Sistem odası güvenliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri
Advertisements

Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA
YANGIN.
Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu
ISI KAZANCI, YAPIDA ALINABİLECEK PASİF ÖNLEMLERLE AZALTILARAK KLİMA YÜKÜ DÜŞÜRÜLEBİLİR.
HOŞGELDİNİZ.
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı ORBİS Altyapı Projesi Faaliyetler
HÜSEYİN TANER GÖKMEN ECİR UĞUR KÜÇÜKSİLLE
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
BTN Elektronik Güvenlik
Bilgi İşlem Sistem Odasında Yaşanan Problemler ve Optimum Kurulum Standartları; Hitit Üniversitesi Örneği Mustafa Coşar İsmail Arık.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
BİNA OTOMASYONU VE YANGIN SİSTEMİ BİNAMIZDA TOPLAMDA 1200 OKUYUCU SENSÖRLE KURULMUŞ BİR OTOMASYON VE YANGIN ALGILAMA-SÖNDÜRME SİSTEMİ YARDIR.
İş sağlığı ve güvenliğiniz için vazgeçilmez çözüm. Elektrik kesintilerinde, çalışanlarınızı ve iş yerinizi riske atmayın.  Elektrik kesintilerinde otomatik.
Risk Yönetimi Bingöl KHB Güvenliği Politikaları Eğitimi Sedat ADEMOĞLU
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
ESKİ YENİ.
Bilgisayar Sistemleri Güvenliği
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
YANGIN İnsan istekleri dışında gerçekleşen ,istedikleri zaman söndürülemeyen,kontrol altına alınamayan yanma olaylarına denir. YANGIN SEBEPLERİ 1)Dikkatsizlik.
Acil Servis Temizliği.
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
LOGO EJDER ORUÇ Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanı.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
BİLG 121 AĞ TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
BİT ÜRÜNLERİ ve BİT ÇEŞİTLERİ
Hazırlayan: Ayfer DOĞANAY.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim alanında bu teknolojilerden nasıl yararlanılacağı.
Doğal Afetler 1.Sınıf
TRANSPORT KÜVÖZ.
FiDAN 1982’den beri TANITIM.
Kasa + PowerSupply. PowerSupply SCP ( Short Circiut Protection )Kısa Devre koruması; sistem bileşenlerinde olağan dışı bir durum yani kısa devre oluştuğunda.
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
Bilgi İşlem Organizyonu Konu:Sistem Odası Güvenliği Ad Soyad: Ebru Ergenç No:
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
VRF SİSTEMLER İLE MERKEZİ SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI TMMOB MAKINA MUHENDISLERI ODASI ADANA SUBE 
DOĞAL AFETLER KONUSUNDA
SİSTEM ODA ELEMANLARI.
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
MESLEKİ GELİŞİM Konular; kaynakça;
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
BAŞYURT EĞİTİM KURUMLARI
1 TASNİF DIŞI Takdim Planı  Yanmanın Tanımı  Yangın Çeşitleri  A Sınıfı Yangınlar  B Sınıfı Yangınlar  C Sınıfı Yangınlar  D Sınıfı Yangınlar.
SİSTEM ODASI GÜVENLİĞİ
Felaket Merkezi Berk Aydoğdu
KARTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Doğal Afetler 1.Sınıf
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Sistem odası güvenliği Bora EREN 1131602903

Sistem Odası Nedir ? Bir sistem odası, bilgisayar sistemlerini ve iletişim, depolama gibi onunla ilişkili bileşenleri barındıran birimdir. Odada genellikle yedekli bir güç kaynağı sistemi, yedekli haberleşme bağlantıları, ısı, nem gibi çevre değişkenlerinin kontrolü ve güvenlik cihazlarıda konumlandırılır.

SİSTEM ODASI ÖZELLİKLERİ 7×24 çalışabilirlik Hatasız çalışma ve devamlı izlenebilme Güç yönetimi ve ağ bağlantılarınıda farklı kanallardan yedeklilik Ağ güvenliği, fiziksel erişimlerde yetkilendirme ve görüntülü gözetleme Çevre şartlarının kontrol altında tutulması Yangına karşı duman algılama gibi erken uyarı sistemleri

Sistem odası çeşitleri Şirket sistem odaları: Özel şirket, eğitim kurumları veya devlet kuruluşları tarafından, kendi bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını ve web hizmetlerini gidermek için kurulur. Buraların yönetimleri de gene aynı şirketin BT personeli tarafından yönetilir. Internet Sistem Odaları: Ticari telekomünikasyon firmaları tarafından kurulur ve işletilir. Amaç kendi sistem odasını oluşturmayan veya kısmi sistem odası hizmeti almak isteyen şirketlere imkan sağlamaktır. Bu hizmetler arasında uzak mesafe iletişim, Internet erişimi, Web veya uygulama barındırma, server barındırma, depolama, içerik dağıtma, yük dengeleme vb.. sayılabilir.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Yer Seçimi Sistem odasının konumlandırılacağı yer seçilirken ortamın fiziksel değişikliklerden minimum etkileneceği bir bölge tercih edilmelidir. Binanın nem ve ısı oluşturacak ısıtma, soğutma tesisat ve cihazlarından, kalorifer boru ve peteklerinden uzak Mevsimsel değişikliklerden etkilenmeyecek Manyetik alan oluşturabilecek enerji ve elektrik hatlarından izole bir alan seçilmelidir. Bununla birlikte yükseltilmiş zemin antistatik (epoksi boya ya da epoksi kaplama) malzeme ile kaplanmalıdır.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Isı kontrolü Günümüzde birçok işlemci 70º ve üzeri sıcaklıkta çalışamayacagı için bu ısıya ulaşan sunucular üzerindeki sensörler aracılığıyla kendini kapatır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle ortam sıcaklığının mümkünse yedeklenmiş klimalar aracılığıyla optimum çalışma derecesinde tutulması gerekmektedir.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Klimalar ve Soğutma Sistem odası büyüklüğüne ve cihazların ısı üretme miktarları göz önüne alınarak yedekli olarak çalışacak hassas kontrollü klimaların temini yapılmalıdır. Önerilen Klimaların Restart (elektrik kesintilerinde kapanan klimanın elektrik geldiğinde herhangi bir müdahale olmadan tekrar çalışması.) özelliği bulunmalıdır.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Nem kontrolü Nem elektronik devre elemanları bulunduran tüm cihazlar için bir risk oluşturur. Ortamdaki nem oranının eşik değerlerinin altına düşmesi elektronik devre elemanlarının statik elektrikle yüklenmesine, üstüne çıkması ise sıvı oluşumlarına neden olur ki bu da cihazlarınızın kullanabileceğinden fazla elektrik taşıması ya da kısa devre nedeniyle bozulmasına sebep olacaktır. Bu nedenle sistem odasının nem sensörleri ile izlenmesi ve uygun koşullarda tutulması gerekmektedir.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Toz kontrolü Toz sunucular, elektronik devreler ve fanlar için bir risk oluşturmaktadır.Bu sebeple sistem odanızı toza karşı korumak için, ayakkabınızdaki tozları tutacak, resimde görebileceğiniz gibi protectamat isimli zemin kaplaması kullanılmalı, havalandırma sistemleri kurulurken toz filtreli ürünler tercih edilmelidir.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Yedeklilik ve Farklı Yol Kullanımı Gerek elektrik gerek data kablolarında mutlaka ana bağlantıların yedekli olarak çekilmesine önem verilmelidir. Yedek kabloların sistem odasına farklı bir güzergahtan girişlerinin sağlanması fiziksel olarak bir kablo güzergahında meydana gelebilecek bir sorunda yedek kablonun zarar görmemesini sağlamış olacaktır. Kullanılan cihazların yedekliliğinde n+1 kuralına dikkat edilmelidir.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Sistem odası izleme/takip sistemi IP Kamera ile izleme sistemi kurulmalı.Odanın durumu, giriş çıkışları ve yapılanişlemler kameralarla kayıt altına alınmalıdır. Uyarı sistemlerindeki bilgiler SMS ile cep telefonlarına kadar ulaştırılabilir olmalıdır.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Doğal Afetlere Karşı Tedbirler Yangın Oda içinde çıkabilecek yangınlara karşı duman dedektörleri kullanılarak oda sürekli kontrol altında tutulmalı,  olası bir yangında cihazlara zarar vermeyecek temiz gaz diye adlandırılan FM200 söndürme sistemi kurulmalıdır. FM200 gazının avantajlarından bahsedecek olursak, hızlı ve etkili, doğaya ve ozon tabakasına zararı olmayan, elektronik cihazlar için zararsız, az yer kaplayan ve ortamdaki oksijen seviyesini azaltmayan dünyaca kabul görmüş endüstri standardıdır.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Su baskını Diğer bir doğal afet olan su baskınlarına karşı alınabilecek önlemler yükseltilmiş zemin ve su dedektörüdür. Bu önlemler gerekli müdahaleleri yapmanız için size zaman kazandıracaktır.

SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER Deprem : Sistem odasındaki kabinlerin ve rafların depreme karşı güvenliğini sağlamak için bağlı bulundukları zeminlere sabitlemek gerekir.

KAYNAK https://datacenterdesign.blogspot.com.tr/2007/01/server-room- security-measures.html http://blink.ucsd.edu/technology/computers/basics/resources/serve rs.html https://www.utdallas.edu/infosecurity/files/Server-Room- Standard.pdf https://scribd.com/document/191739119/Server-Room-Safety- Requirements http://www.mshowto.org/sistem-odasi-nasil-olmalidir-sistem-odasi- kurulumunda-ve-sonrasinda-dikkat-edilmesi-gerekenler.html