Konu 5: Reasürans Türleri: İhtiyari Reasürans

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK 2013.
Advertisements

UTIKAD MARSH Tanıtım Sunumu
İSTANBUL BAROSU AVUKATLARI MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
TEMEL SİGORTACILIK BİLGİSİ 1. GÜN
1-Kaldıraç sayesinde spekülatif kazanç miktarını yükseltir: Düşük bir teminatla, yüksek bir pozisyon kontrol etmek mümkündür. Örneğin; 1,4500 den aldığınız.
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
RİSK YÖNETİMİ 1. HAFTA.
Doğrudan Tazmin Sistemi (DTS) Takas Odası Projesi
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
Mart 2009 Jonathan Wood ÇOKLU YETKİ ALANI ÇOKLU KÜLTÜREL ARABULUCULUK.
TEMEL SİGORTACILIK KAVRAMLARI
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
SİGORTA TÜRLERİ 4. HAFTA.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ
Finans Yönetimi Örnek Sorular
TARAFLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
GARANTİ EMEKLİLİK BES ÜRÜNLERİ.
“KOBİ’lerin Krediye Erişiminde Tek ve Doğru Adres: KGF”
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
İhracatın Finansmanı…
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
Sigorta Denetleme Kurulu
OPSİYONLAR Belirli bir kıymeti, önceden belli bir vade ve fiyattan alma yada satma hakkı veren kontratlardır. Opsiyonun alıcısı ve satıcısı söz konusudur.
DERS 1 – 17/02/2017 Risk kavramı Sigorta kavramı Sigorta şirketlerine genel bakış Sigorta muhasebesine genel bakış.
KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJESİ
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Teknik Karşılıklar 12/05/2017.
BÖLÜM 3: SİGORTACILIĞA GİRİŞ
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
Bir Kooperatifin Başarısının Ölçümü
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
Risk verme ve kabul esasları
Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri
FİNANS ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Alternatif Risk Transfer Yöntemleri
Türkiye’de Sigortacılık Faaliyetleri 16 Aralık 2016
E. Olcay GÜR Hazine Müsteşarlığı
Konu 8: Reasürans Türleri: Eksedan (Surplus – Aşkın Paylı)
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Risk nedir? Risk, genellikle kayıpla sonuçlanabilecek bir belirsizlik durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda iki unsur öne çıkmaktadır: kayıp ve belirsizlik.
ÇİFTE SİGORTA Çifte sigorta konusu Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunda “Birden Çok Sigorta” tanımının yanında birde çifte sigorta tanımı.
SİGORTA PRİMİ Prim; sigortalının ödediği ücrettir. Sigorta edilen rizikonun gerçekleşmesi halinde sigortacının ödeyeceği meblağların esasını teşkil eden.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL YÖNETİM.
Factoring Ve forfaiting.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
Bireysel Emeklilik Sistemi
DOÇ.DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
ÇALIŞMA SORULARI.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası
Sunum transkripti:

Konu 5: Reasürans Türleri: İhtiyari Reasürans

Risk verme ve kabul esasları Reasürör açısından Risk alınması zorunlu Risk alınması serbest Sigortacı Açısından Risk devredilmesi zorunlu Zorunlu (otomatik) reasürans Zorunlu – ihtiyari reasürans Risk devredilmesi serbest İhtiyari – zorunlu reasürans İhtiyari reasürans

Reasürans sözleşmesi türleri Reasürans sözleşmeleri İhtiyari Reasürans Bölüşmeli Bölüşmesiz Trete reasüransı Bölüşmeli (Proportional) Kotpar (Quota share) Eksedan Bölüşmesiz (Non-proportional) Hasar Fazlası (Excess of Loss – XoL) Risk Başına Hasar Fazlası Olay Başına Hasar Fazlası Toplam Hasar Fazlası (Stop Loss)

