Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak
MADENLERİMİZ Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak

2 DEMİR Yerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Tüm metaller içerisinde en çok kullanılandır ve tüm dünyada üretilen metallerin %95'ini oluşturur. Ülkemiz bu maden bakımından oldukça zengindir. Düşük fiyata ve yüksek dayanıklılık özelliklerine sahip olduğundan birçok alanda bu madenden faydalanılır.

3 DEMİR Kullanıldığı yerler ve çıkarılan yerler
Otomotiv, Gemi gövdesi yapımı, Binaların yapısal bileşeni, Dayanıklı ev eşyaları yapımında kullanılır. Çıkarıldığı yerler:  Karabük, Divriği (Sivas), Simav(Kütahya), Hekimhan(Malatya), Eymir(Balıkesir).

4 BAKIR Kırmızımsı bir metal olan bakır, doğal ortamda, kayalarda, toprakta, suda ve havada bulunur. Bilinen tüm canlılar için olmazsa olmaz bir elementtir.Elektrik iletiminde kullanılır

5 BAKIR Kullanıldığı ve çıkarıldığı yerler
Elektrik, elektronik sanayisinin ham maddesi, Elektrik ve telefon tellerinde, Süs ve mutfak eşyalarının yapımında kullanılır. Çıkarıldığı yerler: Murgul(Artvin) Küre(Kastamonu) Maden(Elazığ)

6 BOR Bor madeni ilk bakışta beyaz bir kayayı andırıyor. Çok sert ve ısıya dayanıklı olan bu maden, doğada tuz şeklinde bulunmaktadır. Roket yakıtından diş macunu yapımına kadar her alanda kullanılan bir madendir. Dünya bor rezerv dağılımına bakıldığına ülkemiz %72'lik payla Dünya'da ilk sırada yer alır.

7 BOR Kullanıldığı ve çıkarıldığı yerler
Metallurji sanayinde (Ergimeyi hızlandırıcı ve Çeliğin sertleştirilmesi), Nükleer uygulamalarda, Organik kimya sanayinde, Cam, seramik, deterjan vb. sanayilerde, Yanmayı önleyici maddelerde, Dericilik, fotoğrafçılık ve ilaç yapımında kullanılır. Çıkarıldığı yerler; Bigadiç, Sındırgı, Susurluk (Balıkesir), M. Kemalpaşa(Bursa), Seyitgazi(Eskişehir), Emet(Kütahya).


"Hazırlayan: Ahmet Eren Tomak" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları