ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
Advertisements

Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
YAZIM KURALLARI.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
yapIlarIna göre fİİller
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
FİİLLERDE ÇATI.
Yetişkinliğe Geçiş Dönemi; Ergenliğe kIsa bİr bakIş
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
İş Ortamındaki İnsanlar.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Bugün neler öğreneceğiz?
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Çocuklarımız İçin Düşünün
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
EKLER VE KELİME YAPISI.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
Kişilik Gelişimiyle İlgili Kavramlar
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

ZAMIRLER(ADILLAR)

ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.

ZAMIRLERIN ÖZELLIKLERI İsim soyludur. Bir ya da birden fazla ismin yerini tutarlar. Onları öğrenmek için de kullanılırlar. Anlamdan çok görev yönü ağır basar. İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar. İsim çekim eklerini (hâl, iyelik, çoğul ekleri) –genellikle– alabilirler. Tekil ve çoğul şekilleri vardır. Dolayısıyla cümlede isim gibi kullanılabilirler. Cümlede tek başlarına görev üstlenebilirler. Birçok sıfat, zamir olarak da kullanılabilir.

ZAMIR ÇEŞITLERI Zamirler, isimlerin yerini tutma şekillerine ve yerini tuttukları isimlere göre çeşitlere ayrılırlar: 1. Şahıs (kişi) zamirleri 2.Dönüşlülük zamiri 3. İşaret zamirleri 4. Belgesiz zamirler 5. Soru zamirleri 6. İlgi zamiri 7. İyelik zamiri

Kişi (Şahıs) Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir. Ben, sen, o ; biz, siz, onlar.

ZAMIRLERE ÖRNEKLER Bu evi ben boyadım.

Bu benim kardeşim.

Bu resmi siz mi çizdiniz ?

O annemin arabası.

İÇINDE ZAMIR GEÇEN ATASÖZÜ Sen ağa, ben ağa, bu ineği kim sağa: (atasözünün anlamı) Herkes ben buyurayım derse işler yüzüstü kalır. Sen dede ben dede, bu atı kim tımar ede. Sen işlersen mal işler, insan öyle genişler: Ancak çalışarak zengin olunabilir, refaha erilebilir. Sen işten korkma, iş senden korksun: İşi gözünde büyütmeyip dirençle çalışanlar başarı kazanır. Sen kazan da düşmana kalsın: İnsan kazandıklarının düşmana kalacağını bilse bile çalışmaktan geri kalmamalıdır. Sen olursan bensiz, bende olurum sensiz: Karşılıklı sevgi ve ilgi olmazsa dostluk yürümez. Sen sen, ben ben: Herkes kişilik sahibidir; kimse kimseden üstün değildir. Sende devletli ile ortak olma: Sıkılmak, üzülmek istemeyen kendinden zengin kimseyle ortak işe kalkışmamalı. Sana taşla dokunana (vurana) sen aşla (ekmekle, pamukla) dokun (var): (atasözünün anlamı) Kötülük edene, sert davranana iyilik etmeli yumuşak davranmalı ki ancak bu sadeye onu kötülükten vazgeçirebilirsiniz.

İÇINDE ZAMIR GEÇEN DEYIMLER Sen giderken ben geliyordum: (deyiminin anlamı) "Senin şimdi öğrenmekte olduğunu ben çoktan biliyordum, senden daha tecrübeliyim, beni aldatamazsın" anlamında. Sen kim oluyorsun? Kendini ne sanıyorsun? Sana ne? Sen sağ, ben selamet: İş olmuş bitmiş, artık yapılabilecek bir şey yok. Sen sen ol! Kendini bil, sakın! Senin aradığın kantar, Bursa'da kestane tartar: Senin uygulamayı düşündüğün yöntem burada geçmez. Senin canın can da benimki patlıcan mı? Senin canının değeri var da benimkinin değeri yok mu? Senin gönlün Döndü ile Döne'de, benim gönlüm inekle danada: Senin eğilim ve isteklerinle benimkiler bağdaşmaz, yollarımız ayrı. Sana göre hava hoş: Seni ilgilendiren bir durum yok, her şey benimle ilgili. Sana pişmişse bana kotarılmış: Sence sorun çözümlendiyse bence de çözümlenmiş sayılır. Sana yalan bana gerçek: İnanmıyorsun ama söylediğim doğrudur.

CEVAP !!! B !!!

İZLEDIĞINIZ IÇIN TEŞEKKÜRLER