Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ

2 ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ
Bilişsel özellikleri Fiziksel özellikleri Duyuşsal özellikleri Sosyal özellikleri

3 ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ
Akademik kayıtlar; Mezun olunan okul ve aldığı dersler, Not ortalamaları, Okuma - yazma ve matematik gibi zekâ ve bece­rilere ilişkin standart başarı testlerinde oluşan notlar, Konu alanıyla ilgili alınan dersler.

4 ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ
Öğrenenlerin akademik bilgileriyle yakından ilgili olan bilgiler, öğrenenlerin öğrenecekleri ders konusu ya da becerilerle doğrudan ilgili olarak sahip oldukları bilgi ve becerilerdir.

5 BİLİŞSEL ÖZELLİKLER Genel Özellikler Genel Yetenekler Özel Yetenekler
Gelişim Dönemi(Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri gibi) Dilsel Gelişim Dönemi Okunma Seviyesi Görsel Okuryazarlık Düzeyi Bilişsel İşleme Biçimi(Seçilen ve En etkili) Bilişsel ve Öğrenme Stratejileri Genel Dünya Bilgisi Daha önceki Bilgiler

6 ÖĞRENME STİLLERİ Bazı öğrenme türleri belli öğrenciler için daha etkilidir. Bazılarımız materyali okuyarak, bazılarımız izleyerek, bazılarımız da yaparak yaşayarak öğrenirler.

7 ÖĞRENME STİLLERİ Öğrenenin öğrenme stilini genel olarak belirleyebilmek için ; Bilgiyi algılamada öncelikli olarak hangi duyusunu kullanıyor? Bilgi almada hangi tür sunumu tercih ediyor? Görsel sunumlar mı? Sözel sunumlar mı? Hangi tür bilgi organizasyonunda kendini daha rahat hissediyor? Tümdengelim mi? Tümevarım mı?

8 Bilgiyi işlerken nasıl bir yol izliyor
Bilgiyi işlerken nasıl bir yol izliyor? Aktif (fiziksel olarak katılım) mi? Pasif (düşünsel olarak katılım) mi? Bilgiyi almak için nasıl bir sürece ihtiyaç duyuyor? Sıralı (bütüne götüren sıralanmış küçük parçalar­ dan oluşan yapılar) mı? Geniş (bilginin tümünün ana hatlarıyla yapılandırılması) mi?

9 ÖĞRENME STİLLERİ Öğrenme stilleri ile bireyin öğrenme ortamındaki performansı arasındaki ilişki yıllar boyunca Kolb, Riding, Honey ve Mumford gibi pek çok araştırmacı tarafından incelenmiştir.

10 ÖĞRENME STİLLERİ Felder ve Silverman (1988) inceleme için bir dizi ortak sınıflandırma geliştirmiştir. Bunlar ; 1) Bilgi en iyi şekilde nasıl algılanır?  Görsel - resimler, şekiller yoluyla İşitsel - ses yoluyla

11 ÖĞRENME STİLLERİ Algılanan bilgi türleri Algısal (dış) - ses, görüntü,
fiziksel algılamalar, Sezgisel (iç) – görüşler 

12 ÖĞRENME STİLLERİ 3) Bilgi nasıl organize edilir?
Tümdengelim - olay ya da gözlemlerden ilkelere ulaşır. Tikelden gelim - ilkeden yola çıkılarak sonuçlara gidilir.

13 ÖĞRENME STİLLERİ 4) Bilgi nasıl işlenir? Aktif olarak – tartışma
Yansıtmalı olarak – içselleştirme

14 ÖĞRENME STİLLERİ Anlamaya yönelik ilerleme nasıl meydana gelir?
Bölümsel - bir dizi basamaklar olarak Bütünsel - dairesel olarak

15 ÖĞRENME STİLLERİ Bir eğitimci/öğretmen olarak, öğrenenlerin öğrenme
stillerini anlamak ise; Öğretmen ve öğrenenlerin düş kırıklıklarını azaltır, Öğrenenlerin başarısını yükseltir, Benlik kavramını geliştirir,

16 Birbirinden farklı özelliklere sahip öğrencilerin aynı
sınıfta bulunmalarını kolaylaştırır, Yöneticiler, ana - babalar ve diğer personelle olumlu bir iletişim sağlar (Reiff, 1992).

17 Öğretim Tasarımı ve Öğrenme Stili İlişkisi
Öğrenme ortamlarının, öğrenenlerin özelliklerinin (öğrenme stilleri, özyeterlik algıları, tutumları, motivasyonları, ilgileri vb) dikkate alınarak hazırlanması bireylerin etkili bir öğrenme yaşantısı geçirmesini sağlayacaktır.