İhtiyari reasüransın genel özellikleri Reasüransın ilk kullanıma başlanan halidir. Genellikle tekil risk bazlı çalışır. Risk ile ilgili bilgiler sözleşme öncesi tüm açıklığıyla reasüröre devredilir. Her risk teknik açıdan incelenir. Sedanın reasüröre her bir tekil riski devretmeyi teklif etme hakkı olduğu gibi, reasürörün de her bir tekil riski devralmayı kabul etme veya reddetme hakkı vardır. Her risk için ayrı bir ihtiyari devir sertifikası yazılır. Reasürörün kısa veya uzun vadede kar elde etmeyi bekler ve reasürörün risk seçim sürecine yüksek ölçüde bağlıdır. Sedanın kısa vadeli risk devir politikasıdır.

İhtiyari reasüransın kullanım alanları ve faydaları Trete reasüransında koruma bulunamayan, muaf tutulan veya limitleri aşan bir risk için yazılabilir. Trete reasüransının beklenmeyen etkilerini azaltmak için yazılabilir. Yeni gelişen ürünlerde tercih edilebilir. Reasürörden belli imtiyazlr alabilmek için kapasite sağlamak için kullanılabilir.

İhtiyari reasüransın avantajları Trete reasüransının üzerinde risk alınmasına imkan sağladığı için sigortacının iş kabul kapasitesini artımasına yardımcı olur. Trete reasüransında muaf tutulan riskleri de kapsayabildiği için sigortacının risk kabul politikalarını daha esnek hale getirmesine yardımcı olur. Reasürörün hususi bir alandaki teknik bilgisine ve tecrübesine erişme imkanı sağlar. Çok büyük rizikolar için riske maruz değeri azaltarak trete reasüransına koruma sağlar. Reasürörün tepki süresini ve hizmet kalitesini öğrenmeyi sağlar

İhtiyari reasüransın dezavantajları Maliyetleri yüksektir ve risk üstlenimi uzun sürer. Bu da yönetimini kompleksleştirir. Yüksek risk ve complex yapısı nedeniyle genellikle hızlı tavır alınamaz. Komisyon seviyeleri düşüktür. Sigortacı reasüröre bağımlıdır. Poliçe yazımından önce bile yüksek seviyede bilgilendirme yapmalıdır.

İhtiyari reasüransın türleri Bölüşmeli veya bölüşmesiz uygulanabilir. Bölüşmeli ihtiyari reasüransta reasürör primden aldığı pay oranında hasara katılım sağlar. Uygulamada, reasürans primi reasürans komisyonu düşülerek aktarılır. Hasar ve primde oransal katılım olduğu için bu sözleşmelerde «kader birliği» vardır. Bölüşmesiz ihtiyari reasüransta ise reasürör, sedanın üstlendiği seviyenin üzerindeki hasarlardan, veya kapasite sağladığı hasarlardan sorumludur. Prim hesabı belirlenen limite ve hasar beklentilerine göre değişir. Uygun saklama payları belirlendiğinde, çok daha az prim reasüröre devredilir. Ancak, aynı şekilde faaliyet giderlerine reasürörün katılımı da oldukça düşüktür.

Örnek: Hasar gerçekleşme ihtimali 0,01 olan bir fabrikada hasar gerçekleştiğinde ise %30 ihtimalle 1 Milyon TL, %30 ihtimalle 5 Miyon TL, %20 ihtimalle 15 Milyon TL, %15 ihtimalle 25 Milyon TL, %5 ihtimalle 50 Milyon TL hasar meydana gelecektir. Fabrikada beklenen hasar ne kadardır. 0,01*(0,30*1.000.000+0,30*5.000.000+0,20*15.000.000+0,15*25.000.000+0,5*50.000.000)=110.500 Beklenen hasara %30 faaliyet gideri eklenirse sigorta şirketinin aldığı prim ne kadar olur. 110.500 * 1,3 =143.650 Masraf oranı nedir (143.650-110.500) / 143.650 = %23,08

