Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ"— Sunum transkripti:

1 İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
ATOM İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ

2 İYONİK BAĞ İyonik bağ, zıt ve eş yüklü iyonlar arasındaki elektrostatik kuvvetlere dayanan bir kimyasal bağ türüdür. En dıştaki elektron kabukları tamamen dolu olan atomlar oldukça kararlı durumdadırlar, başka atomlarla bileşik oluşturma eğilimi göstermezler.

3 İyonik yapı İyonik bileşikler katı haldeyken, iyonik kristal içinde sürekli iyonik latis yapısına sahiptirler. Tüm iyonlar yaklaşık olarak aynı boyutta ise, yüzey merkezli kübik bir yapı oluşturabilirler, fakat iyonlar farklı boyutta ise, yapı genellikle hacim merkezli kübiktir. İyonik latislerde koordinasyon sayısı, herbirinin bağlı olduğu iyon sayısını verir

4 KİMYASAL BAĞ Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı olmalıdırlar. Genelleme yapmak gerekirse bağlar oluşurken dışarıya enerji verirler. Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip olduğu veya az enerji ile sahip olduğu veya az enerji ile sahip olabileceği yarı dolu orbital sayısına eşittir.

5 Elektron yapıları farklı olan atomlar değişik biçimlerde bir araya gelerek kimyasal bağ oluştururlar; Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla İki atomun ortak elektron kullanmasıyla Not: Elektron alış verişi ya da elektron ortaklaşmasının nedeni; atomların kararlı hale gelebilmek için elektron düzenlerini, soy gazlarınkine benzetme isteğidir. Soy gazların 8 değerlik elektronuna sahip oldukları için elektron sayısı 8’e tamamlanır. Buna oktet kuralı denir .

6 KOVALENT BAĞLAR Kovalent bağ, ametal-ametal ve yarımetal- ametal atomları arasında gerçekleşir ve elektron ortaklığına dayanır. Kimyasal bağ oluşumuna atomların tüm elektronları değil, yalnızca değerIik elektronları katılır. Yarı dolu değerlik orbitalleri, tam dolu olacak şekilde bağ yapmaya çalışır. Bir kovalent bağ, zıt spinli iki elektrondan oluşur. Zıt spin, atomun molekül içinde daha düşük enerjili (daha kararlı) olmasını

7 Hazırlayan: Selda Bayramoska


"İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları