BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mehmet OKUTAN
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
RİSK YÖNETİMİ 1. HAFTA.
Risk Yönetimi Toplantımıza
Sermaye Yapısı Sermaye Yapısı Fon sağlamak üzere firmanın kullanmayı düşündüğü borç, imtiyazlı hisse senedi ve hisse senedi bileşimi Sermaye yapısını etkileyen.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
BASEL II Bülent Şenver Duydunuz Mu?
RİSK YÖNETİMİ VE KARAPARA AKLANMA RİSKİ
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Risk Yönetimi KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL BİLGİLER
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
Entelektüel Sermayenin Raporlanması: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme
RİSK VE YÖNETİMİ.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Belirsizlik Koşulu Altında Yatırım Projelerini Değerlendirme Yöntemleri
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Dr. Kadir Tuna /İstanbul
Firma Değerleme Modelleri
Risk–Yönetimi ve Riskin Ölçülmesi
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Etkin Piyasalar Hipotezi
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
HAVACILIK SİGORTALARI
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Ecem DEMİREL KIZILASLAN* ve Doç. Dr. Ferhat KARACA,
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
BÖLÜM 3: SİGORTACILIĞA GİRİŞ
Tüketici Karar verme Süreci
Bölüm 2: RİSK YÖNETİMİNE GİRİŞ
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
6.1. İşletmelerde Meslek Etiği Kategorileri:
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
Risk–Yönetimi ve Riskin Ölçülmesi
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
HAFTA 2: SİGORTA SÖZLEŞMESİNİN TARAFLARI VE TEMEL PRENSİPLER
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
TEHLİKE, ZARAR GÖREBİLİRLİK, RİSK VE AFET İLİŞKİSİ
TEMEL SİGORTACILIK BİLGİLERİ
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
DÖVİZ PİYASALARININ İŞLEYİŞİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Risk–Yönetimi ve Riskin Ölçülmesi
Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Dünyada Sigortacılığın Tarihsel Gelişimi Sigortacılık, İtalyanca “sicurtà” sözcüğünden dilimize geçmiştir. Tarihsel süreçte ticaretle zenginleşen ülkelerde.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK Bölüm YazarLARI: YRD.DOÇ.DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU & JON MCNEILL Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

1. Risk Nedir? Riskin tanımı kişiden kişiye değişmektedir. Bu nedenle riski tanımlamadan önce aşağıdaki başlıkları inceleyelim. - Risk Algısı - Risk Algısı Modelleri - Riskin Sigortacılık Açısından Tanımı Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

1. Risk Nedir? 1.1. Risk Algısı: Riskin kendisi doğrudan algılanamaz, sadece riskte payı olan tehditler ve tehlikeler algılanabilir . Risk algısı hayatta karşılaşılabilecek tehlike olasılıklarının ve bu olasılıkların sonuçlarına karsı nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin sübjektif olarak değerlendirilmesidir. Bireyler riskleri kendi bakış açıları ile gördükleri ve sübjektif olarak değerlendirdikleri için algılanan riskin miktarı da bireye bağlıdır. Risk algısı, farkındalıktan, sosyal ve kültürel yapılardan etkilenir. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

1. Risk Nedir? 1.2. Risk Algısı Modelleri: Psikometrik Paradigma: Riski; bireylerin psikolojik, sosyal, kurumsal ve kültürel faktörlerden etkilenerek sübjektif olarak tanımladıkları bir zemine oturtur. Kültürel Teori: Bireylerin risk algısının psikolojik özelliklerden ziyade, kültürel geçmişlerinden etkilendiğini öne sürmektedir. Sezgicilik: Zihnin deneysel doğrular dışındaki tüm doğrulara sezgi yoluyla ulaşabileceğini öne süren bir öğretidir. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

1. Risk Nedir? 1.3. Riskin Sigortacılık Açısından Tanımı: Riski tanımlarken tüm bilim alanlarını kapsayacak evrensel bir tanım üretmek doğru olmaz. Sigortacılıkta risk, “gerçekleşen zararın beklenen zarardan olumsuz sapması” Riziko, “ortaya çıkması muhtemel bir tehlike” veya “zarar verebilme ihtimali olan olaylar” Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

2. Belirsizlik ve Risk İlişkisi Belirsizlik kavramı da çoğu zaman risk kavramıyla eş anlamlı kullanılmaktadır. Belirsizlik gelecekte ne olup ne olmayacağına ilişkin bilgi eksikliği nedeniyle ortaya çıkan şüphe durumudur. Belirsizlik olsa da olmasa da, bu durum riskin varlığını değiştirmez. Kayıp ihtimali olduğunda, kayba maruz kalan kişi bu riskten haberdar olsa da olmasa da bir risk mevcuttur. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

3. Risk Düzeyleri ve Zarar Olasılığı 3.1. Objektif Olasılık: Sınırsız sayıda ki gözlemin uzun dönem içerisindeki gerçekleşme sıklığı olarak tanımlanır. (yazı-tura olayında tura gelmesi olasılığı ½’dir.) 3.2. Sübjektif Olasılık: Sübjektif olasılık, kişilerin kendilerine ilişkin olasılığı içermektedir. (Örneğin doğum gününün şans getirdiğine inanan birinin bugünde piyango bileti alması durumunda kazanma olasılığı oldukça düşük bir olasılıktır.) Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

4. Peril ve Hazard Kavramları Peril, bir kaybın sebebi olarak tanımlanır. Eğer yangında bir ev yanmışsa burada peril yangındır. Peril kavramı riskin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkan bir niteliktedir. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

4. Peril ve Hazard Kavramları Perilden doğan kaybı yaratan veya kayıp olasılığını artıran durumu belirtmek için kullanılır. Bir şeyin hem peril hem hazard olarak nitelendirilmesi mümkündür. Yazında dört önemli hazard türü bulunmaktadır. Bunlar; - Fiziksel Hazard - İhmal Esaslı Hazard - Ahlaki Hazard - Yasal Hazard Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

4. Peril ve Hazard Kavramları Fiziksel Hazard (Physical Hazard): Hasarın gerçekleşme olasılığını artıran fiziksel koşullardır. Ahlaki Hazard (Moral Hazard): Kişilerin karakter bozukluklarından, art niyetli davranışlarından veya dürüst olmamalarından ötürü hasarın şiddetinin veya sıklığının artmasıdır. İhmal Esaslı Hazard (Morale Hazard): Kişinin dikkatsizliği veya aldırmazlığı sonucunda zararın yaşanmasıdır. Yasal Hazard (Legal Hazard): Bir ülkedeki hukuki sistemden dolayı, hasarın sıklığı ve şiddetindeki artış olarak tanımlanır. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

5. Risk Türleri 5.1. Finansal/Kurumsal Riskler İşletmelerin finansal varlıklara sahip olması, belirli bir risk üstlenmeyi de beraberinde getirmektedir. Bir finansal varlığın taşıdığı risk, beklenen getirisi söz konusu riski telafi edebildiği takdirde kabul edilebilirdir. Bu nedenle risklerin kapsamlı ve açık olarak tanımlanması, ölçülmesi ve yönetilmesi birçok işletme için stratejik önem taşımaktadır. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

Hisse Senedi Fiyat Riski 5. Risk Türleri Risk Finansal Riskler Piyasa Riski Kur Riski Hisse Senedi Fiyat Riski Faiz Oranı Riski Likidite Riski Kredi Riski Kurumsal Riskler Ülke (Politik) Riski Operasyonel Risk Personel Riski Yönetim Riski Teknolojik Risk Yasal Risk Diğer Dış Riskler Enflasyon Riski Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

5. Risk Türleri 5.2. Yalın Risk – Spekülatif Risk: Spekülatif risk, kayıp olasılığının olduğu durum olarak açıklanmakla beraber aynı zamanda kazanç olasılığı anlamına da gelmektedir. Yalın risk kavramı ise, kaybetme veya kaybetmeme olasılığının geçerli olduğu durumlar için kullanılır. Yalın riskler üç ana başlık altında sınıflandırılabilir. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

5. Risk Türleri Kişisel Riskler: Kişisel riskler direkt olarak bireyleri etkileyen risklerdir. - Beklenmeyen Ölüm - Emeklilikte Yetersiz Gelir - Sağlık Harcamaları Riski - İşsizlik Mal Varlığına ilişkin Riskler: Kişilerin sahip oldukları mallar, günlük yaşamda bir takım risklere maruz kalmaktadır. Sorumluluk Riskleri: Tüm işletmeler ve hatta bireyler toplumsal yaşamda tanımadıkları kişilere karşı verecekleri zararlardan dolayı sorumludurlar. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

6. Riskin Toplum Üzerindeki Ağırlığı Riskin bireyler üzerinde yarattığı yük, mali açıdan bu kişileri zorlayacağı gibi psikolojik olarak da etkileyecektir. Bu tür kayıpların zararlarından korunmak için, bireylerin yüksek düzeyde ihtiyatlı davranmaları gerekecektir. Riskin toplum üzerindeki ağırlığı tarihi süreç içerisinde değişimler göstermiştir. Teknolojideki her ilerleme ile yeni riskler ortaya çıkmaktadır. Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.

HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE… Kırkbeşoğlu, E. (2015). Risk Yönetimi ve Sigortacılık.