Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN YAPISI VE ATOM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN YAPISI VE ATOM"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN YAPISI VE ATOM
Madde, atom adı verilen taneciklerden oluşur.Atom maddenin yapı taşıdır. Atomun yapısında proton, nötron ve elektron bulunur. Proton ve nötron atomun çekirdeğinde yer alır. Elektron ise çekirdek etrafında dolanır.

2 Atomu oluşturan taneciklerin belli başlı özellikleri vardır:
Elektron: Atomun çevresinde çok büyük hızla dönen hareketli negatif yüklü taneciktir.Kütlesi yok denecek kadar azdır. Proton: Atomun çekirdeğinde bulunur. (+) yüklü bir parçacıktır. Kütlesi elektronun 2000 katıdır. Nötron: Atomun çekirdeğinde bulunur. Kütlesi hemen hemen protona eşittir.yüksüz bir taneciktir

3 NASIL BİR ARADA DURUYOR?
ATOMU OLUŞTURAN PROTON,NÖTRON VE ELEKTRON ACABA NASIL BİR ARADA DURUYOR?

4 ?Her element atomlardan oluşmaktadır ve her atomda proton,nötron ve elektronlar vardır.Fakat elementlerin birbirinden farklı özelliklere sahip olmasının sebebi ne olabilir?

5 Atomda farklı sayıda proton,nötron ve elektronlar bulunabilir
Atomda farklı sayıda proton,nötron ve elektronlar bulunabilir. Bu durum elemente farklı özellikler kazandırır. Atomda farklı sayıda proton,nötron ve elektronlar bulunabilir. Bu durum elemente farklı özellikler kazandırır.

6 Nötr Atom: Bir atomdaki proton ve elektron sayıları birbirine eşitse bu atoma nötr atom denir. Nötr atomda (+) ve (–) yükler birbirine eşittir. Nötr atomda, p = e ’dir.

7 (–) yüklü atom: Eğer bir atom dışarıdan elektron alırsa, (–) yük sayısı (+) yük sayısından fazla olur. Bu durumda atom (–) yüklü olur.

8 (+) yüklü atom: Eğer bir atom bir elektronunu kaybederse, (+) yük sayısı (–) yük sayısından fazla olur. Bu durumda atom (+) yüklü olur.

9 ATOMLAR ARASI KİMYASAL BAĞLAR
I. Kovalent Bağlar II. Kovalent Olmayan Bağlar * H – Bağları * İyonik Etkileşimler

10 KOVALENT BAĞLAR KOVALENT BAĞLAR
İki atom, çekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine yaklaşırlar ... KOVALENT BAĞLAR İki atom, çekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine yaklaşırlar ... Ve Elektronlarını paylaşırlar... İki atom, çekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine yaklaşırlar BAĞ ENERJİSİ Birbirlerine göre en kararlı oldukları uzaklıkta kimyasal bağ kurulur.

11 İYONİK BAĞ İki atom elektrostatik çekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine yaklaşırlar. Elektron aktarımı ile kurulan bu bağa İYONİK BAĞ denir.

12 İYONİK KOVALENT iyonlar moleküller elektriği iletmez elektriği iletir
Valans elektronları elektron transferi elektron paylaşımı yüksek erime noktası düşük erime noktası

13 ELEKTRONEGATİVİTE Kimyasal bağı oluşturan atomlardan birinin, bağın elektronlarını çekebilme yeteneğidir.

14 ELEKTRONEGATİFLİK ARTAR

15 POLAR KOVALENT BAĞLAR

16 Polar bağlar içeren moleküller, molekül geometrisine bağlı olarak POLAR özellik gösterirler
Polar yapılı su molekülleri içinde kolay çözünürler. Polar yapılı başka moleküllerle kolayca etkileşime girebilirler.

17

18 İKİNCİL BAĞLAR İYONİK ETKİLEŞİMLER HİDROJEN BAĞLARI

19

20 Kovalent olmayan bağlar içinde enerjisi en yüksek olan etkileşim, HİDROJEN BAĞIDIR.
Moleküller arasında ya da aynı biyomolekülün kendi içindeki grupları arasında H-Bağının kurulabilmesi için; H atomunun elektronegatifliği yüksek bir atoma bağlı olması ve bu atomun da üzerinde en az bir tane ortaklanmamış elektron çifti taşıması gerekir. Hidrojenin bağı kurabilecek atomlar; F O N S

21 Katı suda ( buz ) her bir su molekülü en az dört tane hidrojen bağı yaparak, düzenli bir kristalik yapı oluşturur ve bu kristalik yapı büyük boşluklar içerir. Bu nedenle buzun yoğunluğu sudan daha küçüktür.


"MADDENİN YAPISI VE ATOM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları