TİTANYUM (TITANIUM) (NedİR. NEREDE KULLANILIR. NASIL ÜRETİLİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Refrakter Metaller Tantal.
Advertisements

MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
DEMİR DIŞI METALLERİN KAYNAK METALURJİSİ
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
MIG-MAG GAZALTI KAYNAK TEKNİĞİNDE KULLANILAN KORUYUCU GAZLAR
Kaynak işlemi sırasında ;
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Pik (Ham) Demir Üretimi
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı Kullanılabilirliğin Ana Bileşenleri.
KAYNAK TEKNİKLERİ VE UYGULAMALARI
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
FATİH MERCAN KARGICAK İLKÖĞRETİM OKULU 6/A SINIFI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
MAGNEZYUM ALAŞIMLARININ BİRLEŞTİRME TEKNOLOJİSİ
DEMİR DIŞI METAL VE ALAŞIMLARI
Türkiye’de Endüstriyel Atık Yönetimi ve Yapılan Çalışmalar 7
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
ALÜMİNA DÖKÜLEBİLİR REFRAKTERLER
Seramik Matrisli Kompozitler
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Refrakter Metaller Genel Bilgi.
KOMPOZİT MALZEMELER KOMPOZİT MALZEMELER
Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
IR SPEKTROKOPİSİ.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Rıdvan GECÜ Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Ahmet KARAASLAN
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Baskı Devre Kartının Üretilmesi

BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM and TEM)
KİMYA NE İŞE YARAR  Kimyanın insan sağlığına da sonsuz diyebileceğimiz derecede büyük etkisi vardır. Kimya hastalıklarla savaşmak, sağlığımızı korumak.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
Test Geliştirme Süreci
Ürünlerimiz (Our Products)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOĞRUDAN GEN AKTARMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
BURAK GÖKBERK ÖZÇİÇEK Y
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
Metallere Plastik Şekil Verme
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

TİTANYUM (TITANIUM) (NedİR. NEREDE KULLANILIR. NASIL ÜRETİLİR TİTANYUM (TITANIUM) (NedİR? NEREDE KULLANILIR? NASIL ÜRETİLİR?) Cevher Hazırlama Tesİs Proje Ödevİ Buse Uğur Prof.Dr. muammer Kaya ESOGÜ 2017

Titanyum sembolü Ti olan 22 atom numaralı , 4 Titanyum sembolü Ti olan 22 atom numaralı , 4.54 kg/cm³yoğunluğunda,1668 C º ergime sıcaklığına sahip olan hafif, güçlü, parlak,korozyona karşı dirençli grimsi bir geçiş metalidir.

Titanyum demir, alüminyum, vanadyum, molibd en gibi elementler ile alaşım yapabilir.

Bu güçlü, hafif alaşımlar ; Havacılık (jet motorları, füzeler ve uzay araçları) askeri, Endüstriyel işlemler (kimyasallar ve petrokimyasallar, arıtma santralleri, kâğıt hamuru ve kâğıt), Otomotiv,

Tıp (protezler, implantlar , dental endodontik malzemeler, dental implantlar), Spor eşyaları, Mücevher, Cep telefonu, ve diğer uygulamalarda kullanılır.

Titanyum kullanım alanlarının genişlemesi yüksek spesifik mukavemet ve oksitleyici asit, klorit ve diğer ortamlarda mükemmel korozyon direnci gibi özelliklerin keşfiyle olmuştur. Titanyum neredeyse tüm canlı varlıklarda, kayalarda, sularda ve toprakta bulunur.

Titanyumun cevherlerinden çıkarmak zahmetli ve pahalı bir süreç gerektirir. Titanyumu karbonun varlığında normal biçimde ısıtarak ayırmak mümkün değildir. Metal  başlıca mineral cevherlerinden Kroll işlemi ve Hunter işlemi yöntemleri ile çıkarılır.

Titanyum üretimi Titanyum, yaklaşık %97-98 TiO2 içeren rutil cevherinden elde edilir. Rutil’de bulunan TiO2 ilk olarak kimyasal yollarla saf TiCl4’e dönüştürülür. Bu işlemden sonra Kroll Prosesi başlatılır.

krol prosesi

Kroll Prosesisnde TiCl4 800 Cº civarında paslanmaz çelik kapta Mg ile reaksiyona sokulur. TiCl4 + Mg Ti + MgCl2 İşlem sonucunda sünger titanyum ve magnezyum klorit gazı elde edilir.

hunter yöntemi Bu reaksiyon 230Cº argon gazı ile süpürülerek yapılır. 1.Aşama TiCl4+2Na TiCl2+2NaCl4 2.Aşama TiCl2+2Na Ti+2NaCl Birinci işlemde yüksek ısı açığa çıkmaktadır. Bu sebeple proses kontrol altında tutulmalıdır. Kontrol sayesinde 150mm uzunluğunda Ti kristali üretimi yapılabilir.

Kroll ve Hunter işlemlerinin her ikisine de Ti süngeri asit filtre veya vakum damıtma ile tuzlardan ve reaksiyona girmemiş cevherlerde arındırılır.

Titanyumun işlenmesi dört büyük aşamadan oluşur: Titanyum cevherinin gözenekli bir form olan süngere redüksiyonu; Süngerin veya sünger ve bir sertleştirme alaşımının bir külçe oluşturmak için eritilmesi; Külçenin ham metal kütük, çubuk, levha, şerit ve boru gibi genel fabrika ürünlerine dönüştürüldüğü birinci fabrikasyon ve Fabrika ürünlerinden elde edilen son mamullerin ikici fabrikasyonu.

Bugün dünyanın en büyük titanyum üreticisi dünya pazar payının %29'unu elinde bulunduran Rusya kökenli VSMPO-Avisma'dır.

Vsmpo - Avisma

ingots Commodity ingots without fail are exposed to the ultrasonic test and the chemical analysis. Ingots are made by means of double or triple VAR. Uniformity of a chemical compound on volume of an ingot is guaranteed by technology of reception of spent electrodes a method of portion pressing which is not having analogues in world titanium manufacture. Ingots are exposed to machining of a surface. After partial machining, ingots pass the ultrasonic test.

billets Billets with the diameter from 5.12 up to 13.78 inch are produced as saleable products. There are also billets for production of forgings, tubes (tubular billets), bars and shapes. Billets over 13.78 inches in diameter are supplied based on customer requirements. Billets can be made both from Russian and foreign titanium and heat resistant alloys.

slabs The slab are manufactured by close-die forging of ingots on vertical hydraulic presses with rated capacity of 300 and 750 MN, followed by rolling or free forging on 60 MN press with or without subsequent rolling. The slabs are supplied in accordance with ASTM B-265 with the machined surface.

Large-size die forgings

disks Forged disks are exposed to thermal processing for maintenance of a required level of properties, to the control of mechanical properties over the normal and raised temperatures, the control macro and microstructures. Forged disks pass the ultrasonic control and luminescent control, and also the control of the geometrical sizes.

Rolled rings

profils Thick and thin-walled sections from titanium alloys and high-resistance steels are manufactured by hot extrusion and thin-walled - with subsequent sizing on presses with the application of pulsating load.

Seamles tubes

Hot rolled bars

blades

Hot rolled sheets and plates

Cold rolled şheets

Strips , bands , foils

Welded tubes

TEŞEKKÜRLER…… 151720131056 Buse UĞUR