Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avusturya.
Advertisements

Çek Cumhuriyeti.
Slovakya.
İsviçre.
İsveç.
Norveç.
Macaristan.
Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
M AKINE B ILIMINE G IRIŞ Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
CUMHURİYET DÖNEMİ TARIM Savaş Sonrası TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Coğrafya Performans Ödevi
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARNAVUTLUK.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SANAYİ DEVRİMİ (Endüstri İnkılabı- Bilimsel Rönesans) İNGİLTERE’deBAŞLAMIŞTIR BUHARLI MAKİNE’nin YAPILMASI (James Watt)
SİNOP COĞRAFYASI SUNUM PLN.1124 ŞEHİR COĞRAFYASI DERSİ DÖNEM SUNUM PROJESİ.
:42 Haritada taralı olarak verilen alanların hangilerinin sık nüfuslu hangilerinin seyrek nüfuslu olduğunu nedenleri ile birlikte söyleyiniz.
Turizm Çoğrafyası Hazırlayan: Kunduz Mustapaeva. Hollanda Konu Tanımı Tarihi İklimi Tabii Kaynakları Ekonomi Turizmi Gezilecek Yerler İlginçler...
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
Almanya.
TOPRAK ANA.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Portekiz.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Rewe Gruop 1927 yılı 1 Ocak kooperatif Köln olarak kurmuştur
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
BİLGİ TOPLUMU.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
11. Hafta İngiltere Küresel Sisteminin Temel Yapıtaşları
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık Para birimi:Slovak kronu

Çekoslovakya’nın Tarihçesi Çekoslovakya'yı oluşturan topraklar, I.Dünya Savaşı sonuna kadar Avusturya – Macaristan İmparatorluğu'na bağlıydı. Çekoslovakya 1918'de bağımsızlığına kavuşmuştur. 1948'de yönetimi ele geçiren komünistler, Çekoslovakya'yı SSCB'nin uydusu hâline getirdiler. 1968'de "ılımlı bir sosyalizm" uygulamak isteyen Çekoslovakya, Varşova Paktı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 1989'da Sovyet Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un ılımlı politikaları sonucu komünist yönetime karşı ülkede gösteriler başlamıştır. 1992'de ülkedeki iki büyük etnik grubu oluşturan Çeklerin ve Slovakların anlaşması üzerine ikiye ayrılmıştır. Ülke topraklarının batısı Çek Cumhuriyeti adını almıştır.

Slovakya’nın Sınırları Kuzeyde Polonya, güneyde Macaristan, doğuda Ukrayna, batıda ise Çek Cumhuriyeti ile komşudur.

Slovakya’nın Sınırları

Slovakya’nın Yer Şekilleri Slovakya'nın büyük bir kesimi dağlıktır. En önemli düzlüğü Tuna ovasıdır. Ondava ve Vah ırmakları önemli akarsularıdır.

Slovakya’nın Yer Şekilleri

Slovakya’nın İklimi Karasal iklim görülür. Yükseklerde kışlar serttir. Ova ve dağ etekleri nispeten ılımandır.

Bratislava 48°K – 17°D / 132m 10°C / 583mm

Slovakya’nın Nüfusu Nüfusu, 2001 yılına göre 'dir. Nüfusun çoğunluğu Slovak'tır. Az miktarda Çek, Ukrayna ve Romen nüfusu da vardır.

Slovakya’nın Ekonomik Etkinlikleri Tarım önemlidir. Yer altı kaynakları azdır. Demir, bakır, çinko, civa ve magnezyum çıkarılır. Ormancılık ve hayvancılık önemlidir.

Tarım Slovakya ekonomisi tarıma dayanır. En önemli tarım alanla­rını Tuna Ovası ile Karpat'ların etekleri oluşturur. Tarım ürünleri arasında; tahıl, şeker pancarı, tütün en önemli yeri tutar.

Hayvancılık Tarımsal faaliyetler içerisinde hay­vancılık da önemlidir. Domuz, koyun ve sığır beslenir.

Maden ve Enerji Yer altı kaynakları bakımından fakirdir. Taş kömürü, demir, bakır, magnezyum, altın, gümüş ve cıva çıkartılır. Hidroelektrik enerji potan­siyeli yüksektir. Elektrik enerjisi ihtiyacını Vah ve Hron gibi ırmaklar üzerine kurulu barajlardan ve nükleer santrallerden sağlar.

Sanayi Dağılan Çekoslovakya’da sanayi yatırımlarının daha çok Çek topraklarında yapılmış olması Slovakya'nın sanayi tesisleri bakımından fakir oluşunun temel nedenidir. Ülkede silâh sanayi önemlidir öncesinde üretilen silâhlar, SSCB'ye satılıyordu. 1990'dan sonra SSCB'nin dağılmasıyla silâh satışı durduğu için fabrikalarının birçoğu kapanmıştır. Demir-çelik, kimya, orman ürünleri, makine ve elektrikli aletler diğer sanayi kollarıdır.

Ulaşım Ülkede ihtiyaca cevap verebilecek kara ve demir yolu ağı yeterince gelişmemiştir. Mevcut yollar, ana çizgileriyle Tuna ve Vah Irmağı vadilerini takip eder. Tuna Nehri'nden nehir taşımacılığında yararlanılır.

Ticaret İhracatı: çeşitli makineler, orman ürünleri, traktör ve silâh satar. İthalâtı: Petrol, doğal gaz, taş kömürü alır. Ticaretini daha çok BDT, Avusturya ve Almanya ile yapar.

Slovakya – Türkiye İlişkileri Türkiye - Slovakya ilişkileri 1992 yılından sonra gelişme sürecine girmiştir.

Bratislava

Devin Kalesi Bratislava

Bratislava