MUTFAK ARAÇ-GEREÇLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

İyi Beslenmek İçin İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri içeren gıdaları tercih edin Doğru kaynakları yenebilir hale getirirken besin içeriğine zarar.
Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
EL ALETLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
MADDEYİ TANIYALIM.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
MADDEYİ TANIYALIM.
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
EVDE KULLANDIĞIMIZ ALET VE MAKİNELER EMİR BURAK EKİNCİ FEVZİ ÖZBEY İ.O 1-C SINIFI.
SU JETİ İLE KESME Su Jeti Nedir ?
MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
KAĞIT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
ISI YALITIMI.
Elemetler Ve Bileşikler
GÜNLÜK HAYATIMIZDA POLİMERLER
Nitelemek Ne Demek? Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk.
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
Aşındırıcı su jeti ile işleme
HADDELEME Hazırlayan : HİKMET KAYA.
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK Y.Müh.Turgay BODUROĞLU E.Baş İş Müfettişi İş Güvenliği A Sınıfı Uzmanı İş Güv.Uzm.ve İşy.Hek.liği Eğitmeni.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
GÖKHÖYÜK TARIM MESLEK LİSESİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Kaliteli Malzeme Dayanıklı Gövde Galvaniz Kaplama KARMA METAL SIVI KİMYASAL YAĞ DEPOLAMA DAMLAMA PALETİ KÜVETİ İMALATI.
PREPARAT HAZIRLARKEN GEREKLİ KİMYASAL MADDE, ALET-EDEVAT, CİHAZ VE SARF MALZEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLER DR. OKAN EKİM.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
STANDART TARİFELER.
SICAK MUTFAK Mutfak denince ilk akla gelen yer burasıdır. Yemek salonu ile aynı katta, yan yana olup diğer mutfak kısımları tarafından çevrilidir. Sıcak.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
YÜZEYLERİN TEMİZLİĞİ.
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI YAPI TEKNOLOJİSİ DERSİ FİNAL TESLİMİ BURCU KÜBRA AYDOĞAN ÖĞR.GÖR. BUKET GİRESUN.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
Teknik Malzemeler – Toz ve toz torbaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MUTFAK ARAÇ-GEREÇLERİ

Ticari mutfaklarda birçok araç-gereç bulunmaktadır Ticari mutfaklarda birçok araç-gereç bulunmaktadır. Çünkü bu tip mutfaklarda depolama, hazırlama, pişirme, servis gibi çok kapsamlı işlerin yapıldığı bölümler vardır. Araç-gerecin seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler vardır.

Araç-gereç seçiminde kriterler Gereksinim Dizayn Maliyet Bütçe Araç-gereç Fonksiyonellik Verimlilik Bakım Sanitasyon Güvenlik

Araç-gereç/ Ekipman Materyalleri Bakır Alüminyum Dökme-Levha Demir Paslanmaz Çelik Gümüş Kaplama Emaye Kaplama Tahta ve Ahşap Plastik

Bakır Çabuk kararır. Isı geçirgenliği yüksek. Açıkta kalınca siyahımsı yeşil renkli lekeler olur (bakır karbonat). Kalaylamak gerekir. Asitli yiyecekler pişirmemelidir. Isı kalayı gevşettiğinden boşken ısıtılmaz Isı geçirgenliği yüksek. Isıyı besine hızlı –düzenli iletir. Paslanmaz, kolay delinmez.

Alüminyum Ucuz Hafif Isıyı iyi iletir Temizlemesi kolay Paslanmaz Yüksek ısıda basınca dayanıklı Asit ve alkaliden etkilenir. İnce alüminyum kaplar aşırı sıcak ürünlerde delinir-eğilir Çırpma teli kullanılarak bir iş yapılırsa kararma oluşur.

Dökme ve Levha Demir Sağlam ve dayanıklı Isı iletimi zayıftır Uzun süre ısıyı korur Isı iletimi zayıftır Ağır-sert-kolay kırılır Gözeneklidir Paslanır

Paslanmaz Çelik Yumuşak demire karbon ilave ederek veya ham demirden karbon uzaklaştırılarak elde edilir. Sertleştirilmiş demirdir. Ergitilmiş çeliğe %11.5 krom ilave edilerek paslanmaz çelik elde edilir. Krom sağlamlık ve korozyona karşı dayanıklılık sağlar İyi kaliteli çeliğe nikel eklenir ve parlaklık sağlar

EN KALİTELİ ÇELİK %18 KROM % 8NİKEL %0,5 KARBON

Paslanmaz Çelik Sağlam-dayanıklı Bakımı-temizliği kolay Asit ve alkaliden etkilenmez Ovmalarla çizilmez Yemek saklamada en iyidir. Hijyeniktir. Pahalıdır Isı iletimi iyi değildir. Genellikle pişirme kaplarının dibine kalınca bakır veya alüminyum konulur.

Gümüş Kaplama Çok pahalıdır. Isı iletimi Kolay lekelenir. sürekli bakım yapılmalıdır. Isı iletimi mükemmeldir. Genellikle servis araç-gereçleri olarak kullanılır. Her kullanımdan sonra; önce sıcak sabunlu, sodalı suda özel yumuşak fırça ile yıkanıp, bol su ile durulanmalı ve kurulanmalıdır.

Emaye Kaplama Asit ve alkali yiyeceklerden etkilenmez Yiyeceklere renk ve koku vermez Isı kaynağında uzaklaştırılsa da ısıyı korur. Isı iletimi zayıftır. Emaye kaplama çok kolay kazınır.

Tahta ve Ahşap Hafiftir Çeşitli şekillere getirilebilir. Estetik ve nispeten ekonomik bir materyaldir Gürültüyü absorbe eder. Nem çekicidir. Çatlak ve yarıklar oluşabilir. Bu iki özelliği nedeniyle sanitasyonda sorunlar yaratır.

Plastik Değişik ve çok çeşitli formlarda bulunur. Hafiftir. Sağlamdır Ucuzdur. Yüksek ısılarda kullanılmaz. Endüstriyel mutfaklarda kullanımı sınırlıdır.

Farklı Plastik Formları Akrilik Besinlerin muhafazasın da, paketleme malzemesi Melamin Bardak ve çeşitli kaplar Fiberglas Çeşitli kutular ve tepsiler Fenolikler Tepsi ve küvetler Polietilen Depo küvetleri ve büyük taslar Polipropilen Bulaşık yıkama kapları

BESİN HAZIRLAMA BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR

Bıçaklar İyi kalite bıçaklar oldukça pahalıdırlar Fakat günün her saatinde kullanılırlar İyi kalite bıçaklar oldukça pahalıdırlar

Bir bıçağın performansı iki özelliğe bağlıdır. Yapıldığı çeliğin Bıçağın keskinliği kalitesi

özellikle keskinlik için elzemdir. bıçak ağzının sertliğini belirler Bıçağın yapısındaki karbon,

Eğer yıkandıktan sonra kurutulmaz ise, metal paslanacaktır. Eğer yıkandıktan sonra kurutulmaz ise, Fakat metalin kararmasına neden olabilir. kaybolmasını geciktirir, Karbon, çelik bıçağın keskinliğinin

İyi bir bıçak tepeden baş tarafa gidildikçe incelir ve sap kısmı sağlamdır. Bıçak ağzı, sapın tam uzunluğuna doğru genişler ve sapın üç yerinden perçinlenir. Zayıf kalite bıçaklar kısa büyük çivilerle perçinlenmiştir ve sap kısmının içinden bağlantılıdır. Bıçaklar kullanılacağı işe göre değişik yapıdadır ve spesifik olarak dizayn edilmişlerdir.

Bıçaklar uygun esnekliğe sahip olmalıdır. İyi bir bıçağın sap kısmı, elle iyi kavranabilecek emniyette olmalıdır. Sap, yeterli, kavrama sağlayacak büyüklükte olmalı ve parmak uçlarının yerleşeceği şekilde dizayn edilmiş olmalıdır

Saplar; tahta, plastik veya metalden yapılmış olabilirler. Plastik saplar perçinsizdir ve hijyenik olarak alternatif bir malzemedir. Eğer iyi kalitede ise, dilimleme ve doğrama gibi işlemlerdeki çalışma hareketlerinde pratiklik sağlarlar.

Her kullanımdan sonra sıcak deterjanlı su ile yıkanmalı, sanitize edilmeli ve kesinlikle nemli bırakılmaz Kuru bir bezle nemi alındıktan sonra güvenli bir yere kaldırılmalıdır Temizlik ve bakım

Blender ve mikserler Yiyecek-içecek servislerinin tüm tipleri için gerekli ekipmanlardandır. Ticari Mutfaklardaki yük nedeniyle motor gücü son derece önem taşımaktadır.

Eğer uygun seçim yapılırsa, Bu ekipmanlar beslenme servisi için iyi bir yatırım olurlar Besinleri kesme ve kıyma işlemlerinde çok sık kullanılır.

TEMİZLİK VE BAKIM

Haftalık; motor ve mekanik parçaları yağ düzeyleri kontrol edilmelidir. Aylık; motor ve tüm mekanik parçalar uygun yağ ile yağlanmalı, hafif nemli bir bezle aracın her yeri temizlenmelidir. Elektrik aksamındaki kablolarda bozulma olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Dilimleyiciler Besinlerin eşit porsiyonlarda dilimlenmesi sağlanır. Et ve et ürünlerinin dilimlenme- sinde sıklıkla kullanılır.

Soyma makinesi Patates, havuç ve diğer kök sebzeleri soymak için dizayn edilmiş makinelerdir. Ekipman, dönen disk şeklindeki bir zımpara üzerinden geçen besinin soyulması ilkesine dayanır. Fıskiye ile sürekli su girişi, soyulan kabukların dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca su, kabukların yumuşamasına yardımcı olur.

Hamur yoğurma makinesi Hamur yoğurucular, otomatik olarak; ekmek, pizza ve pay hamuru yapmak için kullanılırlar Değişik parçalar ile farklı yoğunluktaki hamurlar hazırlanabilir.

Hamur şekillendirme makinesi Hamur kesiciler, hamur parçalarını standart ağırlıkta kesecek şekilde planlanmış makinelerdir. Paletlere yerleştirilen hamur, istenen kalınlık ve ağırlıkta silindirik parçalar haline getirilir. Kesilen parçalar, otomatik paletlerle tepsi veya el arabasına küçük toplar halinde çıkarılırlar

Et kesme makinesi Büyük parça kemikli etleri, daha küçük parçalara ayırmak için kullanılan makinelerdir. Kesilecek et tabla üzerine yatırılarak, istenen büyüklükte testereye itilerek kesilir. Testere aşağı-yukarı hareket ederek etin kesilmesini sağlar

Et kıyma makinesi Kemiksiz et parçalarının, 3 farklı irilikte kıyma haline getirilmesinde kullanılan bir araçtır. Kemiksiz parça etler, huniden alma boğazına, itme takozu vasıtasıyla verilir. Dönen helezon, eti bıçağa doğru basınçla iter ve et kıyılarak bıçaktan geçer, yine helezonun itme basıncıyla bıçak eleğinden geçerek kıyma haline gelir.

Sebze-meyve yıkama makinesi Sebze ve meyveleri yumuşak hareketlerle yıkayan bir makinedir. Her çeşit meyve ve sebze türlerini yıkayan makinenin kurutma özelliği de vardır. Yıkama işlemleri tam otomatik olarak yapılır. Ekonomik su ve enerji tasarrufunun yanında, işgücü kazancı da sağlar.

Et Kütüğü Üzerinde et doğramak yada pirzola-biftek yapmak için kullanılan gereçlerdendir. Ahşap (tercih edilmemelidir) yada polietilen malzemeden yapılmaktadır ve malzemenin yekpare olması sanitasyon açısından önem taşımaktadır.

Doğrama Tahtaları Et, sebze ve meyve gibi yiyeceklerin doğranmasında kullanılan PVC plastikten yapılmış gereçlerdir. PVC plastikten yapılanları hijyeniktir. Büyük parçaların kesilmesinde kullanılmamalıdır. Mümkünse her hazırlama alanı için farklı renklerde yapılmış olanları tercih edilmelidir.

Çalışma Tezgahları Et, sebze ve pasta hazırlama bölümlerinde farklı tiplerde çalışma tezgahlarına gereksinim vardır. Bu tezgahlar çalışma kolaylığı için ergonomik yapıda ve dayanıklı malzemelerden yapılmış olmalıdır. Sebze yıkama tezgahlarında evyeler bulunmaktadır.

Konteynırlar Çalışma tezgahlan altına da yerleştirilebilen, un, şeker gibi rutubetten etkilenen maddeleri saklamak için kullanılan plastik veya metalden yapılmış isteğe göre tekerlekli köşeli veya silindirik kapalı kaplardır.

Gastronom küvetler Çeşitli derinlik ve boyutlarda olan gastronom küvetleri, çeşitli yiyeceklerin saklanması, taşınması ve yıkanmasında kullanılırlar. Kulpsuzdurlar ve kapaklı yada kapaksız olabilirler. Yıkamada kullanılan tipleri delikli olduklarından kolaylık sağlarlar.