Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
Gür Hüseyin Gülen-Tarih Öğretmeni-
HAÇlı SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri.
FEODALİTE HAÇLI SEFERLERİ MAGNA CARTA YÜZYIL SAVAŞLARI
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
HAZIRLAYAN: Hüsamettin KAYMAKÇI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
HAÇLI SEFERLERİ.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
KAVİMLER GÖÇÜ.
AVRUPA’DA REFORM HAREKETLERİ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
HAÇLI SEFERLERi Orta Çağ'da Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan Kudüs ve çevresini geri almak için düzenledikleri.
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
REFORM HAREKETLERİ.
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
EYYUBİLER.
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
HAÇLI SEFERLERİ.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Hıristiyan Mezhepleri
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
Hazırlayan:Atahan Web
HAÇLI SEFERLERİ. Haçlı Seferleri, yılları arasında, Avrupalı Katolik Hıristiyanların, Papa’nın çe ş itli vaatleri ve talebi üzerine, Müslümanların.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
Macarlar ve Avrupa Fin-Ugor kökenli Macarlar, IX. yüzyıl içerisinde Don Nehri’nin Hazar Denizi’ne döküldüğü bölgeye gelerek yerleştiler. Bizanslılar’ın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
Dünya’da gelişimi Türkiye‘de gelişimi. Demokrasi sözcüğü Yunancadan gelir. Eski Yunancada “demos’ halk, ‘kratos’ iktidar ya da egemenlik anlamında kullanılırdı.
Kavimler Göçü.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal, hem ekonomik güce sahiptirler.(aforoz,enterdi,endülüjans.) _Skolastik düşünce nedeniyle bilimsel ilerleme olmamıştır. _Dönemin en önemli olayı Haçlı Seferleridir.

Kavimler Göçü(375) Hunların başlattığı bu göç hareketi Avrupa’nınsiyasal,sosyal,ekonomik yapısını bozmuştur. Büyük Roma İmp.doğu ve batı olarak ayrılmıştır. En önemli sonucu ise;feodal sistemin doğmasıdır.

Feodalite(Derebeylik)Rejimi Hak eşitsizliğine dayanan toprak rejimidir. Feodal düzende devlet birliği yoktur.Ülkeler birçok beyliklere ayrılmıştır.Halk derebeylerin uyruğu altındadır.Fief sözleşmesiyle feodal bağlılık söz konusudur. Feodalizm’de halk sınıflara ayrılmıştır. -Asiller:Dük,Baron,Şovalyeler. -Rahipler:Din adamları. -Burjuvalar:Tüccar ve zanaatkarlar. -Köylüler:Hür köylüler. -Serfler:Üzerinde yaşadıkları toprakların demirbaşı. Ortaçağın sonunda Avrupa Devletleri Feodal Sistemi tamamen ortadan kaldırmışlardır.

Ortaçağda Din Din Hristiyanlık,Tapınak Kilise,Peygamber Hz.İsa, Kutsal Kitap İncil, Din Adamları ise Katoliklerde Papa(Roma), Ortodokslarda Patrik(İstanbul)tir. Papaların yetkileri: Aforoz:Dinden çıkarma. Enterdi:Papanın bir ülkede tüm dini görevleri durdurmasıdır.Enterdi ilan edilen ülkede kralın otoritesi sarsılırdı. Endülüjans:Günahların affedildiğini gösteren belge,cennetten mekan satın alma. Skolastik Düşünce:Hristiyanlık dininin emirlerini inceleyen düşüncedir.

Magna Carta(Büyük Şart)1215 İngiltere’de kral Yurtsuz John’un baskıcı yönetim uygulamasına karşı feodal beyler ayaklanmışlar ve krala Magna Carta denilen bildirgeyi imzalatmış- dır.Buna göre; demokrasi yolunda ilk adım atılmış ve İngiltere’de Parlementer yaşama geçilmiştir.

Haçlı Seferleri( ) Dini Nedenler: _Papanın etkisi _Kudüs’ün Müslümanların elinde olması _Kuluni tarikatının çalışmaları Siyasi Nedenler: _Papnın nufüzunu arttıamak istemesi _Türklerin Anadolu’ya gelerek Bizans’ı tehdit etmesi _Şovalye ve Senyörlerin macera arayışları Ekonomik Nedenler: _Doğunun zenginliklerini ele geçirmek _Doğu-Batı ticaret yollarının Türklerde olması. NOT:Haçlı Seferlerinin yapılmasında görünürde Dini nedenlerin etkili olduğu ileri sürülsede, Gerçek neden ekonomiktir…

1.Haçlı Seferi: Tek başarıya uğrayan seferdir. 2.Haçlı Seferi: Selçuklu ordusu haçlıları yenilgiye uğratmıştır. 3.Haçlı Seferi: Hıttin savaşında haçlılar Eyyubi Devletine yenilmişler ve Kudüs’ü kaybetmişlerdir. 4.Haçlı Seferi:1204 Kudüs’ü yeniden ele geçirmek amacıyla, kara yolunu bırakıp deniz yoluyla haçlılar harekete geçmişlerdir.İstanbul’u yağmalamışlar ve İstanbul’dan kaçan Rumlar İznik ve Trabzon’da Rum İmp. kurmuşlardır.

Dini Sonuçları: _Papaya ve Kiliseye güven azaldı. _Skolastik Düşünce zayıflamaya başladı. Siyasi Sonuçları: _Seferlerde birçok derebeyin ölmesi Feodalite Rejimini zayıflattı. _Merkezi Krallıklar güçlenmeye başladı. Ekonomik Sonuçları: _Doğu-Batı ticareti gelişti. _Akdeniz ticareti önem kazandı. _Barut,matbaa,kağıt,pusula Avrupa’ya taşındı. _Avrupa’lılar pozitif bilimleri tanıdılar. _Burjuva sınıfının önemi arttı.

Yüzyıl Savaşları( ) İngiltere ile Fransa arasındaki veraset savaşıdır. Bu savaşta ilk defa top kullanılmıştır.İngiltere savaşı kaybetmiştir. Sonuçları: _Türklerin batıya ilerleyişi kolaylaştı. _Feodalite güç kaybetti. _Fransa’da ulusal devlet bilinci ortaya çıktı. NOT:İngiltere savaştan sonra bir iç savaş olan İki gül (çifte gül)savaşını yaşamıştır.Savaşı Tudor Hanedanı kazanmıştır.