Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAKALE YAZIM AŞAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAKALE YAZIM AŞAMALARI"— Sunum transkripti:

1 MAKALE YAZIM AŞAMALARI
Prof. Dr FEVZİ YILMAZ Arş. Gör. MUHAMMET ALKAN Ekim 2016 Ana Ref.: D.V.C.Tavaşoğlu ve ark., «Essential of Research Paper Writing», İTÜ Vakfı, 2015

2 Genel bir konuyu daraltmak için örnekler
Büyük resmi görmek ve konuyu daraltmak 3 farklı örnek üzerinden verilmiştir. Alan bilgisi ve entellektüel donanım önem kazanmıştır. Yaklaşım, gözlem ve kaynak tarama gibi çeşitli adımlar atılmalıdır.

3 Örnek 1 Örnek 2 Örnek 3 ENDÜSTRİ ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER
ENDÜSTRİYEL ÜRÜN TASARIMI AMBALAJLAMANIN AMACI AMBALAJ Nihai Konu (Başlık) : Ambalajlama tasarımının bir ürünün sunumundaki rolü ENERJİ ENERJİ TÜRLERİ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ YENİLENEBİLİR ENERJİ Nihai Konu (Başlık) : Rüzgar enerjisinin bir alternatif enerji kaynağı olarak kullanımı ÇEVRE ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ ATIK ÜRÜNLER PLASTİK MADDELER ORGANİK OLMAYAN (İNORGANİK) ATIK ÜRÜNLER Nihai Konu (Başlık) : Plastik maddeleri geri dönüştürme metodları

4 Araştırma makalesi yazma süreci
Bir araştırma makalesi yazmak için takip edilmesi gereken 3 aşama vardır: Araştırma ve planlama süreci Tasarlama süreci (Taslak) Revizyon ve sonuçlandırma süreci

5 Araştırma makalesi yazma süreci (DR. RÜŞTÜ BOZKURT)
Bir araştırma makalesi yazmak için takip edilmesi gereken birbirleriyle ilişkili 5 aşama vardır (5 yaprak 5 parmak modeli): Araştırmada merkez düşünce (varsayım) Tezler (Ana fikir) Yanlışlar Bileşenler İçerik (yeniden üretme, başkalarının ve benim çıkarttıklarım) Bağlantılar Metot: Süreç bilgisi. Çok önemlidir, esası etkiler. Araştırmacı konunun yerini büyük harita içinde konumlayabilmelidir ve entelektüel birikim önemlidir. Aksi durum cahilliktir. Cahillik: i) Farkında olmamak, ii)Farkında olup ne yapacağını bilmemek. iii)Farkında olup yanlış bilgiyi araç yapmak.

6 1. Araştirma ve planlama süreci
Bu aşamaları içerir: Bir konu üzerinde karar verme Konuyla ilgili / alakalı bilgi içeren çeşitli kaynakları bulma Kaynakları okuma ve değerlendirme Kaynaklardan edinilen bilgilere dayanarak beyin fırtınası yapma Doğru yaklaşıma karar verme Bir iddia belirtme Kaynakları araştırma ve destek noktalarını belirleme Bir tez cümlesi inşa etme / oluşturma Bir taslak yapılarak araştırma bulgularını düzenleme

7 2. Tasarlama süreci (Taslak)
Bu aşamaları içerir: Seçilmiş kaynaklardan özet, alıntı ve başka kelimelerle açıklanmış formlarda notlar alma Bütün kullanılan bilgilerin düzgün bir şekilde alıntılandığını kontrol etme Kaynaklardan alınan notlarla alakalı çıkarımlar, yorumlar, kesintiler ve sonuçlar çıkartma Esas görüşlerle kaynak bilgileri birleştirerek paragraflar yazma Makalede kullanılan kaynaklar için referansları hazırlama Kaynaklardaki tablo ve/veya şekilleri uyarlama, gerekirse paragraflardaki istatistiki veya grafiksel bilgilere atıfta bulunma (referans gösterme)

8 3. Revizyon ve sonuçlandirma süreci
Son süreç bu aşamaları içerir: Gerekli düzeltmeleri ve iyileştirmeleri yaparak taslağı gözden geçirme Paragraflarda kullanılan her bir tablo ve/veya figürü makalenin sonuna ekleme Teslim için makalenin son halini hazırlama; makalenin sıralamasını düzenleyerek formatı sabitleme, sayfaları numaralandırma ve bir başlık sayfası hazırlama Sözlü sunum (Tez savunması) : Kursun bir parçası olarak bir araştırma makalesi hazırlarken, makale tamamlandıktan sonra, bir sunum gerekebilir.

9 Makale taslağıni oluşturma
Yazmaya başlamadan önce, iyi planlanmış bir taslak hazırlanmış olmalıdır. Taslak, makalenin gelişme paragrafının parçalarının hangi sırada görüneceğini işaret eden bir plandır. Taslak tez cümlesinden çıkartılmalıdır ve düzenli bir şekilde yapılandırılmalıdır. Yapısız ve düzensiz bir taslağa dayalı makale, okumak için kafa karıştırıcı olacaktır ve okuyucunun ilgisini düşürecektir. Bu yüzden, mutlaka fikirlerin bir taslağa bağlı olarak mantıklı ve akıcı bir akışı olması gerekir. Bu durumda okuyucu fikirleri kafası karışmadan takip edebilir.

10 Makale taslağini oluşturma
Taslak, okumalardan birikmiş bilgilere dayalı olacağı için, sadece kaynakların dikkatli bir şekilde analizinden sonra oluşturulabilir, ve taslağın bölümleri araştırma bulgularını yansıtacaktır. Araştırmacılar kaynaklara danışmaksızın bir araştırma makalesi için taslak hazırlayamazlar. Dayanağı olmayan iddaalar taslağın bir parçası olamazlar.

11 Araştırma makalesi taslağı hazırlamak için adımlar
Düzenli bir taslak hazırlamada ilk adım çeşitli kaynaklardan elde edilmiş bütün ilişkili bilgilerin bir liste haline getirilmesidir. Başlangıçta, faydalı olabilecek herhangi bir detay listeye dahil edilmelidir. Daha sonra, daha fazla değerlendirmelerden sonra, bu gereksiz veya fazla detaylar elenebilir.

12 Araştirma makalesi taslaği hazirlamak için adimlar
Taslak başlık ve alt-başlıklardan oluşacaktır. Bu sebeple, ikinci adım listelenen fikirlerin benzer ve alakalı fikirleri aynı başlık altına yerleştirilerek gruplandırılmasıdır. Başlıkları önem bakımından birbirlerine eşit hale getirmek için, başlıklar tutarlı bir şekilde tanzim edilmelidir. Dahası, her bir başlık en az iki tane kendisinden farklı alt-başlığa bölünecektir. Buna rağmen, her taslak özellikle alt- başlıklar ve başlıklar altında listelenen bölümler bakımından benzersizdir.


"MAKALE YAZIM AŞAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları