Telaffuz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
5.SINAV BAŞARILAR. TÜRKÇE: SORU 1 SÜRE DOLDU CEVAPLARINIZI İŞARETLEYİN..
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
Derleyen : AreS DİKSİYON. -Dil ucunu ön alt dişlere dayandırarak ağız içinde köklerden ileri geri hareket ettiriniz. -Dilinizi iyice dışarı çıkarınız.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
YA Ş ADI Ğ IMIZ YÖREN İ N DO Ğ A İ LE İ LG İ L İ KÜLTÜREL ÖZELL İ KLER İ ADI,SOYADI:MEL İ N K İ RM İ T SINIF,NO:7/B 128 Ö Ğ RETMEN: EL İ F AKIN.
BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ. 1. SORU Türk dilinin ilk yazılı belgeleri nedir?
TÜRKÇE EŞ ANLAMLI KEL İ MELER. EŞ ANLAMLI KEL İ MELER NED İ R EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER (Anlamdaş Sözcükler) Sesleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklere.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEOG SORULARI
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Kumaştan hapishane Müzik : Yemen ellerinde.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Öğretimin Uyarlanması
Şinasi Şair Evlenmesi.
HİN 304- PURANALAR Konu:Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan.
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
Bireysel Konularda İstişare
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Yaşlılar için felsefe George Carlin 102 yaşında (Sevimli bir ihtiyarcık) TÜRKÇEYE ÇEVİREN : ONUR AYANGİL SONUNA KADAR OKUMAZSANIZ, YAŞAMINIZDAN BİR GÜN.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SAİT FAİK ABASIYANIK ( ).
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
<<<<<<>>>>>>
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS VIII
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI BİLEMEZDİM Kİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hicret Olayı.
Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi.
Sunum transkripti:

Telaffuz

Aldıkları ekle birlikte 2. hecesini uzun okuduğumuz sözcükler: Hayatım Hesaba Hukuku (Türk) edebiyatı

Bütün hecelerini kısa okuduğumuz sözcüklere örnekler: Tarikat Meşale Vaka Mizah Seksi Ayar Hibe Kelime Lisan Meydana gelmek

Birbiriyle karıştırılan sözcükler: İnkılap- inkilap dahi-dahi Kâbil-kabil Tabi-tabii Layık- laik

Düzeltme imi ve telaffuz hikâye mekân Hakkâri kâbus ikamet etmek ikametgâh

Yazar ve şair adları: İsimlerin aslına sadık kalınmalıdır: Oktay Rifat Cemal Süreya Attilâ İlhan Memet Fuat Sait Faik

Ağlarsa anam ağlar, kalanı yalan ağlar. Eller bazlamalandı da biz bazlamalanamadık. Lala lâtif lâleli lâmbasını lâcivert lâke lâvabodan nâzik, nâdide şefkâte verdi. Kırk küp kırkının da kulpu kırık küp. Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver. Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi, ortada su şişesi. Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çatal satar, nesi için Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çatal satar?

Gece penceredeki benekli tekir kedi tenceresindeki eti yedi. Ilık ılık, ışıltılı ırmakta, ılgın ılgın ırak ıslıklara karıştı. Şu karşıda bir dal, dal sarkar kartal kalkar. Kartal kalkar dal sarkar. Dal kalkar kantar tartar. Orta odada okuduğu okul kitabında, ormanın ordularla donatılmış olduğunu, o oğlan çocuğuna bakınca anladı. Lôbutları lôş lôcasında, nohutları lôkantasında karıştırdı. Göl güneşte köz gibi görünüyordu. Unkapanı uğradığı uğursuzluktan upuzun uzandı. Üç tunç tas kayısı hoşafı. Ülker üzüntüden üzüm üzüm üzüldü.

Kalın A Abalı Acar aç adalı afacan Ağrılı aşçının ailesiyle ajansta akıllı alışkan amelenin anasına apansız armutçu asalak aşırı atak avare Ayaşlıya azizlik etti. İnce A Lâtif lâleli lâmbasını lâcivert lâke lâvabodan nâzik, nâdide şefkâte verdi.

Açık E Ebe ecel edepli efe egemen, eğitimde ejderli ehliyetini ekleyerek ellerini emekçinin entrikacı, Epikürcü, erkek, esmer eşine etajerli evinde “eyvah” diyerek ezberletti. Kapalı E Gece penceredeki benekli tekir kedi kendi tenceresindeki eti yedi.

Kalın O Obanın ocakçısı odacı Oflu Oğuz, “oh” diyen ojeli oklavacı olgun omuzlu Onat’la operada orkestradaki Osman’ı otel ovada oynayarak ozana yakalattılar. İnce O Lôbutları lôş lôcasında notalıyan nôrmal lôrt lôsyoncunun lôkantasında nôhutları lôkumlarla karıştırdı.

Kalın U Ucuz uçurtmacı udî Ufuk uğurlunun uhdesinden gelerek ukalalıkla ulusta ummadık unutkanlıkla upuzun urganları usta uşaklara utangaç uvertürcüyle uyumadan uzattı. İnce U Gûya Hûlya rûyasında Lûtfi’ye numaraları lûgatı söyleyerek lûtfetmiş.