METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Advertisements

METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
SÖZ SANATLARI GURBET DUYMUŞ.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Nedir, Ne Demektir?
SİMÜLASYONLAR Simülasyonlar Gerçek hayata en yakın yöntem olması, ilginç ve motive edici yönleri nedeni ile diğer yöntemlere göre gittikçe fazla.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
FOVİZM - KÜBİZM PINAR-ALMİNA-ALEYNA. FOVİZM NEDİR ? Fovizm, yılları arasında Henri Matisse tarafından Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıdır.
MEKTUP.
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
FLİPPED CLASSROOM TERS YÜZ EĞİTİMİ
Metinlerin Sınıflandırması
AHMET HAŞİM ( ).
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
10. Sınıf Seçmeli Ders Bilgilendirme Sunumu
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
TEVFİK FİKRET (
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
TUTUM VE ALGILAR.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
MEHMET EMİN YURDAKUL ( )
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
İlgilerin Ölçülmesi, ilgi envanterleri ve sorunları
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS VX
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNDE METİNLER VE METİNLERİN İLETİSİ
Günlük (Günce).
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Çevribilim Açısından Metin Türü Metin türlerini kendi aralarında toplumsal iletişim işlevlerine göre bölümlemek, çevirinin hem öğretimi hem de uygulaması.
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

METINLERIN SINIFLANDIRILMASI

Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna göre metinleri şöyle gruplandırabiliriz:

1. SANAT METİNLERİ Sanat metinleri, gerçeklerin sanatçının hayal, duygu ve düşünce dünyasında yeniden yorumlanması ve şekillenmesiyle meydana gelir. Sanat metinlerine edebî metinler de denir. Bu metinlerde estetik ön plandadır. Sezdirmek ve hissettirmek esastır. Her okunduğunda yeniden yorumlanmaya açıktır. Edebiyat biliminin içerisinde yer alır.

Sanat metinleri kendi içerisinde: A. Şiir (coşku ve heyecanı dile getiren metinler) B. Olay çevresinde oluşan edebî metinler olarak iki gruba ayrılır.

A. Şiir (coşku ve heyecanı dile getiren metinler): Duyguları, izlenimleri, coşkuları şiirsel bir anlatım içinde ve özellikle dizeler hâlindeki ritimlerle, uyumlarla ve imgelerle ifade eden metinlerdir.

B. Olay Çevresinde Oluşan Edebî Metinler: Kurmacanın (hayal ürünü) imkânlarından yararlanır. Yoruma dayanır. Bir olay örgüsü vardır. Olay örgüsü hayalî olarak düzenlenir. Kişi, zaman, mekân gibi öğeler yer alır. İnsana özgü soyut durumlar somutlaştırılır.

Olay çevresinde oluşan edebî metinler: 1. Anlatmaya bağlı edebî metinler 2. Göstermeye bağlı edebî metinler olarak iki gruba ayrılır. Anlatmaya bağlı edebî metinler ve göstermeye bağlı edebî metinler arasındaki en büyük fark; birisinin anlatmaya ve okumaya diğerinin ise göstermeye ve seyretmeye bağlı olmasıdır.

1. Anlatmaya Bağlı Edebî Metinler a. Destan b. Masal c. Halk hikâyesi d. Mesnevi e. Manzum hikâye f. Hikâye g. Roman 2. Göstermeye Bağlı Edebî Metinler; a. Geleneksel Türk tiyatrosu(Orta oyunu, Karagöz, köy tiyatrosu) b. Modern Türk tiyatrosu (komedi, dram, trajedi) olarak gruplara ayrılır.

2. ÖĞRETİCİ METİNLER Öğretici metinlerde amaç gerçeğin yeniden yorumlanması değil olduğu gibi anlatılmasıdır. Önemli olan okuyucuya bilgi vermek ya da bilgiyi paylaşmaktır. Bu nedenle öğretici metinlerde ifadeler açık ve nettir. Her okunduğunda farklı yorumlanmaz.

Öğretici metinler; 1. Tarihî metinler (tarihî konuları anlatan ve belgelere dayanan metinler) 2. Felsefî metinler ( felsefî konuları anlatan metinler) 3. Bilimsel metinler (bilimsel gelişmeleri anlatan metinler) 4. Gazete çevresinde gelişen metinler (makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri, haber yazısı, röportaj vb.) 5. Kişisel hayatı konu alan metinler (anı, mektup, günlük, gezi yazısı, biyografi, otobiyografi vb.) olarak gruplandırılır.

ÖZET Metinler gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçları bakımından iki gruba ayrılır: A. Sanat metinleri B. Öğretici metinler

Sanat metinleri de kendi arasında iki grupta değerlendirilir. 1. Şiir (coşku ve heyecanı dile getiren metinler) 2. Olay çevresinde oluşan edebî metinler

2. Olay çevresinde oluşan metinler: a. Anlatmaya bağlı edebî metinler b. Göstermeye bağlı edebî metinler olarak ikiye ayrılır. Metinler anlatım türlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle hem anlatmaya bağlı hem göstermeye bağlı edebî metinler ile öğretici metinler çeşitli metin türlerinden

1. Anlatmaya bağlı edebî metinler, edebiyatımızda destan ile başlar. Ardından masal, halk hikâyesi, mesnevi, manzum hikâye, hikâye ve roman gibi metin türleri yer alır. 2. Göstermeye bağlı edebî metinler, edebiyatımızda geleneksel Türk tiyatrosu ile kendini gösterir. Ardından Tanzimat edebiyatı ile modern Türk tiyatrosu metinleri ile hızlı bir şekilde gelişir.

B. Öğretici metinler: 1. Tarihî metinler,( tarihî konuları anlatan ve belgelere dayanan metinler) 2. Felsefî metinler, ( felsefî konuları anlatan metinler) 3. Bilimsel metinler, (bilimsel gelişmeleri anlatan metinler) 4. Gazete çevresinde gelişen metinler, 5. Kişisel hayatı konu alan metinler olarak gruplandırılır.

Bu öğretici metinler içerisinde edebiyatın ilgilendiği edebî metin türleri “gazete çevresinde gelişen metinler” ve “kişisel hayatı konu alan metinler” içerisinde yer almaktadır. Gazete çevresinde gelişen metinler içerisinde yer alan metin türleri: a. Makale b. Deneme c. Sohbet d. Fıkra e. Eleştiri f. Haber Yazısı g. Röportaj vb. Kişisel hayatı konu alan metinler içerisinde yer alan metin türleri: a. Anı b. Gezi Yazısı c. Biyografi d. Otobiyografi e. Mektup f. Günlük vb.