TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
ALANYA REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
Kadının Toplumdaki Yeri
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Çocuklara ve Gençlere Yönelik Sosyal Politikalar
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
DEĞİŞEN AİLE Kazanım: Aile yaşamında değişen kadın erkek rollerini fark eder. 12. Sınıf 61 nolu kazanım etkinliği.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
SİYASETTE YÜKSEK TOPUKLAR.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
BEN OLMADAN BENİM ADIMA HİÇ BİR ŞEY! Bağımsız Yaşam hareketinin merkezinde “engelli bireyler” in kendileri vardır. Engelli bireyler, kendi hayatlarına.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği. Toplumsal Cinsiyet Kavramı Neyi Açıklar? Cinsiyet, erkekler ve kadınlar arasındaki evrensel ve değişmez biyolojik farklılıkları.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
AİLENİN TANIMI, ÖNEMİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ
Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
GC_WEP İLKELERİNE BAKIŞ
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
AYRIMCILIK.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadın erkek kimliklerinin kuruluşunda ciddi bir etmen de okuldaki iş bölümü ve hiyerarşidir. Kadın öğretim.
Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SİVAS (AA) - Şarkışla Fen Lisesi idarecileri ve öğrencileri, Kaymakam Akif Pektaş ile Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz'u makamında ziyaret etti. Pektaş,
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Kadın Girişimciler.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
YYÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

E Şİ TL İ K NED İ R ? Yasalar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmamasıdır. Bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar yönünden ayrım bulunmaması durumudur.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ NEDİR ? Farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması demektir. Nasıl farklı milletler, dinler ya da dillere sahip olan insanlar eşitse, farklı cinsiyetlere sahip olan insanlar da eşittir ve eşit haklara sahiptir. Her iki cinsiyetin de tüm kamusal ve özel yaşam alanlarına eşit seviyede katılımı ve bu alanlarda eşit seviyede görünür olması anlamına gelir. Her iki cins hak, özgürlük ve sorumluluk açısından insan” olarak eşittir.

“Toplumsal Cinsiyet” kavramı ise, kadının ve erkeğin sosyal olarak belirlenmiş kişilik özelliklerini, rol ve sorumluluklarını ifade etmektedir. “Toplumsal Cinsiyet” kavramı ise, kadının ve erkeğin sosyal olarak belirlenmiş kişilik özelliklerini, rol ve sorumluluklarını ifade etmektedir. Bu nedenle toplumsal cinsiyet kavramının tanımında biyolojik farklılıklar değil, kadın ve erkek olarak toplumun bizi nasıl gördüğü, nasıl algıladığı, nasıl düşündüğü ve nasıl davranmamızı beklediği ile ilgili değerler, beklentiler, yargılar ve roller bulunmaktadır.Bu nedenle toplumsal cinsiyet kavramının tanımında biyolojik farklılıklar değil, kadın ve erkek olarak toplumun bizi nasıl gördüğü, nasıl algıladığı, nasıl düşündüğü ve nasıl davranmamızı beklediği ile ilgili değerler, beklentiler, yargılar ve roller bulunmaktadır.

Burada üzerinde önemle durulması gereken bir nokta da, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının birbirinden tamamen ayrılmasının mümkün olmadığıdır. Çünkü kültürün kadından ve erkekten bekledikleri kadının ve erkeğin fiziksel özelliğine ilişkin gözlemlerden farklı değildir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, toplumsal cinsiyetin kültürel yapılandırılmaları bir anlamda biyolojik cinsiyeti de içermektedir. Burada üzerinde önemle durulması gereken bir nokta da, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının birbirinden tamamen ayrılmasının mümkün olmadığıdır. Çünkü kültürün kadından ve erkekten bekledikleri kadının ve erkeğin fiziksel özelliğine ilişkin gözlemlerden farklı değildir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, toplumsal cinsiyetin kültürel yapılandırılmaları bir anlamda biyolojik cinsiyeti de içermektedir.

AİLEDE KADIN VE ERKEĞİN ÖNEMİ Aile yaşamına bakıldığında; kadınlardan eşlerinden şiddet görüyorlarsa bu durumu saklamaları, ev içinde çocuk bakımı, temizlik gibi işlerle ilgilenmeleri beklenmektedir. Evlilik yaşamında ise kadına; erkek çocuk doğurarak statüsünü yükseltmesi gibi roller yüklenmiştir. Erkeklere ise bu alanlarda kadınlara ilişkin belirlenen rollerin tam tersi roller yüklenmektedir. Bunun sonucunda kamusal alanda çalışma ve politika doğal olarak erkek; ev işleri ve aile ile ilgili özel alanlar kadın işi olarak benimsenip uygulanmaktadır.

Ulusal ve uluslararası düzeydeki güncel politikalar, bireyler arası eşitsizliğe yol açmakta ve oluşan eşitsizlik alanlarında kadınlar daha da eşitsiz konumda bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınlar daha az sağlıklı, daha düşük eğitimli, daha az işgücüne katılan, daha az gelir getiren işlerde çalışan pozisyondadır. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ikinci sınıf insan muamelesi görmeleri, düşük olan toplumsal statüleri, kaçınılmaz olarak onların verilen sağlık ve eğitim gibi hizmetleri kullanmalarını,hizmetlerden zamanında yararlanmalarını da olumsuz etkilemektedir.

Bütün bu nedenlerden dolayı kadının güçlendirilmesi ve konumunun geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının politika, strateji ve uygulamalara yansıtılması büyük önem taşımaktadır. Cinsiyetler arası eşitliğin sağlanması ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması doğrultusunda Dünya’da ve Türkiye’de yapılan girişimlere rağmen, henüz istenilen düzeye ulaşılamamıştır.

YAPILMASI GEREKENLER Toplumsal cinsiyet temelli şiddetin yok edilmesi için eğitim ve bilginin sağlanması, Eğitim, kültür ve işgücü piyasasındaki toplumsal cinsiyet önyargılarının yok edilmesi için Geleneksel olmayan toplumsal cinsiyet rolleri geliştirme konusunda farkındalık yaratma kampanyalarının desteklenmesi ve okullardaki iyi örneklerin paylaşılması,

Cinsiyet eşitliği sadece bir hedef değildir. Cinsiyet eşitliği, yoksulluğu azaltmanın, sürdürülebilir bir kalkınma yaratmanın ve iyi yönetim oluşturmanın temelidir.‘ Kofi ANNAN Kadınlar bütün baskı ve zulüm zincirlerinden kurtulmadıkça özgürlükten bahsedilemez. -Nelson MANDELA

İLGİLİ PROJELER

SORULAR 1.EŞİTLİK NEDİR? 2.CİNSİYET EŞİTLİLİĞİ NEDİR? 3.ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR? 4.PROJELERE ÖRNEK VERİNİZ

CEVAPLAR 1.Yasalar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmamasıdır. 2. Her iki cinsiyetin de tüm kamusal ve özel yaşam alanlarına eşit seviyede katılımı ve bu alanlarda eşit seviyede görünür olması anlamına gelir. 3.Toplumsal cinsiyet temelli şiddetin yok edilmesi için eğitim ve bilginin sağlanması, Eğitim, kültür ve işgücü piyasasındaki toplumsal cinsiyet önyargılarının yok edilmesi için Geleneksel olmayan toplumsal cinsiyet rolleri geliştirme konusunda farkındalık yaratma kampanyalarının desteklenmesi ve okullardaki iyi örneklerin paylaşılması,