Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI
DEĞERLENDİRME KILAVUZU KAZANIMLAR

2 PLANLAMA Programın işleyişinin sorumlusu kurum yöneticileridir.
Kurum yöneticileri değerlendirmede çok kaynaktan veri toplamayı esas almalı ve süreci iyi planlamalıdır. Planlamaya ilişkin işlem basamakları şu şekildedir:

3 Programın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyiniz.
PLANLAMA Programın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyiniz. Gerekli görülüyorsa öğrencilerin ihtiyaç analizlerinin yapılacağı tarihi belirleyiniz. İhtiyaç analizi uygulama sürecinde kimlerin görevli olduğunu (OKULA UYUM SÜRECİ KOMİSYONU) belirleyiniz.

4 PLANLAMA Okul çalışanlarına Programın değerlendirme sürecinde kendilerinden neler beklendiği bilgisini veriniz. Okul çalışanlarına Program’a yönelik çalışma sürecini değerlendirmede hangi araçları kullanacaklarını açıklayınız. Programı değerlendirme sürecine ilişkin işleri kolaylaştıracak önlemleri alınız.

5 UYGULAMA SÜRECİ Sürecin planlandığı şekilde sürdürülüp sürdürülmediği kontrol edilmeli, aksaklıklar varsa ertelenmeden müdahale edilmelidir. Uyum Programı’nın kalitesini kontrol etmek için çok sayıda ölçek bulunmaktadır. Bunlar kitapların ekler kısmında yer almaktadır. Bu ölçeklerden ne kadar çoğu kullanılırsa elde edilen bilgiler o derece doğru olacaktır.

6 Uygulama Süreci Yönetici Öz Değerlendirme formunu kullanarak, Program’ın planlamaya uygun işleyip işlemediğini kontrol ediniz. Görevlendirilen çalışanların sorumluluklarını yerine getirip getirmediğini kontrol ediniz. Öğretmen, Rehber Öğretmen ve velilerden öz değerlendirme formlarını (Ek-4,5,6) doldurmalarını isteyiniz.

7 Uygulama Süreci Öz değerlendirme formlarını kontrol edip eksik noktaları belirleyiniz ve tamamlanmasını isteyiniz. Uygulama süreci sonunda öğretmenlerden öncelikle Öğrenci Uyumunu Değerlendirme Ölçeğini(Ek-1) doldurmalarını isteyiniz. Bu test ihtiyaç analizi olarak uygulama başında da uygulandı ise sonuçları karşılaştırınız.

8 Uygulama Süreci Gerekli görüldüğünde ve mümkün olan durumlarda Öğrenci Gözlem Formu Derecelendirme Ölçeğini (Ek-2) süreçteki gözlemlerine dayanarak doldurmalarını isteyiniz. Yönetici Memnuniyeti Anketini (Ek-7) kendiniz doldurunuz. Öğretmenlerden Öğretmen Memnuniyet Anketi’ni(EK-8) doldurmalarını isteyiniz.

9 Uygulama Süreci Öğretmenlerden Öğrenci Memnuniyeti Anketini (Ek-11) öğrencilerine uygulamalarını isteyiniz. Rehber Öğretmenlerden Rehber Öğretmen Memnuniyeti Anketini (Ek-9) doldurmalarını isteyiniz. Yönetici yardımcılarından ve öğretmenlerden Veli Memnuniyeti Anketini (Ek-10) ailelere uygulamalarını isteyiniz. Programın planlandığı şekilde uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için Yönetici Öz Değerlendirme Formunun (Ek-3) eksik kalan kısımlarını tamamlayınız.

10 VERİLERİN ANALİZİ Toplanan verilerin analizleri, yöneticinin kendisi, yönetici yardımcıları veya yönetici tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından gerçekleştirilebilir. Veri analizleri; planlanan sırayla yapılan değerlendirme ölçekleri ve memnuniyet anketlerinin yönergelerinde verilen açıklamalara göre yapılır.

11 SÜRECİN RAPORLAŞTIRILMASI
Yöneticiler, Program’a yönelik paydaşlardan gelen verilere ilişkin sonuçları öncelikle ayrı ayrı yorumlayacak ardından tüm bilgiler birleştirerek Program’ın genel değerlendirilmesini yapacaklardır. Değerlendirme sonuçları Uyum Programı’nın farklı yönlerine (içerik, uygulama, ölçme ve değerlendirme araçları vb. gibi) ilişkin bilgiler verecek şekilde ve paydaşların görüş ve algılarını ayrı ayrı yansıtacak şekilde rapor edilecektir.

12 Yönetici, öğretmen ve velilerin öz değerlendirme sürecinde görevlerinin % 60 veya daha fazlasını yapıp yapmadığını kontrol ederek raporlayınız. Var ise eksik bırakılan veya yerine getirilemeyen görevleri ve gerekçelerini belirtiniz. Öğrencilerin kazanımlara erişim düzeylerinin her alt alanda ve genelde, % 60’tan yüksek olup olmadığını kontrol ederek raporlayınız. Düşük performansları ve gerekçelerini belirtiniz. Yönetici, öğretmen ve velilerin memnuniyet düzeylerinin % 60 veya daha yüksek olup olmadığını kontrol ederek raporlayınız. Düşük memnuniyet düzeylerini ve gerekçelerini belirtiniz. Her bir ihtiyacında ve genel olarak öğrencilerin ihtiyaçlarının Uyum Programı sonunda veya dönem başındaki duruma göre önemli düzeyde karşılanıp karşılanmadığını kontrol ederek raporlayınız. Program’ın ihtiyaçları karşılama düzeyi düşük bulunmuşsa bu durumun olası nedenlerini belirtiniz Her bir ölçekten elde edilen bulguları dikkate alarak Program’ın kalitesini değerlendiren sonuç bölümünü yazınız.

13 DEĞERLENDİRME SONUÇLARININ PAYLAŞIMI
Söz konusu rapor MEB, öğretmenler, veliler, öğrenciler ve uygun görülen diğer paydaşlarla paylaşılabilir. Kurum yöneticileri, Uyum Programı’na ilişkin değerlendirme sonuçlarını yapılan işlemler, ulaşılan sonuçlar ve alınan kararları kapsayan bir rapor hâline getirerek uygun görülen paydaşlarla web ortamında paylaşabilirler.

14 DEĞERLENDİRMEDE KULLANABİLECEKLERİ ÖLÇME ARAÇLARI
Form Adı Uygulayıcı Form Türü Öğrenci Uyumunu Değerlendirme Ölçeği Öğretmen Dereceleme Ölçeği Öğrenci Kazanımları İçin Gözlem Formu Yönetici Öz Değerlendirme Formu Yönetici Kontrol Listesi Öğretmen Öz Değerlendirme Formu Rehberlik Öğretmeni Öz Değerlendirme Formu Rehberlik Öğretmeni Veli/Ebeveyn Öz Değerlendirme Formu Veli/Ebeveyn Yönetici Memnuniyet Anketi Öğretmen Memnuniyet Anketi Rehberlik Öğretmeni Memnuniyet Anketi Veli/Ebeveyn Memnuniyet Anketi Öğrenci Memnuniyet Anketi Öğrenci Değerlendirme Örneği

15 OKULA UYUM PROGRAMI ORTAOKUL KAZANIMLARI
Kazanım Alanı Program Türü Okula Hazırlama Okula Yerleşme Okulla Bütünleşme Sosyal Bilgiler 3 Türkçe 1 Toplam 4

16 SOSYAL BİLGİLER PROGRAMI
OKULA HAZIRLAMA B.T.1. Bulunduğu grup içindeki yerini fark eder. B.T.2. İçinde bulunduğu gruplara ait rolleri fark eder. B.T.3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları söyler OKULA YERLEŞME B.T.1. Bulunduğu çeşitli gruplar içindeki yerini kavrar. B.T.2. İçinde bulunduğu gruplara ait rolleri ilişkilendirir. B.T.3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları ilişkilendirir. OKULLA BÜTÜNLEŞME B.T.1. Bulunduğu çeşitli grup ve kurumlar içinde gruba uyum sağlar. B.T.2. İçinde bulunduğu gruplara ait rollerde etkin rol alır. B.T.3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları uygular.

17 Dinleme Kurallarını Uygulama. (Kazanımlar: Konuşan kişiyi dinler.
TÜRKÇE PROGRAMI Dinleme Kurallarını Uygulama. (Kazanımlar: Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırır. Görgü kurallarına uygun dinler. İletişimde yönergeleri dikkatle dinler.) OKULLA BÜTÜNLEŞME Dinleme Kurallarını Uygulama. Kazanımlar: Dinlemek için hazırlık yapar. Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırır. OKULA YERLEŞME Dinleme Kurallarını Uygulama. (Kazanımlar: Konuşan kişiyi dinler. OKULA HAZIRLAMA

18 TEŞEKKÜR EDERİZ


"ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF UYUM PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları