ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Maria Montessori.
MESLEK TANITIMLARI.
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
REHBERLİK.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
REHBERLİK DERSİ III.
MONTESSORİ.
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
Diğer eğitim-öğretim ilkeleri
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
DURMUŞ ÇAVDAR (Rehber Öğretmen)
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
ÖZEL EĞİTİM OKUL VE SINIFLARI MALTEPE RAM
«Okulöncesi ve İlköğretim Dönemi Öğrencilerinin Tanılanması Öncesinde Okulları Tarafından Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi» Mustafa AYRAL, Şadan.
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Genel Öğretim İlkeleri
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Kişisel Rehberlik.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
ENGELLİ OLMAYA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
MONTESSORİ EĞİTİMİ I Montessori Eğitiminin Tarihçesi Felsefesi, İlkeleri ve Materyalleri Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI.
HAREKET EĞİTİMİ Temel hareket becerileri ve
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
Erken çocukluk döneminde fen eğitimi
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
  Özel eğitim gerektiren bireylerin, Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda, genel ve meslekî eğitim görme haklarını kullanabilmelerini.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kariyer Danışmanlığı Uygulaması
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
JEROME BRUNER’in Bilişsel Gelişim Teorisi
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
Programdan Sorular.
REHBERLİK DERSİ III.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI MARİA MONTESSORİ ÇOCUKTAN HAREKET EĞİTİM AKIMI

M.MONTESSORİ 1870 yılında İtalya’da doğmuştur.1952 yılında vefat etmiştir. 1896 yılında İtalya’nın ilk kadın doktoru unvanını alarak tıp fakültesini bitirmiştir. Döneminde bilim insanı olarak tanınırken aynı zamanda kadın hakları için de mücadele etmiştir. Mezun olduktan sonra Roma Psikiyatr kliniğinde zeka özürlü çocuklarla çalışmıştır. 1899 yılında Roma’da zeka geriliği olan tüm çocukların yollandığı yeni orthopherenic okuluna yönetici olarak atanmıştır. 1896-1907 yılları arasında sağlık, antropoloji, felsefe, psikoloji ve eğitim çalışmalarını sürdürmüştür.

M.MONTESSORİ 1907’de Roma’nın San Lorenzo bölgesinde «Çocuklar Evi’ni» kurar. Bu yıldan itibaren dünyanın farklı yerinde Montessori metodu hakkında çalışmalar yürütmeye devam eder. 1934’te Mussolini faşizmine muhalefetten İtalya’dan ayrılmaya zorlanır ve İspanya’ya ordan da Hollanda’ya gider. 2. Dünya savaşı sırasında Hindistan’da zorunlu kalmak durumunda olunca, Hindistan’daki bebekleri araştırmak ve gözlemlemekle vakit geçirir. 1947’de Londra’da Montessori merkezini kurar.

MONTESSORİ METODU Metodunun temellerini zeka engelli çocuklarla yaptığı çalışmalarla oluşturmuş ve elde ettiği başarı sonucunda bu yöntemi engelsiz çocukların eğitimine uyarlamaya karar vermiştir. İlk Çocuklar Evi ile uygulanmaya başlayan metot zamanla gelişmiştir. Metodu daha çok okulöncesi kurumlarda uygulanmakla beraber lise dahil tüm eğitim kurumlarında uygulanmaktadır.

MONTESSORİ METODU Montessori , eğitimin yeniden düzenlenmesi ve doğanın kurallarına dayanmasını savunur. Bilimsel pedagojinin temel ilkesi, çocuğun doğasının belirtilerine ve bireysel gelişimine izin veren çocuğun özgürlüğü olmalıdır. Yeni eğitimin ilk amacı, çocuğun keşfi ve özgürleştirilmesidir. Eğitimde iki husus gereklidir: 1. insan çalışmaları 2.Normal gelişiminde kişiye yardımcı olmaktır.

MONTESSORİ METODU Metod çocukları gelişim basamaklarına ayırır: 0-14 ay: bebek 14-36 ay: yeni yürümeye başlayan çocuk 3-6 yaş: erken çocukluk 69 yaş: ilkokul ilk kademe 9-12: ilkokul ikinci kademe 12-15 : ortaokul 15-18: lise

MONTESSORİ METODU Bu metodda çocuk bir aşama üzerinde uzmanlaşmadan diğer aşamaya geçmez. Böylece başarısızlık duygusunu yaşamaz. Montessori, çocukta özel bir yeteneği kazanmayı sağlayan ve bu yeteneğin kazanılması ile son bulan duyarlılık dönemlerini keşfetmiştir. Bu duyarlılık dönemlerinin gereklerine göre davranılmayınca yeni bir yeteneği keşfetme olanağı yitirilecektir. Duyarlılık dönemleri: Hareket (0-1 yaş) Dil (0-6 yaş) Küçük nesneler (1-4 yaş) Düzen (1-2 yaş) Müzik (2-6 yaş) zarafet ve kibarlık (2-6 yaş) Duyuların incelik kazanması (2-6 yaş) yazı yazma (3-4 yaş) Okuma (3-5 yaş) uzamsal ilişkiler (4-6 yaş) Matematik (4-6 yaş)

MONTESSORİ METODU Metod, bağımsızlığa büyük önem verir. Özgürlüğü iyi kullanabilmek için bağımsızlığa ihtiyaç vardır. Çocuğa yetişkinlerce yapılacak gereksiz yardım, onun bağımsızlık kazanması önündeki en büyük engeldir. Kendilerini ve çevrelerini keşfetmelerini engeller. Bu sebeplerle montessori öğretmeni sınıfta pasiftir ve çocuğa gereksiz yardımda bulunmaz.

MONTESSORİ METODU Montessori teorisinde, hazırlanmış çevre eğitimin temel unsurlarındandır. Montessori çevresi, çocuk merkezli, çocuğun ihtiyaçlarına, ilgilerine, yeteneklerine yanıt veren, çocukların kendi adımlarıyla ilerlemelerine olanak sağlayan, her çocuğun bir evren olarak değerlendirildiği, bireysel gelişim ve sürece odaklanan bir çevredir. Öz yönetim eğitiminin gerçekleşmesi için, tüm eğitim ortamı (oda, materyaller, sosyal ortam) öğrenciyi desteklemelidir.

Öğrenim çevresi Çocukta şu özellikleri geliştirir: Bireyleştirme Seçim özgürlüğü Konsantrasyon Bağımsızlık Problem çözme becerileri Sosyal etkileşim Temel becerilerde yeterlilik

MONTESSORİ METODU Çocuk seviyesinde mobilyalar, panolar vb. bağımsızlıklarını arttırmaktadır. Yemekten sonra toparlanma, temizlik vb. etkin katılım söz konusudur. Özel olarak tasarlanmış materyaller vardır. Materyaller günlük yaşam, duyusal, kültür, dil ve matematik müfredat alanlarına göre çocukların ulaşabilecekleri raflarda, basitten karmaşığa doğru yer alırlar.

Montessori Eğitim Kademeleri Infant sınıfı: (yuva) 2-14 aylık bebekler için. Toddler sınıfı ( yeni yürümeye başlayan çocuk) Erken çocukluk sınıfı İlkokul: 6-9; 9-12 yaş ortaöğretim

Montessori Program Özellikleri Holistik eğitim: ruh, akıl ve fizik Evrensel eğitim: etnik ve dini çeşitlilik Hayat için eğitim Barış eğitimi Ahlak eğitimi Karakter eğitimi Ruhsal eğitim

Programın Genel Amaçları Çocuğun okula karşı pozitif tutum geliştirmesi Her çocuğa kendine güven geliştirmesi için yardımcı olunması Her çocuğun konsantrasyon alışkanlığı kazanmasında yardımcı olunması Kalıcı merakın beslenmesi Çocukta düzen duygusunun ve iç güvenin geliştirilmesi Girişimde bulunma ve sürdürme alışkanlıklarının geliştirilmesi

öğretmen Çevre tasarımcısı, kaynak insan, rol model, uygulama öğretmeni, her çocuğun davranışlarının ve gelişimin dikkatli bir gözleyicisi ve kayıt tutucusudur. Eğitimi kolaylaştırandır. Öğretmenin özellikleri: sessizlik, sabır, görme yetisi, pasiflik Öğretmen pasif davranışıyla, otoritesinin ve müdahalesinin çocuk için yaratabileceği engelleri ortadan kaldırır ve öğrencilerin aktif hale gelmesini sağlar.

KAYNAKÇA Eylem Korkmaz, Montessori Metodu, algıyayın, Ankara 2006. Mustafa Ergün, Eğitim Felsefesi, 3. baskı, Pegem A yay., Ankara 2011