HALİT ZİYA UŞAKLIGİL ve EDEBİ ŞAHSİYETİ ( )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HALİD ZİYA UŞAKLIGİL 1866 – 27 Mart 1945.
Advertisements

Fakir Baykurt 1929’da Burdur’un Yeşiloca ilçesi Akçaköy’de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948’de Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdi, 5 yıl köy.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
ZILLULLAH FRANSIZ İHTİLALİ(1789) TAKVİM-İ VEKAİ(1831) TANZİMAT FERMANI(1839) TERCÜMAN-I AHVAL(1860) 1. MEŞRUTİYET (1876)
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
 Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, yıllarında inşa edilmiş anıt mezar.Hindistan  İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi.
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
HÜSN-Ü AŞK ŞEYH GALİP.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
SERVET-İ FÜNÛN EDEBİYATI
MEKTUP.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
Metinlerin Sınıflandırması
AHMET HAŞİM ( ).
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
TEVFİK FİKRET (
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
HALİD ZİYA UŞAKLIGİL ( ).
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
KARAHANLILAR SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Eğitim; bireyin davranışlarında, kendi yaşantısı yoluyla,
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
CELİL OKER.
<<<<<<>>>>>>
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“Hayatın Ortağı Olmak…”
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Günlük (Günce).
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Öğrenme Psikolojisi Kuramları: Davranışçı Yaklaşım IV
Sunum transkripti:

HALİT ZİYA UŞAKLIGİL ve EDEBİ ŞAHSİYETİ (1866-1945)

Halit Ziya; roman, hikaye, mensur şiir, anı, makale, inceleme, tiyatro… gibi hemen her türde eser vermiş çok yönlü bir sanatçıdır. Modern Türk romanının kurucusu olan, ilk büyük realist romancımızdır.

Servet-i Fünun Dönemi’nin en önemli roman ve hikaye yazarıdır Servet-i Fünun Dönemi’nin en önemli roman ve hikaye yazarıdır. Türk Romanını Tanzimat’ta görülen teknik kusurlarından arındırmıştır.

Eserlerinde ağır bir dil kullanmıştır. Alışılmış söz diziminin dışına çıkmış, eserlerini tekdüzelikten kurtarmak için devrik ve eksiltili cümlelere yer vermiştir.

Eserlerinde realizmi başarıyla uygulamış, yer yer natüralizmden etkilenmiştir. Çevre betimlemelerine önem vermiş, betimlemelerinde oldukça nesnel davranmıştır.

Romanlarında gözleme önem veren Halit Ziya, kahramanlarını kendi çevrelerinden seçmiştir. Roman ve hikayelerindeki kişilerin ruh çözümlemelerine önem vermişi eserlerine şahsiyetini katmamıştır.

Roman kişileri genellikle aydın, öğrenim görmüş, zengin kişilerdir Roman kişileri genellikle aydın, öğrenim görmüş, zengin kişilerdir. Öykülerinde ise halktan kişilere yer vermiştir. Romanlarında mekan olarak İstanbul’u kullanmış, öykülerinde İstanbul dışında mekanlara da yer vermiştir.

Roman ve hikayelerinde karamsarlık, hayal kırıklıkları, mutluluğa ulaşamama ve aşktır. Bu konular aynı zaman Servet-i Fünun sanatçılarının ortak temalarıdır. Hikayelerinde Maupassant tarzı egemendir.

Mensur şiirin ilk örneklerini vermiştir Mensur şiirin ilk örneklerini vermiştir. Mensur şiirlerinin dili ağırdır. Yazdığı anılar edebi değer taşımaktadır.

Eserleri Roman: Mai ve Siyah, Aşk-ı Memnu, Nemide, Sefile, Kırık Hayatlar, Bir Ölünün Defteri, Ferdi ve Şürekası. Hikaye: Bir Yazın Tarihi, Solgun Demet, Hepsinden Acı, Onu Beklerken, Aşka Dair, Kadın Pençesi Şiir: Mezardan Sesler, Mensur Şiirler Tiyatro: Füruzan, Kabus, Fare

Batılı anlamda Türk romanının başlangıcı sayılan romandır Batılı anlamda Türk romanının başlangıcı sayılan romandır. Romanın kahramanı Ahmet Cemil’dir. Ahmet Cemil, Servet-i Fünun döneminin sanatçı tipini temsil eder. Ahmet Cemil, çok iyi yetişmiş, edebi hevesleri ve güzel (mavi) hayalleri olan bir gençtir. Hazırlamakta olduğu büyük eserini bitirince sonsuz şöhrete ulaşacak, Lamia ile evlenecek, servet sahibi mutlu bir hayata kavuşacaktır.

Roman, Ahmet Cemil’in bu hayallerini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu çabayı, yaşadıklarını anlatır. Roman Ahmet Cemil’in hayallerinin suya düşmesiyle biter. Mavi, Ahmet Cemil’in geleceğe dair güzel hayallerini; siyah ise bu hayallerin suya düştüğünü anlatır.

Elli yaşındaki Adnan Bey’in, genç ve hasta karısı yaşamını yitirir Elli yaşındaki Adnan Bey’in, genç ve hasta karısı yaşamını yitirir. Bunun üzerine Adnan Bey, genç ve güzel bir bayan olan Bihter’le evlenir. Aslında Adnan Bey ile Bihter birbirinin dengi değildir. Bihter ile Adnan Bey’in yeğeni Behlül arasında gizli bir aşk yaşanır. Ne var ki Behlül daha sonra Nihal’e aşık olur. Bunun üzerine Bihter intihar eder.

Bu romanda annesi vereme yenik düşmüş ve kendisi de bu hastalığın pençesinde yaşam mücadelesi veren genç bir kız olan Nemide’nin yaşadıkları anlatılmaktadır. Eserde ana fikir olarak mutluluğun, başkalarının mutluluğuna engel olarak yakalanamayacağı ve sevginin fedakarlık gerektirdiği işlenmiştir.

Halit Ziya’nın toplumsal bir problemi anlattığı romanıdır. Hayatın acı ve sefaletleri yüzünden düşmüş bir kadının hikâyesi anlatılır.

Romanda halasının kızına aşık olan bir adamın onun en iyi arkadaşına aşık olduğunu öğrenince büyük fedakârlık göstererek onların birlikte olmalarını sağlaması anlatılmaktadır.  Romanın ana fikri: “İnsanlar başkalarının mutluluğu için kendi mutluluklarını feda edebilirler. Bu davranış her ne kadar onların üzülmesine sebep olsa da takdire layık bir harekettir.”

Ekonomik rahatlığa kavuştuktan sonra eşi ve iki çocuğuyla yeni bir çevreye girip bu arada bir sosyete yosmasına tutulan genç bir doktorun öyküsü.  Yazar bu romanla okuyucuya; aile bireylerinin karşılıklı saygı ve sevgi içinde bulunmaları gerktiğini, bunun sonucu olarak da Türk toplumunun istenilen seviyeye geleceğni ana fikir olarak yansıtmaktadır. 

Bu romanda İsmail Tayfur’un aşkı ve para yüzünden başka biriyle evlenmek zorunda kalmasının, mutlu olamaması- nın ve sonunda evlendiği kişinin ölümüyle aklını yitirmesini anlatmaktadır. Kitabın ana fikri “paranın saadet getirmeyeceği ve dünyada paradan çok değerli şeylerinde bulunduğudur. ”

Halit Ziya’nın hikaye kitabıdır Halit Ziya’nın hikaye kitabıdır. Solgun Demet de bu hikayelerden biridir. Solgun Demet adlı hikayede eşinin kendisini aldattığını bir solgun demet vasıtasıyla anlayan bir kadının duygularını ve yaşadığı sıkıntıları anlatır.

Halit Ziya’nın hikaye kitabıdır. Eser kısa hikayelerden oluş- maktadır. Genelde bu hikayelerin konusu insanların başından geçen acılı ,dramatik olaylardır. Hayatta yapılan bazı hatalar kişinin sonunu hazırlayabilir.

Yazarının samimi, objektif tutumu ve sanatkârane üslubuyla Kırk Yıl, edebiyatımızın anı türündeki en güzel örneğidir. Kırk Yıl, sadece Halid Ziya Uşaklıgil’in yetişme ve olgunluk dönemini değil, tanıklık ettiği II. Abdülhamid döneminin toplumsal yaşamını, başta Servet-i Fünun olmak üzere dönemin kültür ve edebiyat çevrelerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermektedir.

Anı kitabıdır. Yazar, 4 yıl süreyle yaptığı saray başkatipliği ışığında, imparatorluğun içinde bulunduğu dağılma sürecini aktarıyor Abdulhamid’in tahttan indirilmesinden sonra tahta geçen Sultan Beşinci Reşat zamanında sarayda geçen olaylar anlatılıyor.

Bir Acı Hikaye, oğlunu yitirmiş bir babanın feryadı, olup biteni anlama, varsa suçluyu ortaya çıkarma ve hiç değilse yazı yoluyla teşhir etme, vicdanlarda yargılama isteğiyle yazılmış bir kitap.

Halid Ziya mensur şiir türünün Türk edebiyatındaki ilk örneklerini vermiştir. Servet-i Fünuncuların aşırı duygusallıklarını, alınganlıklarını, karamsarlıklarını bu eserde görmek mümkündür.

Hazırlayan: Süleyman Kara Edebiyatsultani.com