Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Acil Uygulamaları 08.05.2018 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Acil Uygulamaları 08.05.2018 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)"— Sunum transkripti:

1 Acil Uygulamaları Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

2 Acil duruma hazır olma Tüm fitnes çalışanları ilk yardım çantasına ulaşabilmeli ve aşağıdaki soruların yanıtını bilmelidirler : İlk yardım çantası nerede? İçinde ne var? Hangi sıklıkta yenilenmekte? Onun sürekliliğin sağlama ve yenilemede kim görevli? CPR ve ilk yardım konularındaki becerilerini güncel tutmakla birlikte, bir fitnes çalışanı acil tıbbi hizmet planına (EMS) sahip olmalıdır. Bu, bir acil durumun ortaya çıkması durumunda bireysel çalıştırıcının rolü ve yapacağı işleri kapsar. Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

3 Acil durum Bir acil durum, kalp sektesi, boyun veya sırt sakatlığı ya da bayılma gibi, acil tıbbi sistemin aktif hale getirilmesini gerektiren durumdur. Bir sağlık çalışanının, bir sonraki egzersiz bölümünden önce, egzersiz yapan kimseyi onaylaması gerekecektir. Acil bir durumdan sonra program, bazı değişiklikleri (modifikasyon) gerektirebilir. Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

4 Akut sakatlık Tek bir olayın yol açtığı ve bir sağlık görevlisine acilen sevki gerektiren ya da acil sağlık sisteminin (EMS) aktivasyonunu gerektiren durum. Bir sonraki egzersiz bölümünden önce, egzersiz yapan kimse için tıbbi onay tavsiye edilir. Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

5 PRICE Ayak bileği burkulması gibi akut sakatlıklar, önleme (P), dinlenme (R), buz (I), baskı (C) ve yükseğe kaldırma (E), uygulamasını gerektirir. Cilde doğrudan buz uygulanmadığından emin olun. Buz, her saatte 20 – 30 dakikadan fazla uygulanmamalıdır. Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

6 Aşırı kullanma sakatlıkları
Kısa bir süre içinde ağrı ya da rahatsızlık şeklinde ortaya çıkan durumdur. Eğer 2 haftayı geçen genel bir rahatsızlık var ise, egzersiz yapan kimseye bir sonraki egzersiz bölümünden önce bir doktora görünmesini tavsiye edin. Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

7 Genel tıbbi acil durumlar
Dyspnea (nefes almada zorluk) Muhtemel sebepler, astım, havayolu tıkanması ve akut metabolik problemlerdir. Göğüs ağrısı (angina) Muhtemel sebepler, koronar arter hastalığı (KAH) ve miyokardiyal enfarktüs (MI) tür. Syncope (bayılma) Muhtemel sebepler, ısı hastalığı, düzensiz kalp atımları ve hipoglisemi’dir. Insulin reaksiyonu (hipoglisemi) Diyabetli olan kimselerde çok yaygındır. Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

8 Genel tıbbi acil durumlar
Sıcaklığın yol açtığı kramplar, sıcaklığın yol açtığı bitkinlik ve sıcaklık çarpması gibi sıcaklığın sebep olduğu rahatsızlıklar Epilepsi Yumuşak doku yaralanmaları Aşınma Yarılma Yırtılma, incinme Delinme Kopma Burkulma Kas ezilmesi Kırıklar Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)

9 Egzersize fizyolojik yanıtlar
Normal yanıtlar Uyarı işaretleri Artan kalp atımı Göğüste sıkıştıran baskı Artan solunum Aşırı nefes darlığı Terleme Aşırı terleme ya da hiç terlememe Kramp Yoğun egzersiz için uygun olmayan ağrı Yorgunluk Mide bulantısı Yüzde kızarma Kırmızı, sıcak görünüm Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)


"Acil Uygulamaları 08.05.2018 Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet sistemi yaralanmaları (ACE & university)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları