Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazard Analysis and Critical Control Point
Advertisements

İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
PHILIP BAYARD CROSBY O Martin Corporation’da Pershing füze projesini yürüttü. ABD’nin Florida eyaletinde Kalite Koleji (Quality College) adıyla bir okul.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Hat Dengeleme.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: F.W. TAYLOR.
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
Raporlama Yapmanın Amaçları 2 -Yapılan çalışmaların sonuçlarını daha net görebilmek -Yapılan çalışmaları geçmiş zaman verileriyle kıyaslayabilmek -Rapor.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Farmasötİk Teknolojİ VE Farmasötİk bİyoTeknolojİ
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
Kaizen.com KAIZEN TM Institute Etkin Sağlık Hizmet Yönetimi için Çözüm Ortağınız Hedefler ve Örnekler.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
Araştırma ve Strateji BBY256 Bilgi Mimarisi.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Türkiye’de Endüstriyel Atık Yönetimi ve Yapılan Çalışmalar 7
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
Konu 9 ISO-9000 Kalite Güvencesi Standartları
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: F.W. TAYLOR
Uluslararası Pazarlama Araştırması
İstatistiksel proses kontrolü
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
İŞLETMELERİN KURULUŞU
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
Modeller SDLC.
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
Mal ve Hizmetler İçin Ürün Planlamanın Unsurları
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi
DİCLE ÜNİVERSİTESİ KALİTE YOLCULUĞU
ÇEVRE DENETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
Projenin sonlandırılması
(Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) [ISO ]
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Rastgele Nesneler Dersi
Gelişim ve Temel Kavramlar
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: AYKUT AYBAŞ GRUP ÖDEVİ ÖĞRENCİ İSİMLERİ: ÖZLEM NUR UZUN -ATAKAN EROĞLU GRUP ÖDEVİ ÖĞRENCİ NUMARASI: DERSİN.
Risk Yönetimi Organik kaliteyi tehdit edebilecek risklerin tamamı bilinmeli ve iç prosedürlerde hesaba katılmalıdır. Ön risk analizi yapılması şarttır.
Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.
Proje Adı: Başvurulan Kategori:.
Sunum transkripti:

Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)

Tehlike?? Biyolojik, kimyasal ya da fiziksel kontaminasyon Mikroorganizma gelişmesi ya da nitrozaminler oluşumu Yarı ürün ya da son ürünlerin mikroorganizma, kimyasal veya yabancı maddelerle kontaminasyonu

Biyolojik tehlike unsurları Parazitler protozoanlar (toxoplasma, cryptospridium) ve solucanlar (kelebekler, nematodlar, sestodlar) Bakteriler E. coli, Staph. aureus, L. monocytogenes, Salmonlla, Shigella, Yersinia vb..) Virüsler Hepatit A, polivirus, rotovirus Küfler mikotoksinler (aflatoksin, okratoksin-A, T-2 toksin, Zearalenon) Algler mavi-yeşil algler, Pyrrophyta türler Prionlar BSE’ye (deli dana hastalığı) neden olan proteinler

Kimyasal tehlike unsurları Tarım ilaçları Gübre kalıntıları Veteriner ilaçları Allerjenler Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) Ağır metaller Poliklorlu bifeniller (PCB) Dioksinler Ambalaj maddelerinden geçişler

Ön Gereklilik Programları GHP (Good Hygienic Practices-İyi hijyenik uygulamalar) SSOP (Sanitation Standard Operating Procedure-Standard Sanitasyon Programı) GMP (Good Manufacturing Practices- İyi üretim uygulamaları)

Ön Gereklilik Programları Çalışanların eğitimi Temizlik ve hijyen programları Zararlılarla mücadele Atık yönetimi Depo programı

HACCP organizasyon şeması HACCP Koordinatörü İç danışman Genel sekreter Dış danışman Üye Üye Üye

HACCP aktiviteleri 1- Tehlikelerin belirlenmesi ve oluşum mekanizmalarının saptanması 2- Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi 3- Kritik limitlerin belirlenmesi 4- Denetim sisteminin kurulması 5- Düzeltici eylem uygulaması 6- Sistemin etkinliğinin kontrol edilmesi 7- Kayıt tutma

İşlem akış diyagramlarının oluşturulması Tehlikelerin belirlenmesi Aktivite 1. Tehlikelerin belirlenmesi ve oluşum mekanizmalarının anlaşılması Problemin tanımı İşlem akış diyagramlarının oluşturulması Tehlikelerin belirlenmesi Önleme yöntemlerinin geliştirilmesi

Hammaddede potansiyel bir Üretim hattı veya tehlike mevcut mu Hammaddede potansiyel bir Üretim hattı veya tehlike mevcut mu? çevrede tehlike var mı? EVET HAYIR Tehlike yok HAYIR EVET Bu aşamada kabul Bu aşamada istenilmeyen bir edilemeyecek bir düzey kontaminasyon var mı? süreklilik veya artma var mı? EVET HAYIR Tehlike yok HAYIR İleri bir aşamada bu tehlikenin azalması EVET mümkün mü? HAYIR TEHLİKE * BU NOKTA KKN’dir

Aktivite 2. Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi Hammadde üründe tehlikeye neden oluyor mu? (oluyorsa kabul edilemeyecek seviyeye çıkıyor mu?) Hammadde formülasyonu/ürünün formülasyonu ürünün güvenlirliği açısından kritik mi? Üzerinde çalışılan proses, tehlikeleri kabuledilebilir düzeyde tutabiliyor mu? Tehlike ürüne hattan ya da çevreden geliyorsa aynı kalıyor, artıyor vya azalıyor mu?

Kontrol noktası, hammadde veya proses aşaması Tehlikeye neden olan koşullar Kontrol ölçütleri KKN parametreleri Kritik limitler Hedef değerler Gözlem Düzeltici eylem Pastörizatör Salmonlla ve Listeria ile tekrar bulaşma Pastörizat örün doğru dizaynı ve çalışması Süre Sıcaklık 71.5 C/ 15 sn 73 C/ 15 sn Sıcaklık / akış hızı kaydı Tekrar pastöriza syon Soğutma suyunun klorlanması Patojenik morg.larla tekrar bulaşma Otomatik dozlama Serbest klor Soğutmadan sonra 1 ppm 1-3 ppm Klorun sürekli gözlen mesi Doz ayarlama

Aktivite 3. Kritik limitlerin belirlenmesi Kritik limitlerin belirlenmesinde; i. Firma için hedefler ii. Yasal kısıtlar belirleyicidir

Aktivite 4. Denetim sisteminin kurulması Hızlı tekniklerin kullanılmalı Her kontrol yöntemi ayrıntılı tanımlanmalı Etkin kayıt tutulmalıdır

Aktivite 5. Düzeltici eylemlerin uygulanması Her bir noktadan kimin sorumlu olduğunun belirlenmesi Sapmalar olduğunda ne gibi eylemlerin uygulanacağı Yapılan yönlendirmelerin nasıl rapor edileceği

Aktivite 6. Sistemin etkinliğinin kontrol edilmesi Muayene Denetleme Klasik mikrobiyolojik analizler Bulaşanların analizi Pazarda ürün incelemesi Tüketici şikayetlerinin değerlendirilmesi

Aktivite 7. Kayıt tutma Sistemin modifikasyonu Düzenlenmesi Proses sırasında bilgi toplanması Kontrol prosedürlerinin tanımı