MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Advertisements

İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
ISI YALITIMI.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
HORTUMLAR VE KORUNMA.
YAPILAN ÇALIŞMALAR Dersliklerin PVC olan kapıları sökülerek yerine çelik kasalı 14 adet ahşap kapı takıldı. Lavabolarda kırık ve kullanılamaz durumda olan.
EŞME BELEDİYESİ KEMERKENT TOPLU KONUT PROJESİ
İşin adı: İ.Ü. Mühendislik Fakültesi Genel Onarım İşi (2. Etap) İşin yüklenicisi: Merit İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İşin başlama tarihi: Sözleşme.
Gıdalarımızı saklama kuralları
EV KAZALARI.
Madde ve Isı.
Psikiyatri Hastanelerinde ve Kliniklerinde Mimari Konsept
ISI YALITIMI Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
ENERJİ TASARRUFU.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
İŞ GÜVENLİĞİNDE ENGELLİLERDE BİNA TASARIMI(9111)
İzolasyon Odalarının Temizliği
Türkiye’nin Sunu/Slayt Paylaşım Sitesi
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
ISI YALITIMI.
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
Hasta Odası Temizliği.
EVDE YAŞANABİLECEK KAZALAR
ISI YALITIMI.
Isının Yalıtımı.
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
ÜZÜLMEZ ANAOKULU 2012.
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
ANAOKULLARINDA BESLENME VE HİJYEN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
GÜMÜŞTAY APARTMANI. BİNA ÖZELLİKLERİ  ADRES: İstanbul, Maltepe, Aydınevler Mahallesi, Amiralorbay Caddesi  Betonarme karkas, temel ve taşıyıcı sistemde.
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
Barınak Kaz yetiştiriciliğinde maliyetli ve özel bir barınağa gereksinim yoktur. Kazlar genelde besinin ilk haftasında rahat ve su geçirmez bir barınağa.
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
GENEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME
KAT ISITMASI Kat kaloriferi.
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
GIDA ÜRETİM VE SATIŞ ALANLARINDA GENEL PRENSİPLER.
2018 Yılı Devam Eden Projeler
İzolasyon Odalarının Temizliği
2018 Yılı Devam Eden Projeler
Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı, Ürün ve Panel Kontrolleri
Kural – 1 Oyun Alanı.
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 - KARŞILIKLI OLARAK 5-5 OLMAK ÜZERE 10 KLOZETTEN OLUŞMAKTADIR.  8 ADET LAVABO BULUNMAKTADIR.  YERLERDE HİJYENİ BELLİ ETMEK İÇİN KREM RENGİNDE 30*30.
Sunum transkripti:

MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Mutfakta bulunması gereken tesisatların (su, çöp, zemin, duvar, tavan, kapı, pencereler, aydınlatma ve havalandırma) standartlara uygunluğu da büyük önem taşır.

Su basıncı yeterli olmalıdır Su Tesisatı Su tesisatı yapımına özen gösterilmeli, tesisatın pis su giderinden uzakta ve ayrı inşa edilmesine dikkat edilmelidir. Sıcak su Soğuk su Su basıncı yeterli olmalıdır

Çöp Tesisatı Çöpler, besin hazırlama alanından uzakta tutulmalıdır. Mutfak alanı dışında çöpler “soğuk çöp odalarında” toplamalıdır. Mutfaktan çöpler 1.Çöp Öğütücüleri 2.Çöp Bidonları 3.Çöp bacaları ile toplanabilir.

Mutfak Zemini Dayanıklı, Kaymayan, Emici olmayan, Kolay temizlenebilir, Bakımı kolay Güvenli materyalden seçilmelidir, Zemin uygun eğimde olmalıdır, Yeterli ızgaralar sayesinde su akışı sağlanabilmelidir, Zeminde çatlak, kırık, yarık olmamalıdır

Duvarlar ve Tavan Sağlam, girintisiz, çıkıntısız, çatlaksız ve kırıksız olmalıdır Duvarlar açık renk, mümkünse tavana(en az 2 m) kadar fayans olmalıdır, Duvar boyası, boyanın nem ve buharda dökülmesini engellemek için su bazlı seçilmelidir, Tavan yüksekliği en az 4-5m olmalıdır

Kapı ve Pencereler Kapılar temiz, mümkünse kendiliğinden kapanan cinste ve yeter sayıda olmalıdır Pencereler yüksek (120 cm yükseklikte) olmalıdır Pencereler tellenmiş olmalıdır Camlar içeriden ve dışarıdan kolayca temizlenebilmelidir Toplam pencere yüzeyi tabanın ¼’ü kadar olmalıdır

Aydınlatma Mümkünse doğal aydınlatma, yapay aydınlatmaya tercih edilmelidir, Hazırlama, depolama, servis ve buzdolabı için seçilen ampuller kırılmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Mutfakta yapılan işe uygun aydınlatma gücü kullanılmalıdır.

Mutfağın sıcaklığı yazın 18 C, kışın 22 C olmalıdır. Havalandırma/Isıtma Dışarı atılan kirli hava içeri alınandan fazla olmalıdır. Mutfağın sıcaklığı yazın 18 C, kışın 22 C olmalıdır. Yapay havalandırmada cihazlar kolay sökülebilen, sık temizlenebilen özellikte olmalı Havalandırma kir veya çekilen yağın geri damlamasını engelleyecek şekilde yapılmalı

Yemekhanenin fiziksel özellikleri

İç açıcı ,güzel görünümlü Sıcak bölgelerde soğuk, soğuk bölgelerde sıcak renkle boyanmış Ahşap veya seramik panolarla süslenebilir. Dar alanlarda derinlik vermesi için ayna kullanılabilir. Mutlaka girer girmez “temiz” hissini vermelidir.

Girişte el yıkama lavaboları olan tuvaletler ve vestiyer olmalı Masa yüksekliği yetişkinler için 70-75cm, çocuklar için 40-45cm olmalı Sandalyelerin yüksekliği30cm,genişliği40cm,ayakları lastikli olmalı

Sıcak Servis Bankosu Servisin yapıldığı yerin; Genişlik 60cm, Yükseklik 80-85cm, Tepsilerin kaydırılacağı hattın genişliği 30cm, uzunluğu 6-15m (yemek sayısına bağlı) olmalıdır. 300’den fazla kişiye 2 500’den fazla kişiye 3 700’den fazla kişiye 4 servis bankosu gerekir

Ekmek-su servisi bankonun sonunda yapılmalı Su servisi ayrı soğuk su araçları ile de yapılabilir. Soğutucuların yanında temiz ve kirli bardakların konacağı 2 ayrı tezgah olmalıdır.

Bulaşık Toplama Penceresi Yemekhane trafiğini aksatmayacak yerde olmalıdır. Pencere yüksekliği yerden70cm, pencere açıklığı 300 kişi için 1-1.5m pencere açıklığı 300-600kişi için 3.5m

Mutfak ve yemekhane planlarken; TS 8985: İş yerleri ve yemek fabrikaları-Toplu yemek mutfakları ve yemek servisleri- Genel Kurallar standardına uyulmalıdır.