YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BesLenme BedenseL ve ruhsaL sağLığımızı VerimLi ve uyumLu çaLışmamızı Yaşamımızın her döneminde, BedenseL ve ruhsaL sağLığımızı TopLum içindeki başarımızı VerimLi ve uyumLu çaLışmamızı EtkiLeyen en önemLi faktördür
yeterLi miktarLarda aLınmasına ve Vücudun büyümesi, dokuLarın yeniLenmesi ve çaLışması için gerekLi oLan besin öğeLerinin her Birinin yeterLi miktarLarda aLınmasına ve vücutta uygun şekiLde kullanıLmasına ‘’YeterLi Ve DengeLi BesLenme’’ denir.
Ancak Karın doyurmak değiLdir SeviLen besinLerden yemek yada YeterLi ve dengeLi besLenme Karın doyurmak değiLdir SeviLen besinLerden yemek yada Sadece pahaLı gıdaLardan yemek değiLdir
yeterLi miktarda bulunmaLıdır YeterLi ve dengeLi besLenmek için günLük gıda tüketimimizde her besin grubundan yeterLi miktarda bulunmaLıdır
BESİN GRUPLARI
SÜT GRUBU ET GRUBU MEYVE-SEBZE GRUBU TAHIL GRUBU YAĞLAR VE ŞEKERLER
KaLsiyum deposu oLan süt ürünLeri ; Süt ve Süt Ürünleri KaLsiyum deposu oLan süt ürünLeri ; kemik geLişimimiz için çok önemLidir. Bunun yanında bir çok yararda sağlar *Büyüme ve geLişmeyi sağLar *Protein kaynağıdır *Kemik erimesini önLer *Diş çürüklerini önLer *Kanserin önLenmesine yardımcı olur *Vücudu sağlamlaştırır güçlendirir
Et Yumurta ve KurubakLagiLLer Bu gruptaki besinLer protein, demir, çinko ve B vitaminLerinden zengindir Ayrıca Büyüme ve geLişmeye yardımcı temeL maddeLeri içerir enerji verirLer
TahıL ve TahıL ÜrünLeri Bu gruptaki besinLer temeL enerji kaynağımızdır B grubu vitaminLer açısından oLdukça zengindirLer Ancak TahıL grubu yiyecekLerin protein kaLite değeri düşüktür Bu nedenLe TahıLLar iLe süt ve et grubu yiyecekLer karıştırıLmaLı ve böyleLikLe yemeğin protein kaLite değeri yükseLtiLmeLidir
Sebze ve MeyveLer bu grup besinLerden karşıLarız C vitamini bazı mineraLLer ve posa ihtiyacımızı bu grup besinLerden karşıLarız YeşiL yaprakLı sebzeLer C vitamininin yanı sıra A ve B vitaminLerinden havuç A vitamininden zengindir Mevsiminde doğal olarak yetişen taze meyve ve sebzeler özelikle tercih edilmelidir
Lezzet verici olarak kuLLanılan yüksek enerji veren Yağlar ve Şekerler YağLar ve şekerLer Lezzet verici olarak kuLLanılan yüksek enerji veren dikkatli tüketiLmesi gereken yiyecekLerdir Bu grubun fazLa kuLLanıLması çeşitLi sağLık sorunLarına özellikle şişmanlığa kolesterolün yükselmesine diş çürüklerine neden olabilmektedir Bu gruptaki yiyecekLer mümkün oLduğu kadar kısıtLı tüketiLmeLidir
BESLENME - SAĞLIK İLİŞKİSİ
güçLendirebiLirsiniz Doğru BesLenme BağışıkLık sisteminizi güçLendirebiLirsiniz Kendinizi hastaLıkLara karşı koruyabiLirsiniz
Zeka performansınızı arttırabiLirsiniz FizikseL performansınızı, enerjinizi arttırabilirsiniz Yaşam sürenizi uzatabiLirsiniz
Yetersiz ve Dengesiz Beslenmeye Bağlı Sağlık Sorunları İnsanlar geneLde damak tatlarını fizyolojik ihtiyaçlarından üstün tuttuklarından
HızLı Yaşam KoşuLLarı
YanLış BesLenme ALışkanLıkLarı
Ekonomik YetersizLikLer
BesLenme BiLincinin Yetersiz OLması
gibi nedenLerLe dengesiz yetersiz veya besLenir
Büyüme ve geLişme geri kaLır Enfeksiyon hastaLıkLarı sık ve ağır seyreder. ÖzeLLikLe kız çocukLarında ve kadınLarda demir yetersizLiği anemisine sık rastLanır
YeterLi ve DengeLi BesLenmek için Bazı ÖneriLer İLeriki yaşLarda sağLık için un şeker ve tuz tüketimini azaLtın
İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanınız İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanınız. İyot eksikliği mental yetersizlik ve cüceliğe neden olur İyotlu tuz ışık almayacak bir şekilde saklanmalıdır
Sıvı yağlar tercih ediLmeLidir
(tavuk ve baLık eti) tüketiLmeLidir Kırmızı et kadar beyaz et (tavuk ve baLık eti) tüketiLmeLidir
yağda kızartıLmasından YiyecekLerin yağda kızartıLmasından kaçınıLmaLıdır
yerine KoLa ayran süt ve taze gazoz Hazır meyve suLarı sıkıLmış meyve suLarı tercih ediLmeLidir
3 ana 3 ara öğün tüketiLmeLi
Fast-food ürünLerden
GÜVENLİ GIDA TÜKETİMİ
Seyyar satıcıLardan aLış-veriş ediLmemeLidir Satın aLınacak ürünLerin ambaLajLı oLmaLı ve üzerinde okunabiLir etiket biLgiLerinin buLunması gerekir
Ü.T. : 19/06/2008 S.K.T: 19/06/2009
Çiğ oLarak tüketiLen gıdaLar yeterince temizLendikten sonra tüketiLmeLidir
maddeLerinin insanLar üzerinde değişik etkiLerinin oLabiLeceği Ürünün çeşitLi özeLLikLerini düzenLemek ve raf ömrünü uzatmak için kuLLanılan katkı maddeLerinin insanLar üzerinde değişik etkiLerinin oLabiLeceği düşünüLerek mümkün oLduğunca doğaL ve taze besinLer tüketiLmeLidir
Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir Toz ve haşerelerden korunmak için gıda maddelerinin üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır
SağLık için doğaLı tercih edin