18 Öğrenme Koşulları Dunn ve Dunn (1978) okul çağındaki ve yetişkin öğrenciler için ayrı ayrı Öğrenme Stil Envanteri tasarlamıştır. Kişisel tercihlerin değerlendirilmesi aşağıdaki alanları içerir: Kendine odaklı, akrana ya da gruba odaklı, yetişkine odaklı ya da bileşik odaklı olmayla ilgili bireyin toplumsal ihtiyaçları, Algısal tercihler, hareket ihtiyacı, günlük zamanın kullanılması, etkili işlev için biyoritmle ilgili bireyin fiziksel ihtiyaçları.

19 FİZİKSEL ÖZELLİKLER Her üç öğrenme (bilişsel, duyuşsal ve psikomotor) alanında da öğrenenlerin sahip olduğu fiziksel yeterlilikler önem taşımaktadır. Bu nedenle öğrencilerin genel sağlık, duyu ve diğer organlarının sağlıklı olması bekli de en gerekli şartlardan biri olarak kabul edilebilir.

20 FİZİKSEL ÖZELLİKLER Duyusal algılama Genel sağlık Yaş

21 Engelliler Engelliler kategorisinde, fiziksel engeli olan bireylerle (duyma ve görme bozukluğu olan) zihinsel engeli olan bireyler yer alır. Her engelli öğrenen türünün kendine öz­ gü kısıtlamaları vardır ve özel koşulların yerine getirilme­sini gerektirir.

22 Yetişkin Öğrenciler Androgoji adı verilen yetişkin eğitimi alanı yetiş­kinler ve eğitim sürecindeki yerleri konusunda bazı ilkeler ileri sürmektedir. Bunlar: Yetişkinler, üst düzeyde öğrenme motivasyonuyla eğitim programına başlar. Hedeflerin açık bir şekilde belirtildiği sistematik olarak yapılandırılan programlar isterler. Öğretilecek konuların kendileri için faydalı olacağını bilmek ister. Yetişkinler için önemli olan zamandır.

23 DUYUŞSAL ÖZELLİKLER Bilişsel ve fiziksel bilgilere ek olarak, öğrenenin duyuşsal özelliklerinden haberdar olunması da gerekir. Kişiye bir şeyi öğretmek üzere bir sürecin tasarlanması için öğretmenin öğrenenlerin ilgi, motivasyon, konu alanına karşı tutum, akademik özbenlik, kaygı düzeyi, inançları hakkında bilgilere sahip olması gerekir.

24 DUYUŞSAL ÖZELLİKLER İlgiler Motivasyon Öğrenmeye karşı motivasyon
Konu alanına karşı tutum Öğrenmeye karşı tutum Arabuluculukla ilgili algı ve deneyimleri Akademik öz-benlik Kaygı düzeyi İnançlar Başarı özellikleri(kontrol odağı gibi)

25 SOSYAL ÖZELLİKLER Öğretim tasarım sürecinde öğrenenlerin bilişsel, fiziksel ve duyuşsal özelliklerinin yanı sıra sosyal özellikleri de önemli rol oynamaktadır. Öğrenenlerin sosyo-ekonomik durumları, yetişme çevreleri işbirliği ya da rekabet ile ilgili eğilimleri ve akran ilişkilerindeki tutumları bu başlık altında incelenebilir.

26 SOSYAL ÖZELLİKLER Akranları ile ilişkileri
Otoriteye karşı hissettikleri İşbirliği ya da rekabete yönelik eğilimler Ahlaki gelişim (Kohlberg’in ahlaki gelişim basamakları gibi) Sosyoekonomik durum Etnik durum Rol modeller

27 Kültürel Olarak Farklı Öğrenenler
Kültürel olarak farklı öğrenenler, öğrenenlerin çoğunluğundan önemli ölçüde farklı alt yapı ve davranışlara sahip kültürlerin üyesi olan öğrenenleri kapsayan bir tanımdır.

28 Öğrenen Özellikleri ile İlgili Verilerin Toplanması
Hedef kitleye ders veren eğiticiler ile görüşmeler yapmak, Hedef kitleyi gözlemleyip, görüşmeler yapmak, Öğrenenlerin ilgilerini ve geçmiş yaşantılarını sorgulayan anketler uygulamak, Öğrenenlerin bilişsel strateji, bilgiyi işleme stili ve tercih ettikleri öğrenme ortamı sorgulayan değerlendirme araçlarından yararlanmak,

29 Elde Edilen Verilerin Tasarıma Yansımaları
Öğrenenin özellikleri süreci, kullanılacak zaman, araç gereç materyallerin türü, verilecek dönütler, yapılacak rehberlikler gibi öğrenme ortamında yer alması gereken öğelerin niteliğini etkileyecektir.

30 TEŞEKKÜRLER


"ÖĞRENME ORTAMINDA ÖĞRENENİN ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları