YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANSER VE BESLENME.
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
VİTAMİNLER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

BesLenme BedenseL ve ruhsaL sağLığımızı VerimLi ve uyumLu çaLışmamızı Yaşamımızın her döneminde, BedenseL ve ruhsaL sağLığımızı TopLum içindeki başarımızı VerimLi ve uyumLu çaLışmamızı EtkiLeyen en önemLi faktördür

yeterLi miktarLarda aLınmasına ve Vücudun büyümesi, dokuLarın yeniLenmesi ve çaLışması için gerekLi oLan besin öğeLerinin her Birinin yeterLi miktarLarda aLınmasına ve vücutta uygun şekiLde kullanıLmasına ‘’YeterLi Ve DengeLi BesLenme’’ denir.

Ancak Karın doyurmak değiLdir SeviLen besinLerden yemek yada YeterLi ve dengeLi besLenme Karın doyurmak değiLdir SeviLen besinLerden yemek yada Sadece pahaLı gıdaLardan yemek değiLdir

yeterLi miktarda bulunmaLıdır YeterLi ve dengeLi besLenmek için günLük gıda tüketimimizde her besin grubundan yeterLi miktarda bulunmaLıdır

BESİN GRUPLARI

SÜT GRUBU ET GRUBU MEYVE-SEBZE GRUBU TAHIL GRUBU YAĞLAR VE ŞEKERLER

KaLsiyum deposu oLan süt ürünLeri ; Süt ve Süt Ürünleri KaLsiyum deposu oLan süt ürünLeri ; kemik geLişimimiz için çok önemLidir. Bunun yanında bir çok yararda sağlar *Büyüme ve geLişmeyi sağLar *Protein kaynağıdır *Kemik erimesini önLer *Diş çürüklerini önLer *Kanserin önLenmesine yardımcı olur *Vücudu sağlamlaştırır güçlendirir

Et Yumurta ve KurubakLagiLLer Bu gruptaki besinLer protein, demir, çinko ve B vitaminLerinden zengindir Ayrıca Büyüme ve geLişmeye yardımcı temeL maddeLeri içerir enerji verirLer

TahıL ve TahıL ÜrünLeri Bu gruptaki besinLer temeL enerji kaynağımızdır B grubu vitaminLer açısından oLdukça zengindirLer Ancak TahıL grubu yiyecekLerin protein kaLite değeri düşüktür Bu nedenLe TahıLLar iLe süt ve et grubu yiyecekLer karıştırıLmaLı ve böyleLikLe yemeğin protein kaLite değeri yükseLtiLmeLidir

Sebze ve MeyveLer bu grup besinLerden karşıLarız C vitamini bazı mineraLLer ve posa ihtiyacımızı bu grup besinLerden karşıLarız YeşiL yaprakLı sebzeLer C vitamininin yanı sıra A ve B vitaminLerinden havuç A vitamininden zengindir   Mevsiminde doğal olarak yetişen taze meyve ve sebzeler özelikle tercih edilmelidir

Lezzet verici olarak kuLLanılan yüksek enerji veren Yağlar ve Şekerler YağLar ve şekerLer Lezzet verici olarak kuLLanılan yüksek enerji veren dikkatli tüketiLmesi gereken yiyecekLerdir Bu grubun fazLa kuLLanıLması çeşitLi sağLık sorunLarına özellikle şişmanlığa kolesterolün yükselmesine diş çürüklerine neden olabilmektedir Bu gruptaki yiyecekLer mümkün oLduğu kadar kısıtLı tüketiLmeLidir

BESLENME - SAĞLIK İLİŞKİSİ

güçLendirebiLirsiniz Doğru BesLenme BağışıkLık sisteminizi güçLendirebiLirsiniz Kendinizi hastaLıkLara karşı koruyabiLirsiniz

Zeka performansınızı arttırabiLirsiniz FizikseL performansınızı, enerjinizi arttırabilirsiniz Yaşam sürenizi uzatabiLirsiniz

Yetersiz ve Dengesiz Beslenmeye Bağlı Sağlık Sorunları İnsanlar geneLde damak tatlarını fizyolojik ihtiyaçlarından üstün tuttuklarından

HızLı Yaşam KoşuLLarı

YanLış BesLenme ALışkanLıkLarı

Ekonomik YetersizLikLer

BesLenme BiLincinin Yetersiz OLması

gibi nedenLerLe dengesiz yetersiz veya besLenir

Büyüme ve geLişme geri kaLır Enfeksiyon hastaLıkLarı sık ve ağır seyreder. ÖzeLLikLe kız çocukLarında ve kadınLarda demir yetersizLiği anemisine sık rastLanır

YeterLi ve DengeLi BesLenmek için Bazı ÖneriLer İLeriki yaşLarda sağLık için un şeker ve tuz tüketimini azaLtın

İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanınız İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanınız. İyot eksikliği mental yetersizlik ve cüceliğe neden olur İyotlu tuz ışık almayacak bir şekilde saklanmalıdır

Sıvı yağlar tercih ediLmeLidir

(tavuk ve baLık eti) tüketiLmeLidir Kırmızı et kadar beyaz et (tavuk ve baLık eti) tüketiLmeLidir

yağda kızartıLmasından YiyecekLerin yağda kızartıLmasından kaçınıLmaLıdır

yerine KoLa ayran süt ve taze gazoz Hazır meyve suLarı sıkıLmış meyve suLarı tercih ediLmeLidir

3 ana 3 ara öğün tüketiLmeLi

Fast-food ürünLerden

GÜVENLİ GIDA TÜKETİMİ

Seyyar satıcıLardan aLış-veriş ediLmemeLidir Satın aLınacak ürünLerin ambaLajLı oLmaLı ve üzerinde okunabiLir etiket biLgiLerinin buLunması gerekir

Ü.T. : 19/06/2008 S.K.T: 19/06/2009

Çiğ oLarak tüketiLen gıdaLar yeterince temizLendikten sonra tüketiLmeLidir

maddeLerinin insanLar üzerinde değişik etkiLerinin oLabiLeceği Ürünün çeşitLi özeLLikLerini düzenLemek ve raf ömrünü uzatmak için kuLLanılan katkı maddeLerinin insanLar üzerinde değişik etkiLerinin oLabiLeceği düşünüLerek mümkün oLduğunca doğaL ve taze besinLer tüketiLmeLidir

Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir Toz ve haşerelerden korunmak için gıda maddelerinin üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır

SağLık için doğaLı tercih edin