TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİ Klinik Yaklaşım Doç. Dr. Nuri TUTAR Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplum Kökenli Pnömoniler
Advertisements

SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
Toplum Kökenli Pnömoniler
TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERİN EVRELENDİRİLMESİ VE EVRELERE GÖRE TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Serpil Oğuz.
Toraks Dergisi 2002;3 (ek 3):1-35.
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
ALT SOLUNUM YOLU İNFEKSİYONLARI
HASTANE KAYNAKLI PNÖMONİLER - 1
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
Toplum Kökenli Pnömoniler
Sepsis Tanı ve Tedavisi
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Genitoüriner sistem hastalıklarının çalışma hayatındaki önemi, çeşitleri, tanı ve korunma yöntemleri hakkında.
Soğuk algınlığı ve Grip Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ.
ENGİN YILMAZ. Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik bulgularıyla karakterli alt solunum yolu enfeksiyonudur.
Romatizmal Kalp Hastalığı Romatizmal Ateş Dr. Alper Beder.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
EKLEM ENFEKSİYONLARI Hem. Nesrin ÖRCÜN 5. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
PNÖMONİ.
TOPLUMDAN KAZANILMIŞ PNÖMONİ:TANI DR. MÜNEVVER M.AYDIN.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
ACİL SERVİSTE ATEŞLİ HASTA
Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE OLGU SINIFLAMALARI
TEKRARLAYAN PNÖMONİ GEÇİREN HASTAYA YAKLAŞIM
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
BAKTERİYEL KONJONKTİVİT
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
İnteraktif Olgu Sunumu
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Amfizematöz Kolesistit
KANSER.
HIV Pozitif Hastada Direnc Problemi Case 1
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Araş. Gör. Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER HASTALIĞI.
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
Uzm. Dr. Suna SOYSAL DEÜ-SHMYO
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
HIV ve Kardiyovasküler Risk Olgu Sunumu
GEÇ GELEN HASTA DR. HATİCE ÜDÜRGÜCÜ Adana.
Ramsey Hunt Sendromlu İki Hastada Ağrı Tedavisi Yaklaşımı ve Sphenopalatin Ganglıon Bloğu Deneyimimiz Hatice GÜMÜŞ, Birzat Emre GÖLBOYU, Fahrettin KIRÇİÇEK,
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
AKUT POST-STREPTOKOKSİK GLOMERÜLONEFRİT
Sunum transkripti:

TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİ Klinik Yaklaşım Doç. Dr. Nuri TUTAR Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları

Pnömoni bir mikroorganizmanın akciğerlere ulaşması ve çoğalması sonucu akciğerlerde oluşan yangısal süreçtir.

Patogenez: Mikrorganizmalar akciğere 3 yolla ulaşır: Orofaringeal sekresyonların aspirasyonu Patojenlerin inhalasyonu Kan dolaşımı

Pnömoni gelişebilmesi için, bir mikroorganizmanın akciğere ulaşmasının yanısıra, bu sırada akciğerin temizleme mekanizmalarının (öksürük refleksi, mukosiliyer klirens, alveoler makrofajlar, vb) ve bağışıklık sisteminin yeterince etkin çalışmaması gereklidir. Bu süreçte alveoller yangısal eksuda ile dolarlar.

İnsidans ve mortalite: Avrupada yıllık insidans %0,5-1,1. Ayakta tedavi edilen hastalarda mortalite %1-5 iken, hastanede tedavi edilen olgularda ortalama mortalite %12’ye, özellikle yoğun bakım desteği gerektiren hastalarda ise %40’a ulaşmaktadır

Sınıflama: Anatomik: Lober, lobüler, bronkopnömoni. Etiyolojik: Bakteriyal, viral, fungal ve paraziter (örn. Pnömokok pnömonisi) Klinik seyrine göre: Tipik ve atipik pnömoniler Oluş yerine ve immün duruma göre: Toplum kökenli, hastane kökenli, bağışıklığı baskılanmış hastalardaki pnömoniler.

Pnömoni oluş yeri ve immün duruma göre üç ana grupta değerlendirilir. 1- Toplumda gelişen pnömoni 2- Hastanede gelişen pnömoni 3- Bağışıklığı baskılanmış hastalarda gelişen pnömoni

TOPLUMDA GELİŞEN PNÖMONİ Kişi toplum içinde normal yaşamını sürdürürken gelişen pnömonidir. Toplumda gelişen pnömonilerde tipik ve atipik olarak nitelenen bakteriler neden olabilmektedir. Atipik tanımlaması mikroorganizmaların hem farklı yapısal özelliklerinin olması (hücre duvarı bulunmaması) hem de diğer bakterilerden göreceli farklı klinik tablolara yol açmalarından kaynaklanmaktadır.

Tipik pnömoni-Etyoloji Streptococcus pneumoniae Haemophilus influenzae Moraxella catarrhalis Stafilokokkus aureus Aerobik Gram (-) basiller (E.coli, K.pneumonia, P.auriginosa)

Tipik pnömoni-Klinik Üşüme titreme ile ani yükselen ateş Öksürük, pürülan balgam Plöretik tipte yan ağrısı Fizik muayenede konsolidasyon bulguları Radyolojik olarak sıklıkla lober tutulum Genellikle lökositozla karakterize Bakteriyel pnömoni (örn. pnömokok)

Atipik pnömoni-Etyoloji Legionella pneumophilia Mycoplasma pneumoniae Chlamydia pneumoniae ve psittaci Coxiella burnetii Pneumocystis carinii Virüsler (influenza, adeno, RSV) ve mantarlar (histoplazma vb)

Atipik pnömoni-Klinik Ateş, halsizlik, başağrısı gibi prodromal semptomlar Subakut başlangıç Kuru veya mukoid balgamlı öksürük Radyolojik olarak genellikle non-lober Fizik muayene ve radyolojik bulguları arasında çoğu kez uyumsuzluk var (AĞIR RADYOLOJİ-Hafif klinik) Akciğer dışı sistemik organ tutulumuna ait semptom ve bulgular görülebilir Etken bakteriyal, viral, parazit, mantar vb.

Tanı: Pnömoni tanısı temel olarak yüksek ateş ve solunumsal semptomları (öksürük, balgam çıkarma, göğüs/yan ağrısı) olan bir hastada uygun fizik inceleme bulgularının ve akciğer grafisinde yeni infiltrasyonların saptanması ile konulur.

Diğer yandan, özellikle yaşlı (>65 yaş) ve/veya komorbiditesi (KOAH,KKY, DM, KBY, kronik karaciğer hastalığı vb) olan hastalarda klinik tablo farklı olabilir. Bu hastalarda ateşe, genel/solunum dışı semptomlar (halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, bilinç bulanıklığı, vb) eşlik edebilir. Bu hastalar sadece bilinç bulanıklığı veya sadece oral alım bozukluğu ile kliniğimize başvurabilir.

Fizik muayene: Pnömoni gibi solunum sistemini etkileyen tüm hastalıklarda yaşamsal fonsiyonlar değerlenidirilmelidir. → Kan basıncı, ateş, nabız, solunum sayısı.

Pnömonide patolojik olarak alveoller eksuda ile dolmakta buna karşılık bronşlar açık kalmaktadır. Peribronşiyal bölgelerde oluşan bu yangısal süreç nedeniyle periferik hava yolları ekspiryum sonunda kapanır ve inspiryumda yeniden açılma sonucu RAL duyulur. Santral bronşlarla toraks duvarı arasındaki akciğer parankiminin tümüyle konsolide olduğu olgularda TÜBER SUFL duyulur. VİBRASYON TORASİKTE ARTIŞ ve perküsyonda MATİTE saptanabilir. PLEVRAL FROTMAN Hipotansiyon, taşikardi, bulantı-kusma vb

Pnömokok pnömonisi Etken enkapsüle Gr (+) kok (Streptococcus pmeumoniae), fakültatif anaerob TKP’lerin yaklaşık %50’sinden sorumludur. Konakçı savunma mekanizmalarının bozulmasıyla ortaya çıkar. Risk faktörleri: Viral ÜSYE, sigara, alkolizm, KKY, kronik akciğer hastalıkları, malnütrisyon, immünsupresyon, yaşlılık.

Semptom Ateş, üşüme, titreme Öksürük (kuru veya balgamlı) Balgam çıkarma (mukoid, pürülan, paslı, kanlı, kötü kokulu olabilir) Plöretik göğüs ağrısı, nefes darlığı Sistemik semptomlar (başağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı-kusma, karın ağrısı, ishal, myalji, artralji, vb)

Bulgu Ateş Takipne, siyanoz Torasik vibrasyonda artış Perküzyonda matite Bronşiyal solunum sesi “tuber sufl” İnce raller (geç inspiriyum) Plevral frotman Hipotansiyon, taşikardi, bulantı-kusma vb

Stafilokok pnömonisi Etken genellikle Staf. aureus Akut başlangıçlı, ek hastalığı olanlarda sık Komplikasyonlar sık (kavitasyon, pnömotoraks, sarılık, ampiyem, akut renal yetmezlik ve perikardit) Endokarditli olgularda hematojen yayılımla multipl nodüler dansite artışı

Gr (-) pnömoniler Hemophilus influenza: Gr (-) kok. Yaşlı, KOAH’lı olgularda sık Klebsiella pneumonia: Gr(-) enterik basil. Hastanede yatan, alkolik, diabetik olgularda sık. Genellikle üst lobu tutan lobar pnömoni Pseudomonas aeruginosa: Gr(-) aerobik çomak. Genellikle ek hastalığı olanlarda, nozokomiyal pnömoni etkeni. Cihazları kontamine eder. Kombine tedavi gerektirir.

Atipik pnömoniler Mikoplazma pnömonisi: Halsizlik, ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, döküntü, büllöz myringitis. Chlamydia pneumonia enfeksiyonu mikoplazmaya benzer.

Legionella pnömonisi Legionella pnömonisi atipik veya tipik bulgular verebilir. İlk saat içinde halsizlik, kırıklık, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkan, daha sonra ani yükselen ateş, akciğer radyogramında yamalı infiltrasyon, kuru öksürük, bazen yan ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerin saptandığı pnömoni tablosunda etken olarak Legionella düşünülmelidir.

39-40ºC’nin üstünde ateş, rölatif bradikardi, konfüzyon, hiponatremi varlığı, ekstrapulmoner belirtiler ve betalaktam antibiyotik tedavisine yanıtsızlık olabilir. Kesin tanının kültür, seroloji ve antijen saptama (idrarda) yöntemleriyle konulabileceği unutulmamalıdır.