PROTEİNLER
Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda vebelirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Amino asitlerin polimerleridirler. Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, Oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino Asit birleşiminden oluşmuş, yumurta akı, et, süt vb. yiyeceklerde bulunan, karmaşık yapılı doğal maddeye Protein denir.veCanlıOksijenAsitProtein
Proteinlerin özellikleri Proteinler, çeşitli etkilerle denatüre olurlar. Proteinler, Amfoter maddeler yani amfoter elektrolit veya amfolittirler Proteinler, polipeptit zincirindeki peptit bağlarının Su girişi ile yıkılması sonucu hidroliz olurlar.AmfoterSu
Proteinin Yapısı Proteinler, amino asit dediğimiz ve karbon, hidrojen, oksijen ve Azot atomlarından meydana gelen moleküllerin tespih taneleri gibi yan yana dizilmeleri ile oluşur. Proteinler 4 yapıya ayrılır. Bunlar: I. Primer yapı II. Sekonder yapı III.Tersiyer yapı IV. Kuanter yapıAzot
Proteinlerin Çeşitleri Proteinler Başlıca iki çeşide ayrılır: 1. Basit Proteinler 2. Bileşik ( konjuge ) Proteinler 3. Türev ProteinlerPeptitler
Basit Proteinler Globüler proteinler: Albüminler, Globülinler, Globinler, Glutelinler, Prolaminler, Protaminler, Histonlar. Basit Proteinler Fibriler proteinler: Keratin, elastin, fibrinojen, miyozin.
Glütelinler ve prolaminler Bitkisel besinlerde özellikle tahıllarda bulunurlar. Glütenin denilen protein glütelinler grubuna girer. Glüten ise ; Glütenin ile gliadin denilen proteinin birleşmesinden oluşmuştur.Buğday proteini olan glüten, hamura yapışkanlık ve esneklik kazandırır.Glüteni yetersiz olan tahıl unundan ekmek yapılmaz. Buğday unundan yapılan hamur, su içinde nişastadan arındırılırsa, esnek ve yapışkan bir kitle kalır; bu glütendir. Prolaminler de tahılda bulunan düşük kaliteli proteinlerdir. Mısır proteini olan “zein” ve buğday proteini “gliadin” prolamindir.
BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SİNEM ÇETİNKAYA