Literatür ve Kaynakça Hazırlama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

KAYNAK GÖSTERME Turan KANTOS
Makale İnceleme Soruları
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
Bilimsel İletişim ve İntihal
Kaynak Gösterme.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
Akademik Etik İhlalleri
Prof. Dr. Yaşar SEVİM Arş. Gör. Elif ÖZ
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BİBLİYOGRAFYA HAZIRLAMA Bilkent University Library
Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır Robert A
TEKNİK RAPOR YAZIMI Önemli Noktalar Kurtuluş Küllü
ETKİLİ OKUMA.
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
BBY 156 Bilgi Erişim İrem Soydal
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
UZEM TANITIM.
ARAŞTIRMA ETİĞİ. BİLİM Bilimsel araştırma sonuçları bilimin kendi doğasından gelen geçicilik, değişebilirlik ve gelişebilirlik özelliklerini taşırlar.
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Akademik Etik İhlalleri
ANLATIMA HAZIRLIK.
Yazışma Yazılı iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Mektup, anket, yazılı testler yazışma örnekleridir. Öteki tekniklere göre kolay ve ucuz olabilmektedir.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
1. Ders: Ders İşleyişi Hazırlayan ve Sunan:
MAKALE YAZIM AŞAMALARI
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim.
Akademik Bilgiye ulaşım
Nicel araştırma sürecinin aşamaları
KAPAK.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
ARAŞTIRMANIN BİÇİMSEL YAPISI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPIYORUZ
EBSCOhost ile Makale Alıntılama
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Araştırma Sürecinin Aşamaları
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Görev 2 7 Aralık a kadar Görev 2’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor. İkinci görev 30 puan Şablonda Görev 2 ’de belirtilen.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Teorik kavramlarımızla gerçek dünyayı anlamanın olanaklı olduğu inancı olmaksızın, dünyamızın iç uyumuna inanmaksızın, bilim denen şeyin ortaya çıkması.
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Araştırma Süreci ve Etik
Literatür Taraması.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Temel Bilgi Teknolojileri
Kaynakların Değerlendirilmesi
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Görev 12.
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI PROJE, POSTER VE SUNUM HAZIRLAMA.
Sunum transkripti:

Literatür ve Kaynakça Hazırlama Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden Notların kaynağı: www.acıkders.org.tr Ve Johnson. E. (2015). Eylem Araştırmaları . Ankara: Anı Yayınevi

I-Literatür Değerlendirmesi İlgili literatürü tarama Kaynak listesi değil Okuyucu için konuya yönelik arka plan bilgi verme Konunun literatürdeki önemini belirtme Literatürün ele alınacak konu ile ilişkisini açıklama

I-Literatür Değerlendirmesi Bilindiği üzere bilimsel bilgi birikim süreci içinde büyür. Bu yüzden her bilimsel çalışmada araştırmacı hem mevcut bilgi birikiminden faydalanmak zorundadır hem de çalışması ile bilgi birikime katkıda bulunması gerekir. Bu, aynı zamanda tezin veya araştırma konusunun özgünlüğünün gösterilmesi anlamına gelir.

I-Literatür Değerlendirmesi Literatür değerlendirmesinde şu yol izlenir: Kaynağın bibliyografik künyesi tam olarak verildikten sonra eserde hangi konuların nasıl ele alındığı ve literatüre katkısının ne olduğu belirtilir. Hazırlanacak tezin veya yapılacak olan araştırmanın bunun dışında ne katkı sağlayacağı tez önerisinin veya araştırmanın giriş bölümünde ana teması/araştırma sorusu ile ilişkilendirilerek açıklanır. Her bir eser için yapılan değerlendirmelerle tezin veya araştırmanın literatür içindeki yeri belirlenmiş olur.

Yararlanılacak Bilgi Kaynakları Basılı bilgi kaynakları Kitaplar Dergiler Tezler Raporlar vb. Elektronik bilgi kaynakları Tam metin veri tabanları Bibliyografik veri tabanları

Literatür İncelemesi Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir? Öncelikle bir konu belirleyin. Çağdaş bilimde, hakkında literatür inceleme yazısı yazılabilecek sayısız konu vardır. Bu yüzden inceleme konunuzun ilgi alanınıza girdiğine emin olun. Daha önceki çalışmalarınız ile aynı doğrultudaki bir konu hakkında yazmanız incelemenin kalitesi ve başarısı açısından oldukça önemlidir. Tekrar tekrar araştırın. Konunuzu seçtikten sonra literatürü taramaya ve gerekli kaynakları toparlamaya başlayın. Bu esnada kullandığınız arama öğelerini dikkatlice takip edin. Ardından, daha sonra telafi etmek üzere, ulaşamadığınız kaynakların bir listesini yapın. Bir makale yönetim sistemi kullanırsanız daha verimli çalışabilirsiniz. Daha sonra mutlaka eski araştırmaları da kontrol edin.

Literatür İncelemesi Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir? Okurken notlar alın. Önce makaleleri okuyup daha sonra da incelemeyi yazmaya başlarsanız birçok önemli noktayı kaçırabilirsiniz. Bu yüzden okurken gerekli yerlerde mutlaka not tutun. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, eğer bazı kısımları birebir kopyalıyorsanız tırnak işareti kullanmayı unutmamak. İncelemenin son halinde bu alıntıları kendi cümleleriniz ile tekrar yazabilirsiniz.

Tutarlı ve anlaşılır olun Tutarlı ve anlaşılır olun. İyi bir literatür taraması sadece literatürün özetini içermez aynı zamanda metodolojik sorunlara ve araştırmalardaki eksiklere de işaret eder. Okurun;  literatür incelemesini okuduktan sonra, çalışma alanındaki başarılar, ana tartışma alanları ve araştırma soruları gibi konularda bir fikir edinmiş olması gerekir.

II-Kaynakça Hazırlama

Kaynakça, Gönderme, Doğrudan Alıntı Çalışmada kullanılan bilgi kaynaklarının belli bir sisteme göre düzenlenmiş listesi Gönderme Metin içinde verilen bilginin hangi kaynaktan geldiğini gösteren not Doğrudan alıntı Orijinal kaynaktaki ifadenin aynen kopyalanması

Örnek Doğrudan Alıntı Gönderme/Atıf Kaynakça

Kaynak Göstermede Kullanılan Yaklaşımlar Numerik sistem Kaynaklara metin içinde kullanıldıkları sıraya göre numara vermek Yararlanılan kaynakların alfabetik listesini oluşturduktan sonra numaralama işlemini yapmak Yazar tarih sistemi Metin içindeki göndermede yararlanılan kaynağın yazar soyadının, yayın tarihinin ve sayfa numaralarının belirtilmesi Kaynak: Kurbanoğlu, 2004, s. 6-7

Örnek Numerik sistem Yazar tarih sistemi

Kaynak Gösterme Biçimleri APA (American Psychological Association) Chicago/Turabian MHRA (Modern Humanities Research Association) MLA (Modern Language Association) Vancouver . . .

Kaynakça Hazırlama (Örnek - Kitap) APA Tonta, Y., Bitirim, Y. ve Sever, H. (2002). Türkçe arama motorlarında performans değerlendirme. Ankara: Total Bilişim. MLA (Modern Language Association) Tonta, Yaşar, Yıltan Bitirim ve Hayri Sever. Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme. Ankara: Total Bilişim, 2002. Chicago/Turabian

Gönderme (Örnek - Kitap) APA Tonta, Bitirim ve Sever, 2002, s. 121 MLA (Modern Language Association) Tonta, Bitirim ve Sever 121 Chicago/Turabian Tonta, Bitirim ve Sever 2002, 121

Kaynakça Hazırlama (Örnek - Makale) APA Tonta, Y. (2009). Dijital yerliler, sosyal ağlar ve kütüphanelerin geleceği. Türk Kütüphaneciliği, 23, 742-768. MLA (Modern Language Association) Tonta, Yaşar. “Dijital Yerliler, Sosyal Ağlar ve Kütüphanelerin Geleceği.” Türk Kütüphaneciliği, 23 (2009): 742-768. Chicago/Turabian Tonta, Yaşar. “Dijital Yerliler, Sosyal Ağlar ve Kütüphanelerin Geleceği.” Türk Kütüphaneciliği 23 (2009): 742-768.

Gönderme (Örnek - Makale) APA (Tonta, 2009, s. 747) MLA (Tonta 747) Chicago/Turabian (Tonta 2009, 747)

Kaynakça Yönetim Araçları Ücretsiz BibDesk => http://bibdesk.sourceforge.net/ CiteULike => http://www.citeulike.org/ Zotero => http://www.zotero.org/ Ücretli Biblioscape => http://www.biblioscape.com/ EndNote => http://www.endnote.com/ Reference Manager => http://www.refman.com/

III-Etik İhlaller Uydurma Çarpıtma Aşırma Duplikasyon Dilimleme Desteklenerek yürütülen çalışmalarda desteğin belirtilmemesi Katkısı olan kişilerin yazar listesine eklenmemesi / olmayanların eklenmesi Kaynak: TÜBİTAK, 2006 (http://journals.tubitak.gov.tr/genel/brosur.pdf)

Örnek I Orijinal metin “Araştırma yazarken, kaynaklara iki sebeple atıfta bulunulur: Bilgi aldığınız kaynakları okuyucuya tanıtmak ve kelimelerini ve fikirlerini ödünç aldığınız yazarlara kredi vermek.” (Hacker, 1995, s. 260). Aşırılmış biçimi (aynı kelimeler kullanılmış ama tırnak içinde verilmemiş): Araştırma yazarken, kaynaklar bilgi aldığınız kaynakları okuyucuya tanıtmak ve kelimelerini ve fikirlerini aldığınız yazarlara kredi vermek için gösterilir. Burada öğrenci yazarın tüm kelimelerini, tırnak içine almadan ve kaynak göstermeden sadece bir cümleye vermiştir. Kaynak: Köklü, 2002, s. 97

Örnek II Aşırma (yanlış açıklama) Araştırma yazarken, bir çift sebepten kaynaklara atıfta bulunuruz: Bilgi kaynaklarımızı okuyuculara göstermek ve ödünç aldıklarımıza kredi vermek. (Hacker). Öğrenci burada bazı kelimelerde ufak değişiklikler yapmış ve metin içinde kaynak göstermeyi de eksik yapmıştır. Kaynağa ilişkin yıl ve tarih bilgisi eksiktir. Uygun çözüm Bir araştırmacı okuyucusunun bilgi aldığı yeri bilmesini sağlamak, ve tanıtmak ve orijinal çalışmaya kredi vermek üzere kaynaklarına atıfta bulunur (Hacker, 1995, s.260). Kaynak: Köklü, 2002, s. 97

Örnek III Kaynak: Köklü, 2002, s. 98

İntihal Tespit Araçları Ücretsiz Chimpsky => http://chimpsky.uwaterloo.ca/ Plagium => http://plagium.com/ Plagiarism Checker => http://www.dustball.com/cs/plagiarism.checker/ Ücretli Plagiarismdetect =>http://www.plagiarismdetect.com/ PlagScan => http://www.plagscan.com/ Turnitin => https://turnitin.com/