hem eğlendim hem öğrendim. Ezgi G. Bence çok hoştu. Tekrar başka bir konuyla yapmak isterim. Emre B. Ben bu çalışmayı yaparken çok heyecanlıydım. Çok mutlu oldum. Antikor olmak çok güzeldi. Alara A. Ben çok eğlendim. Ve çok mu çok mutlu oldum. Ben mikroptum; ama antikor olmayı isterdim. KATILIMCI DÜŞÜNCELERİ

İpek T. Ben Yaratıcı Drama’yı çok sevdim. Çok yaratıcı, güzel ve eğlenceliydi. Elif M. Bence bu konu çok güzeldi. 4. sınıfta yaşadığım en güzel çalışmalardan biri oldu. Hiç de sıkıcı değildi. Delfin Ö. Bence bu çalışma çok güzel oldu. Ben çok mutlu oldum. İnşallah arkadaşlarım ve Yusuf Öğretmen de çalışmamdan memnun kalmışlardır.

SONUÇ ve ÖNERİLER YAZMAK BİR SÜREÇ İŞİDİR! EYLEME DAYALIYSA, YAŞANTI ÜRÜNÜYSE, YAZILANLAR UMUT VERİCİDİR =)