Kristal Yapı Kusurları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

Bileşikler ve Formülleri
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
Atom Arası Bağ Çeşitleri
Bölüm 5 kristal yapıIı kusurlar
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
ATOMUN YAPISI.
Demİr ve demİrdIŞI metaller
CRYSTAL SYSTEMS Based on unit cell configurations and atomic arrangements.
Metallere Plastik Şekil Verme
KRİSTAL KAFES HATALARI
Atomların Konumları Atomların konumları şekilde görüldüğü gibi orijin esas alınarak x, y, z koordinatlarını birbirinden ayıran virgül ile üç mesafe olarak.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
9. SINIF KİMYA MART.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
KARIŞIMLAR.
Büşra Özdemir.
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR.
ALAŞIM
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşikler ve Formülleri
Maddenin yapısı ve özellikleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL  BAĞLAR.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Kristal kusurları Hiç bir kristal mükemmel değil;
Kafes Yapılar Atomların kristal sistemlerindeki diziliş biçimi kafes yapıyı oluşturur. Hacim Merkezli Kübik Kafes, Yüzey Merkezli Kübik Kafes Hegzagonal.
BÖLÜM 2 Kristal Yapılar ve Kusurlar.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden.
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
MADDENİN YAPISI VE ATOM
1 Amorf katılar  Atom, iyon veya moleküller rastgele düzenlenmişlerdir.  Belirli bir geometrik şekilleri ve e.n. ları bulunmaz.  Örnek: cam, plastik,
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Metallere Plastik Şekil Verme
KİMYASAL BAĞLAR.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Kristal Yapı Kusurları

Kristal kusurları Hiç bir kristal mükemmel değildir; Kusurlar yapıda kasti veya kasti olmadan bulunabilir. Kusur çeşitleri: Noktasal kusurlar Çizgisel kusurlar Düzlemsel kusurlar

Noktasal kusurlar: Atomsal boşluk (vacancy): Bir atomun veya iyonun kristal kafes içerisinde bulunmaması, normal konumu olan kafes noktasında boşluk bulunması durumudur. Yeralan (substitutional) atom: Bir atom veya iyonun yerine başka bir elemente ait atom veya iyonun bulunması durumudur. Arayer (interstitial) atom: Bir atom veya iyonun normal konumları olan kafes noktası yerine kristal kafes içerisinde kafes noktaları arasındaki boş hacimlerde bulunması durumudur. Özel kusur tipleri Frenkel kusuru, Schottky kusuru.

Bütün bu kusurlar mükemmel kristal yapıyı bir şekilde etkiler. Noktasal kusurlar: (a) atomsal boşluk (vacancy), (b) arayer (interstitial) atom, (c) küçük, (d) büyük yeralan (substitutional) atom, (e) Frenkel kusuru, (f) Schottky kusuru. Bütün bu kusurlar mükemmel kristal yapıyı bir şekilde etkiler.

. Atom boşluğu konsantrasyonu artıkça; • Metalin öz direnci (elektriksel) artar. • Akma mukavemeti artar. •Boyut büyümesi oluşur. • Oksitlenme eğilimi artar.

Ara yer kusuru yarıçapları 1°A’ an küçük olan H, N, B, O ve C atomlarının ana metalin atomları arasına girmesiyle oluşur .

Yer alan katı çözeltisinin oluşması için çözen ve çözünen elementlerin atom çaplarının birbirlerine yakın olması gerekir. .

Hume-Rothery Kuralı Hume-rothery kuralı, Metalik malzemelerde iki elementin birbirine her oranda ve tamamen karışarak yeralan katı çözeltinin elde edilmesi için sağlanması gereken kuralları ifade eder. Atom yarıçaplarındaki farkın %15 ten az olması gerekir, İki elementinde aynı kristal yapıya sahip olması gerekir, Aynı elektronegatifliye sahip olmaları gerekir, Aynı valansa sahip olmaları gerekir., Yoğunluklarının birbirine yakın olması gerekir.

İyonik kristal yapılarda boşluk Schottky ve frenkel kusuru: Eğer yüklü bir iyon yerinde boşluk varsa, oluşan yük dengesizliğini ortadan kaldıracak şekilde diğer yüke sahip iyon pozisyonlarında da boşluk vardır (olmalıdır). Bu duruma Schottky kusuru adı verilir. Eğer bir iyon yerinde boşluk varsa, oluşan yük dengesizliğini ortadan kaldıracak aynı yüke sahip başka bir iyon arayer pozisyonlarındada bulunabilir. Bu duruma Frenkel kusuru adı verilir.

Çizgisel Kusurlar