KAS İSKELET SİSTEMİ SAKATLIKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ BEL OKULU
Advertisements

Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
YANIK, SICAK ÇARPMASI VE DONMADA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
HİPOKSİ VE HİPERVENTİLASYON
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
DİYARE (İSHAL).
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Bel ağrısı Dr. Ayşegül Çakmak.
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
Yönetimde stres kaynakları
ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIK VE GÜVENLİK. Futboldaki rekabet ve yoğun fiziksel aktivite, çoğu zaman beklenmedik yaralanmaları beraberinde getiriyor. Bu yaralanmalar.
6-YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM
ISI MADDELERİ ETKİLER.
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Süspansiyon travması Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Atilla YÜCE Çağlar EDİS
TRAFİK KAZASI VE İLKYARDIM. YIL KAZA YARALI ÖLÜ
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
KAS YIRTILMASI.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
KÜRESEL ISINMA NEDİR? Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
AQUATERAPİ FTR 304 Arzu GENÇ.
BÖLÜM-4: ISINMA,SOĞUMA ,DİNLENME
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Üst Ekstremite Sakatlanmaları
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
YANIKLAR, DONMALAR VE SICAK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM
Ş O K.
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
Acil Uygulamaları Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)
KAS İSKELET YARALANMALARINDA AKUT TEDAVİ
HİDROTERAPİNİN TEHLİKE VE KOMPLİKASYONLARI
EGZERSİZ TEKNİKLERİ VE ÖNCEDEN VAR OLAN EKLEM YARALANMALARI
SPORTİF REHABİLİTASYON
Önleme Yaralanma ya da sakatlık oluşmaması için gerekli olan kondisyonel çalışmaları (kuvvet, esneklik vb.) ihmal etmeden uygulayarak anatomik yapıları.
SPORCU İÇECEKLERİ Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma.
Fasya bütün vücudu bir ağ gibi saran zar yapısıdır Fasya bütün vücudu bir ağ gibi saran zar yapısıdır. Vücuttaki kan damarları, kas, sinirler,
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Sporcuların performanslarını artırma düşüncesi geçmişten günümüze uzanan süreçte bilim adamları ve antrenörlerin en önemli çalışma konularından birini.
Yaşam Boyu Spor ve Aerobik Egzersiz
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Tendon Dokusu Kas grubunda yaralanma olasılığı olan diğer bir doku ise, kasları kemiklere bağlayan tendondur Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet.
Tedavi Amaçlı Egzersizler. Derin Solunum Derin Solunum Egzersizleri Derin solunum egzersizlerinde, karın kaslarını kullanarak burun yoluyla yavaş bir.
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
YARALANMALARDA DOKU REAKSİYONU – ENFLAMASYON VE İYİLEŞME SÜRECİ
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

KAS İSKELET SİSTEMİ SAKATLIKLARI 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Sakatlık Tipleri Akut sakatlık Kronik sakatlık Tek bir travmatik olay sebep olur. Yapmakta olduğunuz egzersiz programına devam etmeden önce tıbbi tavsiyeler ve doktor onayı alın. Uygun olan program değişimleri, dinlenme, FITT uygulamasında azaltılma ve kros antrenmanı içerir. Kronik sakatlık Eğer kronik ağrı iki hafta ve daha fazla sürerse, mevcut programa devam etmeden önce doktordan onay ve tavsiye alın. Uygun olan program değişiklikleri, dinlenme, FITT uygulamasında azaltılma ve kros antenmanı içerir. 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Eklem iltihabı (inflamasyon) nın izleri ve belirtileri Etkilenen alanda ısı artışı Kırmızılık Şişme Ağrı Fonksiyon kaybı 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Spor yapan kimsenin sağlık statüsünde değişiklikler Eğer spor yapan kimse sakatlanır ya da spor yaptığı sırada yeni bir sağlık durumu ortaya çıkarsa, mevcut programa devam etmeden önce doktordan tavsiye veya onay alın. Programda değişimler (modifikasyonlar) yapmak için ACE veya benzeri kuruluşların kaynaklarına başvurun. 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Çevresel etki : ısı Sıcakta egzersiz yaparken, spor yapan kimse yavaş başlamalı ve uygun giysiler giymelidir. Daima ağırlığı olmayan, iyi havalandıran giysiler giyin. Asla su ya da hava geçirmeyen veya nefes almayan giysiler giymeyin. Vücut sıvılarını kaybettikçe yerine koyun. Egzersizden 2 saat öncesinde, yarım litre kadar için. Egzersiz süresince her 10–20 dakikada 250 ml. için. Egzersizden sonra, kaybedilen her yarım kg. vücut ağırlığına, 400-600 ml. için. Günün sıcak ve/veya nemin en yüksek saatlerinde egzersiz yapmaktan uzak durun. 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Çevresel etki : soğuk Soğukta egzersiz yaparken, egzersiz yapan kimselere kat kat giyinmelerini, bu şekilde terin ventilasyonunun sağlanacağını belirtin. Egzersiz sırasında vücut ısısını verecek, egzersiz aralarında vücut ısısını koruyacak giysi materyalleri seçin. Sıcak ortamda olduğu gibi, soğukta da kaybolan vücut sıvısını yerine koyun. 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Çevresel faktör : yükseklik Yükseklerde egzersiz yapıldığı sırada, egzersiz yapan kimselere yüksekliğe uyum konusunu öğretin. Orta yüksekliklerdeki (1300 m. ve üstü) irtifaya uyum için en az 3 hafta ayırın. Isınma ve soğuma periyotlarını artırın ve FITT uygulamasını azaltın. Yükseklik hastalığı belirtileri ve semptomları konusunda bilinçli olun: Nefes darlığı Başağrısı Mide bulantısı Baş dönmesi 05.11.2017 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)