İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSİM TAMLAMALARI.
Advertisements

İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
KELİME TÜRLERİ İSİMLER Canlı cansız varlıkları, kavramları, duygu ve düşünceleri karşılayan sözcüklere isim denir. İsimler özellikleri bakımından üç.
SIFAT TAMLAMALARI İSİM TAMLAMALARI
Babam Beni Hiç Sevmedi... Balıkesir'de Asma Ağacı Ve Anılarım.. Kısa Öykü.
SORULAR PERDEYESORULAR PERDEYE YANSITILCAK VE YANSITILCAK VE SUNUCU TARAFINDANSUNUCU TARAFINDANOKUNACAKTIR.
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
ZAMİRLER.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Ailem (Büyüdükçe Değişiyoruz) Hikmet SIRMA. Küçükken nasıl bir bebektiniz?
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ANLATIMIN VE ANLATICININ TAVRI
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
40 ALTIN. Küçük Abdulkadir okumak, bilgili, kültürlü bir insan olmak istiyordu. Annesi, babasından kalan 40 altını kıyafetinin koltuğunun altına dikti.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
ASKIDA KAHVE.
EŞSİZ YUVAM TEMASI ETKİNLİKLERİ 2
KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ OKUL TANITIMI
FİİLLERDE ÇATI.
K.İ.H.O. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
hazırlayan : Begüm Yılmaz
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
SONBAHAR.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Çocuklarımız İçin Düşünün
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
ASKIDA KAHVE.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)

İSİM TAMLAMALARI 1- Belirtili İsim Tamlaması: Tamlayan-ilgi hal eki / Tamlanan-iyelik eki 2- Belirtisiz İsim Tamlaması: Tamlayan- / Tamlanan-iyelik eki 3- Takısız İsim Tamlaması: Tamlayan- / Tamlanan- 4- Zincirleme İsim Tamlaması: En az üç isimden oluşan isim tamlamalarıdır. Bir adın başka bir adı tamamlamasıyla oluşan ad takımlarıdır. Aitlik ilişkisi kurarlar. Tamlayan Yardımcı unsur Tamlanan Temel unsur Tamlanan Temel unsur Bahçe kapısı Sınıf defterinin kapağı

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmamıştır? A) Başarının önemi çok büyüktür. B) Bardağın içinde meyve suyu vardı. C) Babam radyonun sesini açıyordu. D) Hepimiz test kitabı aldık, çözdük. 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır? A) Yunanistan adaları buradan görülüyor. B) İşlerin güçlüğünün olması onu yıldırmadı. C) Sırma gibi saçları, yemyeşil gözleri vardı. D) Müzik piyasası oldukça hareketliydi. D B

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlamasında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcükler girmiştir? A) Biricik kızımı çok özledim, dedi. B) Çocukların yaşlı gözleri olmamalı. C) Şekerliğin içinde bir şey yoktu. D) Anadolu türküleri duyguları yansıtır. 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde takısız isim tamlaması yoktur? A) İpek elbise ne de yakışmış öyle. B) Buz kovasında çatlak vardı. C) Doğum günümde altın kolye aldı. D) Çelik tencerede çorba yaptım. B B Takısız İsim Tamlamasında tamlanan ismin -neye benzediği -neyden yapıldığı belirtilir.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortak tamlayan kullanılmıştır? A) Çocukların düşleri, dünyaları farklıdır. B) Adana yollarında direksiyon sallıyor. C) Derelerin, ırmakların suyu bulanık akıyor. D) Işıklı bir yolun sonundaki ev bizimki. 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması kullanılmamıştır? A) İstanbul’un sokaklarına araba park edilmez. B) Kış mevsimi bu yıl çetin geçti. C) Aklımızda dere kenarında piknik yapmak vardı. D) Sebze halinde yıllarca çalıştı. A A

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması kullanılmıştır? A) Şarkının sözleri çok iyi anlaşılmıyor. B) Eserlerin hazırlanması oldukça zordur. C) Türkülerin ezgisinin etkisi şimdiden beni büyüledi. D) Türkiye’nin coğrafi konumu mükemmel. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde takısız isim tamlaması vardır? A) Mavi bir örtüyü masaya örttü. B) Tilki gibi kurnaz bir adamdı. C) Akşam eve döndüğünde yorgun oluyor. D) Elinde deri çanta vardı. C D

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki isim tamlamasında tamlayanla tamlanan yer değiştirmiştir? A) O yıllarda geçim sıkıntısı yaşanıyordu. B) Müziğin ritmi bizi mest etti. C) Okumak için ne çabalar verdik. D) Düşleri yitip gitmesin çocukların. 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması yoktur? A) Bebeklerin bakımını anneleri yapıyor. B) Yolun genişliğinin etkisi kazaları azaltıyor. C) Hepimiz başkanın sözlerinin ciddiyetini fark ettik. D) Hastanenin koridorlarının temizliğine hayran kaldık. D A

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması yoktur? A) Dedemin gözlükleri kırılmıştı. B) Yıllar süren küskünlük bitmeli. C) Sınıfın havası oldukça kötüydü. D) İzmir’in kavakları, dökülür yaprakları. 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ortak tamlanan kullanılmıştır? A) İstanbul’un boğazına, güzelliğine hayranım. B) Annemin, babamın sözlerini dikkate alırım. C) Romantik filmleri seviyorum, dedi. D) Ana teması sevgi olan kitapları okurum. B B

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması kullanılmıştır? A) Zavallı köylüler çaresiz kalmışlar. B) Birbirimizi yalnız bırakmadık hayatta. C) Sonunda suskunluğunu bozdu ve konuştu. D) Televizyon dolabı buraya sığmadı. 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması vardır? A) Eğitim yuvalarında sevgi esas olmalıdır. B) Ormanda gezerken her çeşit kuş gördüm. C) Kimse evimin yolunu bilmiyor. D) Akraba evliliği kesinlikle tehlikelidir. D C

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması yoktur? A) Kızının başarısının güzelliği ile mutluydu. B) Böyle bir firma yurt dışında çok iş yapar. C) Kınalı kuzuların melemesinin durmasını istemem. D) Bir kimsenin sözlerinin yalanlığını anlarım. 16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düşmüş isim tamlaması yoktur? A) Babası işten hep geç geliyor. B) Dergiler evine kadar ulaştırılıyor. C) Ayna karşısında saatlerce süslendi. D) Avukat olan annesi oldukça başarılıydı. B C İyelik eki alan isimler «tamlayanı düşmüş isim tamlamasıdır. Baba(s) ı / onun babası Ev i / onun evi Anne(s) i / onun annesi

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması vardır? A) Apartmanın girişinde komşumuzu gördüm. B) Tatlının şerbeti biraz koyu olmuş. C) Doktor parası bile bulamıyorlardı. D) Masanın üzerindeki vazoyu kırdım. B birelifkadar.com