 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Advertisements

B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
İŞLEYECEĞİMİZ KONULAR:  Lozan hakkında  TBMM’nin Lozan’dan beklentileri  Lozan’a katılan devletler  Lozan’ın kesintiye uğramasının sebepleri  Lozan’da.
Misak-ı Milli’nin İlanı (28 Ocak 1920) Amasya Görüşmeleri’nde alınan kararla yurdun her tarafında seçimler yapılarak Mebuslar Meclisinin açılmasına zemin.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI. BATI CEPHESİ: İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalinden hemen sonra kuruldu. Bölgede askeri birliklerin desteği ile Yunanlılara.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
TÜRK MİLLİ MÜCADELESİ DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI Kuva-i Milliye ile başarıya ulaşma şansı zayıf olduğu için ve Kuva-i Milliyecilerin disiplinsizliği, halka.
DOGU CEPHESİ I. Dünya Savaşı'nda, Kafkas Cephesi'nin açılması üzerine Ermeniler'le Ruslar işbirliğine yönelmişler ve Rusların kışkırtmalarıyla Osmanlılara.
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
TBMM’NİN AÇILMASI (23 Nisan1920) M GÖKÇELİ.
Kazanım 6. Atatürk’ün iletişime verdiği öneme kanıtlar gösterir.
TOPRAK ANA.
Geçişler için Tıklayınız
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / Batı Cephesi’nde Savaş
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI
2. KONU Sevr’den Lozan’a.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
YA İSTİKLAL,YA ÖLÜM! KONU KAZANIM TESTİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER SORU SUNU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
HS Miryokefalon Savaşı …
DÜZENLİ ORDU KURULUYOR
5.SINIF MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
KURTULUŞ SAVAŞI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ÜNİTE III - Doğu Cephesi - Güney Cephesi
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (HÜSAM)
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
ATATÜRK DÖNEMİ DIŞ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan Eskişehir, Uşak’tan da Afyon doğrultusunda harekete geçtiler.  Amaçları Eskişehir’i ele geçirip demiryolu ulaşımını kontrol altına almak, daha sonra da Ankara’ya kadar ilerleyip TBMM’yi ortadan kaldırmak

.

 Türk ordusu Eskişehir’e doğru ilerleyen Yunan birliklerini İnönü mevzilerinde durdurdu.  Batı Cephesi Komutanı Albay İsmet İnönü komutasındaki Türk ordusu, asker ve silah yönünden kendisinden kat kat üstün olan Yunanlıları geri çekilmek zorunda bıraktı (10 Ocak 1921)  Ardından Çerkez Ethem isyanı bastırıldı.

 I. İnönü Savaşı Ulusal hareket’in Batı Cephesindeki ilk büyük zaferidir.  Bu büyük zafer TBMM’nin içte ve dışta itibarını artırdı.  Türk Milletinin Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan umudu arttı.  Türk Milletinin TBMM’ye ve düzenli orduya güveni arttı.

 Yunanlılara çok güvenen İtilaf devletleri hayal kırıklığına uğradılar.Yeni durumu görüşmek amacıyla Londra’da bir konferans toplama gereğini duydular.  Sovyetler Birliğinin Moskova Antlaşmasını imzalamasında etkili oldu

I. İNÖNÜ ZAFERİ’NİNİ SONUÇLARI İÇ POLİTİKADA YOL AÇTIĞI GELİŞMELER TEŞKİLAT-I ESASİYE TBMM TARAFINDAN ONAYLANDI 20 OCAK 1921 İSTİKLAL MARŞI KABUL EDİLDİ 12 MART 1921 DIŞ POLİTİKADA YOL AÇTIĞI GELİŞMELER LONDRA KONFERANSI 21 ŞUBAT-12 MART 1921 TÜRK AFGAN DOSTLUK ANTLAŞMASI 1921 MOSKOVA ANTLAŞMASI 16 MART 1921

 TBMM ilk defa uluslar arası bir konferansta varlığını göstermiştir.  İtilaf Devletleri TBMM’yi Londra Konferansına çağırmakla TBMM’nin varlığını resmen tanıdılar.  TBMM konferansa katılmakla “Türkler barış görüşmelerine katılmıyor, savaşı uzatıyor” şeklindeki propagandaları etkisiz hale getirdiler.

 Konferans sırasında İtilaf Devletleri arasındaki görüş ayrılıkları iyice su yüzüne çıktı.  Yunanlılar konferans sırasında toparlanma imkanı buldu ve yeniden saldırıya geçmek için hazırlıklara başladılar.

 Osmanlı Devleti ile çarlık Rusya arasında yapılan antlaşmalar geçersiz sayılacak  İki taraftan birinin tanımadığı anlaşmayı diğeri de tanımayacak  Sovyet Rusya Misak-i Milliyi tanıyacak  Sovyet Rusya Kapitülasyonların kaldırılmasını tanıyacak  İki devlet arasında mali ve ekonomik antlaşmalar yapılacak  Batum Gürcistan’a iade edilmek şartıyla Rusya doğu sınırını kabul edecek  Boğazlar bütün devletlerin gemilerine açık tutulacak

 Bu Antlaşma ile Sovyetler Birliği TBMM’yi resmen tanımış oldu.  Doğu sınırımızda kesin olarak güvenlik sağlanmış oldu.  Bu Antlaşma ile ilk defa bir Avrupa Devleti olan Sovyetler Birliği Misak-ı Milliyi tanıdığını kabul etti.