Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM."— Sunum transkripti:

1 SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM

2 EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK Eşitlik ve çeşitlilik terimleri birbiri yerine kullanılıyor olsa da her biri anlaşılması önemli olan farklı odaklara sahiptir (Uçar, 2015).

3 Eşitlik Tüm bireylerin bir parçası olabileceği ve aynı olanaklara ulaşabileceği daha eşit bir toplum oluşturmaya odaklanır (Uçar, 2015).

4 Çeşitlilik Çeşitlilik kelime olarak farklılık anlamına gelir ve bireylerin ve grupların çeşitliliğine odaklanır. Genellikle sosyal politikalarla, hayat olanaklarındaki farklılıklarla ve birey (ya da grup) özelliklerinden kaynaklanan sosyal eşitsizliklerle bağlantılıdır (Uçar, 2015).

5 Sosyal hizmet uzmanı çeşitli sosyal çevrelerden gelen bireyler, aileler, gruplar, topluluklar ve toplumlarla çalışmaktadır. Bu nedenle müracaatçı gruplarının çeşitliliğinin, onların ihtiyaç ve deneyimlerini nasıl etkilediğinin farkında olmalıdır (Uçar, 2015).

6 Çeşitliliği Etkileyen Boyutlar 1
Çeşitliliği Etkileyen Boyutlar 1. Doğuştan belirlenen boyutlar – bunlar bireylerin üzerinde kontrolünün bulunmadığı, doğuştan gelen özelliklerdir. (örneğin cinsiyet, ırk, aile kültürü ve dini, cinsel yönelim, aile rolleri gibi) (Uçar, 2015).

7 2. Bireyin yaşamı süresince gelişen boyutlar – bunlar bireylerin hayatı süresince büyüyen ve gelişen yönleridir ve doğası gereği dinamiktir (örneğin toplumsal cinsiyet, ruhanilik, yaşam tarzı, kültür, tercihler, ilişkiler gibi) (Uçar, 2015).

8 3. Deneyimden etkilenen boyutlar – bunlar bireylerin hayatları boyunca yaşadıkları ve onların dünya görüşlerini etkileyen ve yeniden şekillendiren deneyimlerdir (örneğin okula başlamak, kardeşin doğumu, liseye gitmek, aileden uzaklaşmak, bir ilişkinin başlaması ve bitmesi gibi) (Uçar, 2015).

9 Sosyal Hizmette Özgürleştirici Değerler Bireysellikten Uzaklaştırma Eşitlik Sosyal Adalet Birlikte Çalışma Yurttaşlık Güçlendirme Otantiklik (Thompson, 2013a).

10 Ayrımcılık Karşıtı Sosyal Hizmet (Cankurtaran ve Beydili, 2016) Baskı Karşıtı Sosyal Hizmet (Tuncay, 2006)

11 Sosyal Hizmette Özgürleştirici Uygulama Ayrımcılık ve baskıyla mücadeleye yönelik uygulama biçimini ifade eden bir terimdir (Thompson, 2013b).

12 Özgürleştirici Uygulamadaki Temel İlkeler
Eşitsizliğin çeşitli biçimleriyle karakterize edilmiş bir toplum Eşitsizlikten etkilenen gruplar genellikle genellikle diğerlerine oranla ayrımcılığa daha fazla maruz kalmışlardır (Thompson, 2013b).

13 Özgürleştirici Uygulamadaki Temel İlkeler
Ayrımcılık, grupların ve bireylerin kedilerini baskı altında hissetmesine yol açar Çoğu insan ayrımcılığın çeşitli biçimlerini aynı anda yaşayabilir Sosyal hizmet uzmanı, böyle bir uygulamada ya sorunun ya da çözümün bir parçası olabilir (Thompson, 2013b).

14 Sosyal Hizmette Düşünümsel Uygulama Hem araştırmaya ve kuramsal literatüre dayalı formel bilgiyi hem de önceki uygulamalar ve yaşam deneyimlerinin enformel bilgisini içeren mesleki uygulama modelini ifade eder (Thompson, 2013b).

15 YARARLANILAN KAYNAKLAR Cankurtaran, Ö. ve Beydili, E. (2016)
YARARLANILAN KAYNAKLAR Cankurtaran, Ö. ve Beydili, E. (2016). Ayrımcılık Karşıtı Sosyal Hizmet Uygulamasının Gerekliliği Üzerine. Toplum ve Sosyal Hizmet, 27(1), Thompson, N. (2013a). Kuram ve Uygulamada Sosyal Hizmeti Anlamak İçinde Ö. Cankurtaran-Öntaş ve B. Hatiboğlu Eren (Editörler); Ö.S. Özateş Gelmez (Çev.), Değer Temeli (s ). Ankara: Dipnot Yayınları. Thompson, N. (2013b). Kuram ve Uygulamada Sosyal Hizmeti Anlamak İçinde Ö. Cankurtaran-Öntaş ve B. Hatiboğlu Eren (Editörler); İ.B. Adıgüzel (Çev.), İyi Uygulamayı Başarmak (s ). Ankara: Dipnot Yayınları. Tuncay, T. (2006). Sosyal Hizmette Baskı Karşıtı Uygulama. Toplum ve Sosyal Hizmet, 17(2), Uçar, M. (2015). Sosyal Hizmet Literatüründe “Örgütsel Kültürel Yetkinliğin” Kavramsal Temelleri İle Değerlendirilmesi (Basılmamış Uzaktan Eğitim Dönem Projesi). Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


"SHB-114 SOSYAL HİZMETTE EŞİTLİK VE ÇEŞİTLİLİK EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE SOSYAL HİZMET DOÇ.DR.FİLİZ YILDIRIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları