Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER"— Sunum transkripti:

1 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

2 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Çok sayıda aynı çeşit atomların bir araya gelerek oluşturduğu maddelere «element» denir. Elementlerdeki atomlar tek çeşittir ve elementler saf maddelerdir.

3 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Farklı elementler farklı atomlardan oluşur. Örneğin; demir parmaklığı oluşturan atomlar, cezveyi oluşturan atomlardan farklıdır.

4 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Atomların oluşturduğu atom kümesine molekül denir. Bazı moleküller tek çeşit atomdan oluşurken, bazı moleküller farklı çeşit atomlar içerebilir.

5 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Molekülü oluşturan farklı çeşitteki atomların büyüklükleri ve özellikleri de birbirinden farklıdır. Bir molekül iki atomdan oluştuğu gibi çok fazla sayıda atomdan da oluşabilir.

6 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Moleküller az sayıda atom içeriyorsa basit yapılı, çok sayıda atom içeriyorsa karmaşık yapılıdır. Örneğin; Basit yapılı Su, iyot, hidrojen, oksijen… Karmaşık yapılı Karbonhidrat, protein, yağ…

7 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
En az iki farklı elementin bir araya gelerek oluşturdukları yeni, saf maddelere «bileşik» denir. Elementler bileşiği oluşturmak için bir araya geldikleri zaman farklı özelliklere sahip yeni bir madde oluştururlar. Bileşik kendisini oluşturan elementlerden tamamen farklı özelliklere sahiptir. Bir bileşiği oluşturan moleküllerin her biri diğeriyle aynı sayıda atom içerir.

8 ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Madde moleküllerden oluşmuşsa o madde moleküler yapıda, atomlardan oluşmuşsa madde atomik yapıdadır. Belirli sayıdaki atomlar birleşerek atom kümesi oluşturduğunda bu atom kümelerinden oluşan yapı moleküler yapılı bileşiktir.


"ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları