Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi"— Sunum transkripti:

1 Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi http://www.sipahi.tk
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

2 Tanımlar İngilizce Kısa özet-abstrakt abstract- summary-synopsis
Araştırma makalesi, tez, derleme, konferans konuşma metni ya da bir disiplini ilgilendiren herhangi derin analiz/metnin kısa özeti

3 Kısa özet tipleri Bilgilendirici kısa özet
Tanıtıcı ya da belirtici kısa özet Toplantı kısa özeti

4 Bilgilendirici kısa özet
Dergilerde kullanılan ve çoğu zaman indeksleme servislerinin de birebir kullandığı kısa özetler

5 Tanıtıcı ya da belirtici kısa özet
Dergi okurlarına makaleyi okuyup, okumama kararını almakta yardımcı olacak şekilde konuyu belirtici abstrakt Tam içeriği kapsamaz.

6 Toplantı kısa özeti Bilimsel kongrelere gönderilen çalışmalara ait kısa özetler İndekslenebilir/indekslenmeyebilir

7 Önemi Genelde başta olur Bir makalenin en çok okunan kısmı
Okuyucunun ve/veya editörün ve/veya hakemin yazının içeriğini kısa sürede belirlemesine, ilgi alanlarına uyup uymadığına karar vermesine ve makalenin tamamını okuyup okumama kararının verilmesi sürecine katkı

8 Önemi 2 Tek başına atfedilebilir metin Akademik performans/CV
Bildiri başı puan Atıf başı puan Performans Resmi Gazete

9 Önemi 3 Bu tip özetler bilim insanlarının ulusal ve uluslararası alandaki ünlerinde etkili Meslektaşlarla bağlantıları arttırma ve kolaylaştırma.

10 Kısa özet yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar-1
Bilgilendirici ya da toplantı kısa özeti yazarken derginin/kongrenin kısa özet yazım kurallarını öncelikle okumuş olmak gerekir Bazı dergiler/kongreler kısa özette giriş, metot, sonuçlar ve tartışma bölümlerinin belirtilmesini özellikle ister bazı dergiler/kongreler istemez Bazı dergiler kısa özetteki kelime sayısını yazı tipine göre çok kısıtlar (JCM) Bazılarıysa ne tip olursa olsun kelimelik kısa özet ister. (Mikrobiyoloji Bülteni)

11 Kısa özet yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar-2
Atfedilebilir ve tek başına yayınlanacak bir yazıdır Tek başına yeterli olmalıdır. Makalenin küçültülmüş bir biçimi olarak kabul edilerek, aksi belirtilmedikçe makalenin giriş, metot, sonuçlar ve tartışmanın küçük bir özeti olmalı Geçmişte yapılmış bir çalışmanın özeti olduğundan geçmiş zamanda yazılmalıdır.

12 Kısa özet yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar-3
Metinde kaynak gösterilmemelidir. Ana makalede belirtilmeyen sonuçların belirtilmesinden kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça gereksiz kısaltmalardan kaçınılmalıdır. Toplantı kısa özeti (1200 karakter baskısı)

13 Kısa özet yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar-4
Okuyucunun ilgisini çekebilecek önemli noktaları atlamamaya ve gereksiz ayrıntıları eklememeye dikkat etmek Yazım esnasında her kelime iyice incelenmeli Elli kelime ile özetlenebilecek bir yazıyı 250 kelime ile özetlemek kaçınılması gereken bir uygulamadır. gerekmedikçe ki bazı dergiler mutlaka en az 250 kelimelik özet istemektedir (Mikrobiyoloji Bülteni)

14 Kısa özet yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar-5
Türkçe dergilere kısa özet yazılırken Türkçe özetin, İngilizce özet ile birebir örtüşmesine dikkat edilmeli Bir özette olan bilginin, diğerinde olmaması gibi durumlardan kaçınılmalı

15 Kelimenin gücüne saygı Önemli
Kısa Öz Kurallara uygun Kelimenin gücüne saygı Önemli Bilimsel-performans Türkçe/İngilizce uyumlu

16 Kaynaklar Day AR An ÒISIÓ Publication ÒHow to Write and Publish A Scientific PaperÓ Çeviren: Altay GA Tübitak Yayınları, 1996. Fowler J. Writing for professional publication. Part 6: writing the abstract. Br J Nurs Jan 27-Feb 9;20(2):120. Wood GJ, Morrison RS. Writing Abstracts and Developing Posters for NationalMeetings. J Palliat Med. 2011 Web of science Resmi Gazete-18 Şubat 2011

17 Teşekkürler


"Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları