Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİSTEM ODASI GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİSTEM ODASI GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 SİSTEM ODASI GÜVENLİĞİ
EZGİ PARAKOZ

2 SİSTEM ODASI NEDİR? Bilgisayar sistemlerini ve iletişim, depolama gibi onunla ilişkili bileşenleri barındıran birimdir.

3 SİSTEM ODASI KONUM SEÇİMİ
Deprem, sel/su baskını, terör gibi tehdit unsurları değerlendirilerek, çalışmakta olan Bilişim Teknoloji sistemlerinin bu tür unsurlardan olumsuz olarak etkilenme olasılığını azaltmak amacı ile Sistem Odasının kurulacağı yerin ve mekanın uygunluğu değerlendirilmelidir.

4 KONUM SEÇİMİNDE ÖNEMLİ KOŞULLAR
Sistem Odasının üstünden veya tavanından geçen atık veya temiz su borulaması bulunmamalıdır, Sistem Odası manyetik alanların yoğun olduğu trafo gibi cihazlardan uzak olmalıdır, Yüksek patlayıcı özelliği olan yakıt deposu gibi alanlardan uzakta olmalıdır, Su basman seviyesinin üstünde olmalıdır, Titreşim alanlarının yoğun olduğu pompa istasyonları gibi alanlardan uzak olmalıdır, Klima dış üniteleri kolay sabotaj mahallerinde bulundurulmamalıdır, Yeni gelen ve bakım için çıkan ekipmanları rahat taşımak için yeterince büyük yükleme alanları ve yolları bulunmalıdır, Sistem Odasında pencere bulunmamalıdır.

5 SİSTEM ODASININ İNŞAAT ÖZELLİKLERİ
 Suya ve ısıya karşı iyi bir yalıtıma sahip olmalıdır.  Yangına dayanaklı çelik kapı bulunmalıdır.Kapı girişlerinin olabildiğince dayanıklı kilitler ile korunması sağlanmalıdır.  Yükseltilmiş taban tesis edilmelidir.  Depreme karşı raflar duvarlara zincir ya da klipslerle monte edilmelidir.

6 SİSTEM ODASI İÇİN ALINACAK TEDBİRLER
1.Çevresel Tedbirler 1.1.Yangın 1.2.Su 1.3.Toz 1.4.Deprem 1.5.Yıldırım 1.6.Titreşim 1.7.Sıcaklık ve Nem 2.Teknik Tedbirler 2.1.Enerji Kontrolü 2.2.Kabin Düzeni 2.3.Düzenli Kayıt 2.4.Kabin İçi Kablolama 2.5.Güvenlik ve İzleme

7

8 1.Çevresel Tedbirler

9 1.1. Yangın Sistem odası yangın söndürme sistemleri ile bilgisayar sistemlerinin yangına karşı korunmaları gerekmektedir. Çünkü yüksek sıcaklık sabit disklerin ve kartlar üzerindeki tüm lehimlerin erimesine neden olabilir.  1.2. Su Su ile ilgili en büyük tehlike, elektriksel bir kısa devredir. Bir kısa devre, kısa devrenin gerçekleştiği devre yolunun ısınmasına, büyük ihtimalle de tümüyle erimesine neden olacaktır. 1.3. Toz Toz disk kafalarında birikerek disklerinizi çalışmaz hale getirebilir. Uzun vadede hem kayıt kafasına hem de disk kayıt ortamına zarar vererek disklerinizi bir çöp haline dönüştürebilir. Bu yüzden havalandırma sistemleri kurulurken toz filtreli ürünler tercih edilmelidir.Zemin kaplaması olarak da proctemat isimli tozları tutan kaplama kullanılmalıdır.

10 1.4. Deprem  Deprem bilgisayar sisteminize doğrudan zarar vermese de, dolaylı olarak bilgisayarınızın zarar görmesi ile sonuçlanacak bir etkiye sebep olabilir. 1.5. Yıldırım Yıldırımlar, ani gerilim dalgalanmaları yaratarak bilgisayar sistemlerinize zarar verebilirler.  Yoksa, binanızın paratonerinin en kısa zamanda kurulmasını sağlayarak, kablolamasının sistem odanızdan uzak olacak biçimde yapılmasını sağlamalısınız. 1.6. Titreşim Titreşim, insanları rahatsız etmeyecek kadar az da olsa, uzun sürede bilgisayar sistemlerine zarar verebilir. En hafif titreşim bile, uzun sürede bilgisayar sistemlerinizin ana kartları üzerine takılı yavru kartların yerlerinden oynamasına neden olabilir. Bu bakımdan bilgisayarlarınızı titreşimden olabildiğinde yalıtacak önlemleri almalısınız. 1.7. Sıcaklık ve Nem Sıcaklık ve nem, bilgisayar sistemlerinin çalışabilmesi için gereklidir. Ancak havadaki sıcaklık ve nem oranının aşırı yükselmesi sistemlerinize zarar verebilir.Bu yüzden nem düzeyinizi yaklaşık olarak %20 ile %50 arasında tutmalısınız.

11 2.Teknik Tedbirler

12 2. 1. Enerji Kontrolü. -Enerji sürekliliği ve yedekliği
2.1.Enerji Kontrolü -Enerji sürekliliği ve yedekliği -Enerjinin iletimi -Enerjinin izlenmesi -Topraklama 2.2.Kabin Düzeni Sistem odasında oluşacak arızaların tespiti ve onarımını hızlandırmak adına düzenli bir kabin tasarımı yapılmalıdır.İlgili sistemler numaralandırılarak sistem kontrolü kolaylaştırılmalıdır. 2.3.Düzenli Kayıt  Sistemlerinizin envanter kayıtlarını tutmalı, kabinlerinizi numaralandırmalı, sistemlerinizi etiketlemeli, hangi sistemin hangi kabinette olduğunu bilmelisiniz. Envanter yönetim yazılımları kulanabilirsiniz.

13 2.4.Kabin İçi Kablolama Herhangi bir problem durumunda en kısa zamanda problem olan sunucuya ulaşmak ve downtime diye adlandırılan hizmet kesintisi süresini en aza indirmek bilişim personelinin işini kolaylaştıracaktır. Bu sebeple kabin içi kablolamanın mümkün olan en düzgün şekilde yapılması, sunucuların kablo toplayıcı aparatlarının takılması, network kablolarının etiketlenmesi hem kaliteli ve düzenli bir görünüm sağlayacak hem de problem anında aradığınızı kolayca bulmanızı sağlayacaktır. 2.5.Güvenlik ve İzleme Sistem odanız için kendiliğinden oluşan fiziksel ve teknik problemler dışında bilinçli yapılmış sabote girişimleri de ciddi sonuçlar doğurabilir. İşten çıkarılan bir çalışan, öfkeyle sisteme bilinçli olarak zarar verebilir. Bu sebeple sistem odasının girişi mutlaka kilitli, kontrollü olmalı, odaya girişler yalnızca yetkilendirilen kişiler tarafından yapılmalı, giriş çıkışlar saat ve isim bilgisi ile istenildiğinde raporlanabilmeli ve son olarak herhangi bir adli vaka durumunda kullanılmak üzere tüm hareketlerin gözlemlenebileceği açılarda kamera yerleştirilmeli ve hareketler kayıt altına alınmalıdır.

14 KAYNAKÇA https://www.dijitaldonusum.gov.tr


"SİSTEM ODASI GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları