PROTEİNLER. Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda vebelirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Advertisements

PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
PROTEİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONLARI
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
Peşpeşe öğünlerde devamlı
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
Organik Bileşiklerde İzomerlik
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
CANLILIK ve ENERJİ
B-309 BİYOKİMYA I DERSİ III.HAFTA.
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Amino asit ve Peptid Yapısı
IR SPEKTROKOPİSİ.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
α-Amino asitlerin genel yapısı
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
HALİM GÜNEŞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
KİMYASAL BAĞLAR.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEMENTLER.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
Proteinlerin yapısı.
KİMYA NE İŞE YARAR  Kimyanın insan sağlığına da sonsuz diyebileceğimiz derecede büyük etkisi vardır. Kimya hastalıklarla savaşmak, sağlığımızı korumak.
SOLUNUM.
Proteinler: Yapı ve İşlevleri
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
KARBONHİDRATLAR.
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Gelişim ve Temel Kavramlar
KİMYASAL BAĞLAR.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Peptid Bağının Özellikleri:
Element, Bileşikler ve Karışımlar
Proteinler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
Beslenme İlkeleri.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
B-309 BİYOKİMYA I DERSİ III.HAFTA.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
Sunum transkripti:

PROTEİNLER

Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda vebelirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Amino asitlerin polimerleridirler. Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, Oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino Asit birleşiminden oluşmuş, yumurta akı, et, süt vb. yiyeceklerde bulunan, karmaşık yapılı doğal maddeye Protein denir.veCanlıOksijenAsitProtein

Proteinlerin özellikleri Proteinler, çeşitli etkilerle denatüre olurlar. Proteinler, Amfoter maddeler yani amfoter elektrolit veya amfolittirler Proteinler, polipeptit zincirindeki peptit bağlarının Su girişi ile yıkılması sonucu hidroliz olurlar.AmfoterSu

Proteinin Yapısı Proteinler, amino asit dediğimiz ve karbon, hidrojen, oksijen ve Azot atomlarından meydana gelen moleküllerin tespih taneleri gibi yan yana dizilmeleri ile oluşur. Proteinler 4 yapıya ayrılır. Bunlar: I. Primer yapı II. Sekonder yapı III.Tersiyer yapı IV. Kuanter yapıAzot

Proteinlerin Çeşitleri Proteinler Başlıca iki çeşide ayrılır: 1. Basit Proteinler 2. Bileşik ( konjuge ) Proteinler 3. Türev ProteinlerPeptitler

Basit Proteinler Globüler proteinler: Albüminler, Globülinler, Globinler, Glutelinler, Prolaminler, Protaminler, Histonlar. Basit Proteinler Fibriler proteinler: Keratin, elastin, fibrinojen, miyozin.

Glütelinler ve prolaminler Bitkisel besinlerde özellikle tahıllarda bulunurlar. Glütenin denilen protein glütelinler grubuna girer. Glüten ise ; Glütenin ile gliadin denilen proteinin birleşmesinden oluşmuştur.Buğday proteini olan glüten, hamura yapışkanlık ve esneklik kazandırır.Glüteni yetersiz olan tahıl unundan ekmek yapılmaz. Buğday unundan yapılan hamur, su içinde nişastadan arındırılırsa, esnek ve yapışkan bir kitle kalır; bu glütendir. Prolaminler de tahılda bulunan düşük kaliteli proteinlerdir. Mısır proteini olan “zein” ve buğday proteini “gliadin” prolamindir.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SİNEM ÇETİNKAYA