Örnek: Bölüşmeli ihtiyari reasürans prim hesabı Şigorta şirketi işin %70’ini reasüröre devretmeye karar veriyor. Reasürör prime yapılan şarjmanlara da aynı oranda katılıyor. Reasürans primi ve reasürans komisyonunu hesaplayınız. Reasürans primi: 143.650 * 0,7 = 100.555 Reasürans komisyonu: 100.555 * %30 = 30.166 Yanlış Reasürans komisyonu: 100.555 * %23,08 * = 23.205 Reasüröre yapılan nakit transferi: 100.555 – 23.205 = 77.350

Örnek: Bölüşmesiz ihtiyari reasürans prim hesabı Sigorta şirketi hasarın 10 Milyon TL’sini üzerinde tutup üstünde kalan kısmı reasüröre devredecek alternatif bir plan üzerinde çalışmıştır. Bu durumda reasürans primi ne olur. Reaürörün beklenen hasarı: 0,01 * (0,20*10.000.000 + 0,15*20.000.000 + 0,10*45.000.000) = 72.500 Reasürans komisyonu: Bölüşmesiz anlaşmalarda daha az hasar reasürörü ilgilendirdiği için reasürans komisyonu daha düşüktür. Reasürörün beklenen hasarı + kendi masrafları üzerinden prim belirlemesi ve komisyon vermemesi makuldür.

Örnek: İki sözleşmenin kıyaslanması Durum Bölüşmeli reasürans Bölüşmesiz reasürans Net reasürans devri = 77.350 (Saklama payı %30) Şirkete kalan net risk primi= 33.150 Net reasürans devri = 52.500 (saklama payı 5 Milyon TL) Şirkete kalan net risk primi= 38.000 1 Milyon TL Hasar gelirse Şirkete kalan= 300.000 Reasüröre devredilen= 700.000 Şirkete kalan= 1 Milyon Reasüröre devredilen= 0 5 Milyon TL Hasar gelirse Şirkete kalan= 1,5 Milyon Reasüröre devredilen= 3,5 Milyon Şirkete kalan= 5 Milyon 15 Milyon TL Hasar gelirse Şirkete kalan= 4,5 Milyon Reasüröre devredilen= 10,5 Milyon Reasüröre devredilen= 10 Milyon 25 Milyon TL Hasar gelirse Şirkete kalan= 7,5 Milyon Reasüröre devredilen= 17,5 Milyon Reasüröre devredilen= 20 Milyon 50 Milyon TL Hasar gelirse Şirkete kalan= 15 Milyon Reasüröre devredilen= 35 Milyon Reasüröre devredilen= 45 Milyon

Örneğimizdeki sigorta şirketinin reasürans olmadan ve her iki reasürans alternatifine göre riski nedir.

Reasüranssız Kar (L) E(L) E(L2) Var(L) 99,00% 0,1105 0,109395 0,012088 0,30% -0,8895 -0,0026685 0,002374 -4,8895 -0,0146685 0,071722 0,20% -14,8895 -0,029779 0,443394 0,15% -24,8895 -0,03733425 0,929231 0,05% -49,8895 -0,02494475 1,244481 2,70329

Bölüşmeli reasürans Kar (L) E(L) E(L2) Var(L) 99,00% 0,03315 0,0328185 0,001088 0,30% -0,26685 -0,00080055 0,000214 -1,46685 -0,00440055 0,006455 0,20% -4,46685 -0,0089337 0,039905 0,15% -7,46685 -0,01120028 0,083631 0,05% -14,9669 -0,00748343 0,112003 0,243296

Bölüşmesiz reasürans Kar (L) E(L) E(L2) Var(L) 99,00% 0,038 0,03762 0,00143 0,30% -0,962 -0,00289 0,002776 -4,962 -0,01489 0,073864 0,20% -0,00992 0,049243 0,15% -0,00744 0,036932 0,05% -0,00248 0,012311 0,176556

Örnek: Bölüşmeli reasürans anlaşmasında saklama payı hangi oranın altına düşerse sigorta şirketi üzerinde kalan risk bölüşmesiz reasüransın altında olur. 2,703 * (saklama payı)2 < 0,1765 saklama payı < %25,6