DNS SERVER (DOMAİN NAME SYSTEM) HAZIRLAYAN:KÜBRA SİNEM ALBAY

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

Dünya ile bağlantınız İNTERNET VE AĞ.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
Hazırlayan: Cihan UĞUR
Etki Alan Adı Sistemi (Domain Name System)
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET ADRESLERİ.
INTERNET ve AĞLAR.
WWW Geniş Dünya Ağı ( World Wide Web ) LAN
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
DNS.
DNS temelleri ve BIND DNS sunucusu
İNTERNET DÜNYAYI SARAN HAYALİ BİR AĞDIR BİLGİSAYARLAR ARASI İLETİŞİM AĞI. BİLGİYE EN HIZLI ULAŞIM.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
Etki Alan Adı Sistemi (Domain Name System)
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
Bölüm 12: DNS Altyapı Mimarisini Oluşturmak
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
İNTERNET.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
İNTERNET.
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
İNTERNET ADRESLERİ.
LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
DNS (Domain Name System) Nedir?
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İNTERNET.
DNS temelleri ve BIND DNS sunucusu Devrim GÜNDÜZ TR.NET
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KBT208 SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ DNS Öğr.Gör. Ruslan ABDULLA 11. HAFTA.
DNS (Domain Name System) Nedir?. DNS,Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. DNS, 256.
İNTERNET ADRESLERİ.
TCP /IP ADRESLEMESİ.
IP ve MAC Adresleri Geçtiğimiz ders… IP Adresi DNS Sunucusu MAC Adresi
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
İNTERNET ADRESLERİ.
HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP
DNS (Domain Name System) Nedir?
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
İNTERNET ADRESLERİ.
LDAP ( LİGHTWEİGHT DİRECTORY ACCESS PROTOCOL )
DNS HİZMETİ.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
TCP/IP PROTOKOLÜ.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
SANAL IP NUMARASI KULLANILAN KAMPÜS ORTAMINDA DNS KULLANIMI
Sunum transkripti:

DNS SERVER (DOMAİN NAME SYSTEM) HAZIRLAYAN:KÜBRA SİNEM ALBAY

D NS N EDIR ? DNS,Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir. Host ismi,tümüyle tanımlanmış isim (full qualified name) olarak da bilinir ve hem bilgisayarın ismini hem de bilgisayarın bulunduğu Internet domainini gösterir.

Örneğin murat.anadolu.com.tr ismi. Bu isimde “anadolu.com.tr” ifadesi internet domainini, “murat” ifadesi ise bu domaindeki tek bir makineyi belirtir. DNS, verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinaların Internet üzerinde host isimleri ile haberleşmelerine olanak tanır.

D NS ’ IN A MACı N EDIR ? DNS, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır. Ana amacı, ağ üzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için çok yaygın olarak "Berkeley Internet Name Domain (BIND)" yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerde, hangi IP hangi bilğisayara ait olduğu belirlenir, ve istediğiniz yere erişirsiniz.

DNS TARIHÇESI yılına kadar DNS diye bir şey yoktu. O yıla kadar isim-IP çözümlemesi HOSTS adında bir metin dosyası ile yapılmaktaydı. İnternetteki bilgisayarların isimleri ve IP adresleri bu dosyaya elle kaydediliyordu. İnternetteki bilgisayarların her birinde bu dosyanın bir kopyası bulunmaktaydı. Bir bilgisayar bir başka bilgisayara ulaşmak istediğinde bu dosyayı inceliyor,eğer dosyada o bilgisayarın kaydı bulunuyorsa IP adresini alıyor ve iletişime geçiyordu.

1984 yılında DNS’i ürettiler.DNS hem bilgisayar veri tabanını dağıtık bir yapıya sokuyor,hem de bilgisayarlar arasında hiyerarşik bir yapı kurulmasını sağlıyordu. DNS’de dağıtık veri tabanı şöyle sağlanıyordu. Bilgisayarlar bulundukları yerlere,ait oldukları kurumlara göre sınıflandırılıyorlardı. Örneğin Türkiye’deki bilgisayarların listesini(.tr domaini) Türkiye’den sorumlu bir DNS sunucu makine tutuyordu.Böylece internet ortamındaki bütün bilgisayarların bilgisinin tek bir yerde tutulması zorunluluğu kalmıyordu.

DNS’ IN YAPıSı DNS sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu yada sunucuların adresleri bulunur. Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS sunucu da eğer kendi veritabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir.

DNS veritabanına kayıtların elle,tek tek girilmesi gerekir. Internet adresleri ilkönce ülkelere göre ayrılır. Adreslerin sonundaki tr, de, uk gibi ifadeler adresin bulunduğu ülkeyi gösterir. Örneğin tr Türkiye’yi, de Almanya’yı, uk İngiltere’yi gösterir. ABD adresleri için bir ülke takısı kullanılmaz çünkü DNS ve benzeri uygulamaları oluşturan ülke ABD’dir. Internet adresleri ülkelere ayrıldıktan sonra com, edu, gov gibi daha alt bölümlere ayrılır. Bu ifadeler DNS’de üst düzey (top-level) domainlere karşılık gelir.

Üst düzey domainler aşağıdaki gibidir: Com :Ticari kuruluşları gösterir. Edu :Eğitim kurumlarını gösterir. Org :Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir. Net :Internet omurgası işlevini üstlenen ağları gösterir Gov :Hükümete bağlı kurumları gösterir. Mil :Askeri kurumları gösterir. Num :Telefon numaralarını bulabileceğiniz yerleri gösterir. Arpa :Ters DNS sorgulaması yapılabilecek yerleri gösterir.

Alan isimleri, ağaç yapısı denilen ve belli bir kurala göre dallanan bir yapıda kullanılmaktadır. Amerika haricinde, internete bağlı olan tüm ülkelerdeki adresler, o ülkenin ISO3166 ülke kodu ile bitmektedir.

KAYNAKLAR Wikipedia