İLKOKUL BİRİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI  DEĞERLENDİRME KILAVUZU  KAZANIMLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
Program Tasarım Modelleri
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
OKULA UYUM PROGRAMI ORTAOKUL BESINCI SINIF
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
OKUL ÖNCESİ UYUM PROGRAMI
İLKOKUL BİRİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI YÖNETİCİ KLAVUZU
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Proje Oluşturma ve Yönetimi
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Öğretimin Uyarlanması
NOT VERME VE MEZUNİYET.
DİYARBAKIR BİLİM VE SANAT MERKEZİ
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Aile Atölyeleri Projesi
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Psyc 351T Ölçme Teknikleri
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Eğitsel Rehberlik.
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
İSTASYON YÖNTEMİ.
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
PROGRAM DEĞERLENDİRME
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRENME STİLLERİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Filiz KUŞKAYA MUMCU Tülin HAŞLAMAN Yasemin KOÇAK USLUEL
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası. DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası.
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
ÜNİTE 15 ÜSTÜN ZEKALI ÖĞRENCİLER
Geliştirme Genel Müdürlüğü
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

İLKOKUL BİRİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI  DEĞERLENDİRME KILAVUZU  KAZANIMLAR

PLANLAMA İlkokul Birinci Sınıf Okula Uyum Programı’nın işleyişinin sorumlusu okul/kurum yöneticisidir. Kurum yöneticileri değerlendirmede çok kaynaktan veri toplamayı esas almalı ve süreci iyi planlamalıdır. Planlamaya ilişkin işlem basamakları şu şekildedir:

PLANLAMA Programın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyiniz. Gerekli görülüyorsa öğrencilerin ihtiyaç analizlerinin yapılacağı tarihi belirleyiniz.Bu amaçla Ekler bölümündeki 1. test olan “İlkokul Birinci Sınıf Öğrenci Uyumunu Değerlendirme Ölçeği” kullanılabilir. İhtiyaç analizi uygulama sürecinde kimlerin görevli olduğunu (OKULA UYUM SÜRECİ KOMİSYONU) belirleyiniz.

PLANLAMA Okul çalışanlarına Programın değerlendirme sürecinde kendilerinden neler beklendiği bilgisini veriniz. Okul çalışanlarına Program’a yönelik çalışma sürecini değerlendirmede hangi araçları kullanacaklarını açıklayınız. Programı değerlendirme sürecine ilişkin işleri kolaylaştıracak önlemleri alınız.

UYGULAMA SÜRECİ Sürecin planlandığı şekilde sürdürülüp sürdürülmediği kontrol edilmeli, aksaklıklar varsa ertelenmeden müdahale edilmelidir. Uyum Programı’nın kalitesini kontrol etmek için çok sayıda ölçek bulunmaktadır. Bunlar kitapların ekler kısmında yer almaktadır. Bu ölçeklerden ne kadar çoğu kullanılırsa elde edilen bilgiler o derece doğru olacaktır.

Uygulama Süreci Yönetici Öz Değerlendirme formunu kullanarak, Program’ın planlamaya uygun işleyip işlemediğini kontrol ediniz. Görevlendirilen çalışanların sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini kontrol ediniz.

UYGULAMA SÜRECİ Öğretmenlerden “İlkokul Birinci Sınıf Okula Uyum Programı Uygulama Sürecine İlişkin Öğretmen Öz Değerlendirme Formu”nu (Ek 4), rehber öğretmenlerden “İlkokul Birinci Sınıf Okula Uyum Programı Uygulama Sürecine İlişkin Rehberlik Öğretmeni Öz Değerlendirme Formu”nu (Ek 5) ve velilerden/ebeveynlerden “İlkokul Birinci Sınıf Okul Uyum Programı Uygulama Sürecine İlişkin Veli/Ebeveyn Öz Değerlendirme Formu”nu (Ek 6) doldurmalarını isteyiniz..

Uygulama Süreci Öz değerlendirme formlarını kontrol edip eksik noktaları belirleyiniz ve tamamlanmasını isteyiniz. Uygulama süreci sonunda öğretmenlerden öncelikle İlkokul Birinci Sınıf Öğrenci Uyumunu Değerlendirme Ölçeğini(Ek-1) doldurmalarını isteyiniz. Bu test ihtiyaç analizi olarak uygulama başında da uygulandı ise sonuçları karşılaştırınız.

Uygulama Süreci Gerekli görüldüğünde ve mümkün olan durumlarda Öğrenci Gözlem Formu Derecelendirme Ölçeğini (Ek-2) süreçteki gözlemlerine dayanarak doldurmalarını isteyiniz. Yönetici Memnuniyeti Anketini (Ek-7) kendiniz doldurunuz. Öğretmenlerden Öğretmen Memnuniyet Anketi’ni(EK-8) doldurmalarını isteyiniz.

Uygulama Süreci Rehber Öğretmenlerden Rehber Öğretmen Memnuniyeti Anketini (Ek-9) doldurmalarını isteyiniz. Yönetici yardımcılarından ve öğretmenlerden Veli Memnuniyeti Anketini (Ek-10) ailelere uygulamalarını isteyiniz. Programın planlandığı şekilde uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için Yönetici Öz Değerlendirme Formunun (Ek-3) eksik kalan kısımlarını tamamlayınız.

VERİLERİN ANALİZİ Toplanan verilerin analizleri, yöneticinin kendisi, yönetici yardımcıları veya yönetici tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından gerçekleştirilebilir. Veri analizleri; planlanan sırayla yapılan değerlendirme ölçekleri ve memnuniyet anketlerinin yönergelerinde verilen açıklamalara göre yapılır.

SÜRECİN RAPORLAŞTIRILMASI Yöneticiler, Program’a yönelik paydaşlardan gelen verilere ilişkin sonuçları öncelikle ayrı ayrı yorumlayacak ardından tüm bilgiler birleştirerek Program’ın genel değerlendirilmesini yapacaklardır. Değerlendirme sonuçları Uyum Programı’nın farklı yönlerine (içerik, uygulama, ölçme ve değerlendirme araçları vb. gibi) ilişkin bilgiler verecek şekilde ve paydaşların görüş ve algılarını ayrı ayrı yansıtacak şekilde rapor edilecektir.

Yönetici, öğretmen ve velilerin öz değerlendirme sürecinde görevlerinin % 60 veya daha fazlasını yapıp yapmadığını kontrol ederek raporlayınız. Var ise eksik bırakılan veya yerine getirilemeyen görevleri ve gerekçelerini belirtiniz. Öğrencilerin kazanımlara erişim düzeylerinin her alt alanda ve genelde, % 60’tan yüksek olup olmadığını kontrol ederek raporlayınız. Düşük performansları ve gerekçelerini belirtiniz. Yönetici, öğretmen ve velilerin memnuniyet düzeylerinin % 60 veya daha yüksek olup olmadığını kontrol ederek raporlayınız. Düşük memnuniyet düzeylerini ve gerekçelerini belirtiniz. Her bir ihtiyacında ve genel olarak öğrencilerin ihtiyaçlarının Uyum Programı sonunda veya dönem başındaki duruma göre önemli düzeyde karşılanıp karşılanmadığını kontrol ederek raporlayınız. Program’ın ihtiyaçları karşılama düzeyi düşük bulunmuşsa bu durumun olası nedenlerini belirtiniz Her bir ölçekten elde edilen bulguları dikkate alarak Program’ın kalitesini değerlendiren sonuç bölümünü yazınız.

DEĞERLENDİRME SONUÇLARININ PAYLAŞIMI Söz konusu rapor MEB, öğretmenler, veliler, öğrenciler ve uygun görülen diğer paydaşlarla paylaşılabilir. Kurum yöneticileri, Uyum Programı’na ilişkin değerlendirme sonuçlarını yapılan işlemler, ulaşılan sonuçlar ve alınan kararları kapsayan bir rapor hâline getirerek uygun görülen paydaşlarla web ortamında paylaşabilirler.

DEĞERLENDİRMEDE KULLANABİLECEKLERİ ÖLÇME ARAÇLARI Form AdıUygulayıcıForm Türü Öğrenci Uyumunu Değerlendirme ÖlçeğiÖğretmenDereceleme Ölçeği Öğrenci Kazanımları İçin Gözlem FormuÖğretmenDereceleme Ölçeği Yönetici Öz Değerlendirme FormuYöneticiKontrol Listesi Öğretmen Öz Değerlendirme FormuÖğretmenKontrol Listesi Rehberlik Öğretmeni Öz Değerlendirme FormuRehberlik ÖğretmeniKontrol Listesi Veli/Ebeveyn Öz Değerlendirme FormuVeli/EbeveynKontrol Listesi Yönetici Memnuniyet AnketiYöneticiDereceleme Ölçeği Öğretmen Memnuniyet AnketiÖğretmenDereceleme Ölçeği Rehberlik Öğretmeni Memnuniyet AnketiRehberlik ÖğretmeniDereceleme Ölçeği Veli/Ebeveyn Memnuniyet AnketiVeli/EbeveynDereceleme Ölçeği Öğrenci Memnuniyet AnketiÖğrenciDereceleme Ölçeği Değerlendirme ÖrneğiÖğretmenDereceleme Ölçeği

OKULA UYUM PROGRAMI İLKOKUL KAZANIMLARI KAZANIM ALANI PROGRAM TÜRÜ OKULA HAZIRLANMA OKULA YERLEŞME OKULLA BÜTÜNLEŞME Hayat Bilgisi583 Türkçe2116 Oyun ve Fiziki Etkinlik 464 Görsel Sanatlar114 TOPLAM122617

HAYAT BİLGİSİ PROGRAMI OKULA HAZIRLANMAOKULA YERLEŞMEOKULLA BÜTÜNLEŞME H.B Öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla tanışır. H.B Sınıf içerisinde bulunan eğitim-öğretim araç ve gereçleri ile şeref köşesini tanır. H.B Sınıfta ve okulda başkalarıyla iletişim kurarken dinleme kurallarına uyar. H.B Sınıfının okul içindeki yerini bulur H.B Okulunun bölümlerini tanır H.B Sınıf ve okul içi etkinliklerde görev alır. H.B Okula gidiş ve gelişlerde güvenlik kurallarına uyar H.B Okul çalışanlarını tanırH.B Bireysel farklılıklara saygı duyar. H.B Sınıfta ve okulda başkalarıyla iletişim kurarken dinleme kurallarına uyar H.B Okula gidiş ve gelişlerde güvenlik kurallarına uyar H.B Sınıf ve okul içi etkinliklerde görev alır. H.B Sınıfta ve okulda başkalarıyla iletişim kurarken dinleme kurallarına uyar. H.B Sınıf ve okul içi etkinliklerde görev alır.

TÜRKÇE PROGRAMI OKULA HAZIRLANMAOKULA YERLEŞMEOKULLA BÜTÜNLEŞME T1.1. SÖZLÜ İLETİŞİM T Düşüncelerini ve duygularını ifade eden, seviyesine uygun cümleler kurar T1.1. SÖZLÜ İLETİŞİM T Düşüncelerini ve duygularını ifade eden seviyesine uygun cümleler kurar. T1.1. SÖZLÜ İLETİŞİM T Düşüncelerini ve duygularını ifade eden, seviyesine uygun cümleler kurar. T Akranlarıyla ve yetişkinlerle bir konuyu konuşur/tartışır. T Akranlarıyla ve yetişkinlerle bir konuyu konuşur/tartışır T Göz teması kurarak işitilebilir bir ses tonuyla konuşur. T Göz teması kurarak işitilebilir bir ses tonuyla konuşur T Konuşmalarında kelimeleri doğru telaffuz eder. T Konu dışına çıkmadan önceden belirlenmiş kurallara uyarak konuşur. T Konu dışına çıkmadan önceden belirlenmiş kurallara uyarak konuşur T Topluluk önünde konuşurT Topluluk önünde konuşur. T Düşüncelerini ve duygularını daha iyi ifade edebilmek için uygun yerlerde çizimler, resimler vb. görselleri kullanır.

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER PROGRAMI OKULA HAZIRLANMAOKULA YERLEŞMEOKULLA BÜTÜNLEŞME 1. Yer değiştirme hareketlerini yapar. 8. Verilen bir dizi hareketi, temel hareket beceri gruplarından (yer değiştirme, dengeleme, nesne kontrolü) uygun olanla ilişkilendirir. 2. Dengeleme hareketlerini yapar2. Dengeleme hareketlerini yapar.9. Temel hareketleri yaparken dengesini sağlamak için vücut bölümlerini kullanarak stratejiler geliştirir. 5. Ritim ve müzik eşliğinde hareket eder. 8. Verilen bir dizi hareketi, temel hareket beceri gruplarından (yer değiştirme, dengeleme, nesne kontrolü) Uygun olanla ilişkilendirir 24. Oyun ve fiziki etkinlikler sırasında çeşitli iletişim becerileri gösterir. 8. Verilen bir dizi hareketi, temel hareket beceri gruplarından (yer değiştirme, dengeleme, nesne kontrolü) uygun olanla ilişkilendirir 10. Oyunu belirlenen kurallara göre oynar. 26. Oyun ve fiziki etkinliklerle ilgili çeşitli bilgi edinme yollarını kullanır. 11. Oyunda kullanılan basit stratejileri/taktikleri tanımlar.

GÖRSEL SANATLAR PROGRAMI OKULA HAZIRLANMAOKULA YERLEŞMEOKULLA BÜTÜNLEŞME Görsel sanat çalışmalarında farklı materyal, malzeme, gereç ve teknikleri kullanır Görsel sanat çalışmalarında farklı materyal, malzeme, gereç ve teknikleri kullanır Görsel sanat çalışmalarını oluştururken uygulama basamaklarını bilir Görsel sanat çalışmalarında farklı materyal, malzeme, gereç ve teknikleri kullanır Duygu ve düşüncelerini görsel sanat çalışmasına yansıtır Görsel sanat çalışmalarını temalardan, konulardan, fikirlerden, şiirlerden, hikâyelerden esinlenerek oluşturur.

TEŞEKKÜR EDERİZ