Açık Kaynak Yazılımlarla MS-Windows Bilgisayar Laboratuvarı Yönetimi 6. ULAKNET Çalıştayı - İzmir 15-18 Nisan 2012 Yavuz Selim Kömür Ozan Yerli Ekrem Yadigar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft® Lync™ 2010 Temsilci Eğitimi
Advertisements

WEB SAYFASI NASIL HAZIRLANIR?
Windows İşletim Sistemi
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS
SAMSUNG AKADEMİ Emin CELİLOĞLU IT Eğitmeni
A.ŞAHİN ŞUBAT 2004 Abdulmuttalip ŞAHİN Master Formatör ©
BİLGİSAYARIN AÇILMASI.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
WİNDOWS 2000 SERVER Dudu DEMİRBİLEK-Fatma KARAGÖZ.
DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ
Elektronik Kitap İndirme Kılavuzu
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
WINDOWS XP KURMA (FORMAT)
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM.
CensorNet Linux Internet Güvenlik Duvarı ve Kayıt Tutma Semineri
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
Anıl İŞCAN. 1- Windows 7 CD' si ya da DVD' sine ihtiyacımız olacak. 2- İkinci olarak Windows 7' yi kuracağımız bilgisayarın donanımsal olarak Windows.
Meb.k12 uzantılı E-posta Hesabı Kurulumu
Ağlar ve Veri İletişimi
DynEd İngilizce Dil Eğitimi Sistemi Kurulumu
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Adres Çözümleme Protokolü (ARP) Version 1
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
LOGO Bu kavram bilgisayar mimarileri ile doğrudan ilgili olan bir kavramdır. Ön yükleyici denen yazılım özel olarak ayrılmış olan belirli bir miktar bellekte.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı.
NORTON GHOST. O Windows isletim sistemi kullananlar bilirler.Kısa bir sure sonra windows yavaslamaya, hata mesajları vermeye baslar. Tek care var o da.
LOGMEIN İLK OLARAK, “REMOTE CONTROL” ILE BAŞKA BIR BILGISAYARA BAĞLANMAYı VE ERIŞILEN BILGISAYAR ÜZERINDEN KOLAYCA IŞLEM YAPMAYı ANLATACAĞıM. ”
Bilgisayar Donanımı Dersi
MİCROSOFT WİNDOWS 8 I.WİNDOWS 8’İ NASIL YÜKLEYEBİLİRİM ?
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KBT208 SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ DNS Öğr.Gör. Ruslan ABDULLA 11. HAFTA.
 Active Directory, ağ kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmenize olanak sağlayan, genişletilebilir bir dizin hizmetidir. Bu dizin hizmeti, ağda bulunan.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayar Ağlarına Giriş
UBUNTU LINUX KURULUMU Ders-2
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMİ Adem ÇİMEN İşletim Sistemi Nedir
HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP
ACTIVE DIRECTORY.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ 03- İŞLETİM SİSTEMİ
ACRONİS KURULUMU YEDEK ALMA VE YEDEK YÜKLEME SAVAŞ TUNÇER.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
İstemci sunucu sistemleri ve ağlar
LABORATUVARINDA İNCE İSTEMCİ MİMARİSİ İLE PARALEL KÜME OLUŞTURULMASI
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Açık Kaynak Yazılımlarla MS-Windows Bilgisayar Laboratuvarı Yönetimi 6. ULAKNET Çalıştayı - İzmir Nisan 2012 Yavuz Selim Kömür Ozan Yerli Ekrem Yadigar Can Uğur Ayfer

Sorun: Windows İşletim Sistemi yüklü lab bilgisayarlarında kurulumlarının sık sık bozulması yüzünden sınav/ders öncesi bilgisayarların olması gereken hale getirilmesi.

Eskiden: Her lab'da bulunan sunucu üzerinden G4L ve benzeri disk görüntüsü alma/yükleme yazılımları kullanıyorduk. Baştan yükleme için 2-3 TByte veri transferi gerekiyordu ve 8-10 saat sürüyordu. PC- 1 PC- 2 PC- 3 PC- 50 PC- 1 Sunucu

Şimdi: Windows sistem diskleri lab'da bulunan sunucu üzerinde duruyor ve buradan kullanılıyor. Baştan yükleme işlemleri sunucu üzerinde yapılıyor ve bir-iki dakika sürüyor. PC- 1 PC- 2 PC- 3 PC- 50 PC- 1 Sunucu SSD

lpr PC Sunucu Donanımı: Her Lab'da bir tane var. Sunucu: 2 GHz Dual Core CPU 4 GB bellek 250 G HDD *** 256GB SSD *** 2 x Ethernet Gbit arabirimi Ubuntu Server (Debian) samba Domain Controller Lazer Yazıcı PC Lab eth0 eth1

Sunucuda kurulu yazılımlar: Sunucu: ● Ubuntu Server ● dhcp3-server ● tftpd-hpa ● iscsitarget ● lvm2 ● iptables ● samba eth0 eth1 samba sunucusunun görevi kullanıcı kimlik doğrulaması yapmak ve UNIX kişisel dizinlerinin H: olarak bağlanmasını sağlamaktır.

Sunucu yazılımların işlevleri: dhcp sunucu: İstemci bilgisayarlara IP ayarlarını göndermek, tftp servisi ile gPXE yazılımını yüklemelerini sağlamak ve işletim sistemi yüklemek için kullanacakları iSCSI kaynağını bildirmek için kullanılmaktadır.

/etc/dhcp3/dhcpd.conf group { use-host-decl-names on; if exists user-class and option user-class = "gPXE" { filename ""; } else { filename "undionly.kpxe"; } option gpxe.keep-san 1; host pc1 { hardware ethernet 00:11:09:83:f3:5a; fixed-address ; option host-name "pc1.bcc.bilkent.edu.tr"; option root-path "iscsi: ::::iqn :pc-1"; } host pc2 { hardware ethernet 00:1e:33:49:6a:0e; fixed-address ; option host-name "pc2.bcc.bilkent.edu.tr"; option root-path "iscsi: ::::iqn :pc-2"; } host nvidia_master { hardware ethernet 00:46:33:49:6a:3c; fixed-address ; option host-name "pc2.bcc.bilkent.edu.tr"; option root-path "iscsi: ::::iqn :master_ati"; } }

/var/lib/tftpboot undionly.kpxe output format: Keep PXE stack method 1 (.kpxe) NIC type: all-drivers Get image undi : Universal Network Device Interface

iscsitarget /etc/iet/ietd.conf: Target iqn :pc-1 Lun 0 Path=/dev/images/pc-1,Type=fileio Target iqn :pc-2 Lun 0 Path=/dev/images/pc-2,Type=fileio... Target iqn :master_nvidia Lun 0 Path=/dev/images/master_nvidia,Type=fileio Target iqn :master_ati Lun 0 Path=/dev/images/master_ati,Type=fileio Lab'da farklı görüntü kartına sahip iki tip bilgisayar olduğunu varsayarak ( ATI ve NVIDIA )

LVM2 /etc/lvm/lvm.conf: Varsayılan ayarlar kullanılıyor

LVM Birimleri: SSD : /dev/sdb (tek parça: /dev/sdb1) # pvcreate /dev/sdb1 (SSD'nin tamamı PV) # vgcreate images /dev/sdb1 # lvcreate --name master_nvidia --size 40G images # lvcreate --name master_ati --size 40G images

Bu servisten yararlanacak tüm bilgisayarlarda:

İlk Kurulum - 1 (Ana Windows kopyasının kurulması) ● ATI görüntü kartlı ve CD/DVD sürücüsü olan bir bilgisayarı seçiniz. (Lab'da ATI ve NVIDIA görüntü kartlı iki tip bilgisayar olduğunu farzederek) ● Bu bilgisayarın Ethernet MAC adresini not ediniz.

İlk Kurulum - 2 (Ana Windows kopyasının kurulması) Bu MAC adresini /etc/dhcp3/dhcpd.conf dosyasında host nvidia_master { hardware ethernet 00:46:33:49:6a:3c; fixed-address ; option host-name "pc2.bcc.bilkent.edu.tr"; option root-path "iscsi: ::::iqn :master_ati"; } “master_ati” iSCSI kaynağını kullanacak şekilde işaretleyiniz. Bu aşamada lvcreate --name master_ati --size 40G images komutu verilmiş ise de henüz bu LV içinde hiçbir şey yoktur.

İlk Kurulum -3 (Ana Windows kopyasının kurulması) dhcp sunucusunu yeniden başlatınız ve ATI görüntü kartlı bilgisayarınızı açınız. Değiştirmiş olduğunuz BIOS ayarlarından dolayı önce sistemi öncelikle ağdan yüklemeye çalışacak ancak DHCP sunucudan öğrendiği “master_ati” isimli iSCSI kaynağında yükleme yapılabilecek içerik bulamayacağı için ikinci yükleme ünitesine; yani CD sürücüye yönelecektir. Windows kurulumu başladığında, C: diski olarak iSCSI kaynak kullanılacak ve Windows işletim sistemi “master_ati” üzerine kurulacaktır. Bilgisayardaki HDD ise D: diski olarak kullanılacaktır. Kurulum tamamlandığında, “master_ati” yükleme yapılabilen bir disk olacaktır.

Ana kopya kurulumun ayarları ATI kartlarına sahip bilgisayarların ana Windows kurulum kopyası üzerinde sistem diskine yazma işlemlerinin mümkün olduğunca azaltılması için bazı ayar değişiklikleri gerekmektedir. location.html Kullanıcı dizinlerinin C:\Users yerine D:\Users altına açılması için: C: diskine yazan gereksiz servisleri kapatını Disk Defragmenter Offline Files Server Superfetch Windows Event Log Windows Update

Uygulama yazılımlarının kurulması Artık elinizde ATI görüntü kartıyla sorunsuz çalışan bir Windows kurulumu var demektir. Ana kopya kurmak için kullandığınız makinayı kapatıp açtığınızda yeni Registry ayarları da etkin olacaktır. Gerekli tüm uygulama yazılımlarını bu bilgisayara kurunuz. Yazıcı vs. ayarlarını da yapınız. Anti virüs yazılımı yüklemenize gerek olmadığını da hatırlatmak isteriz. Aynı işlemleri NVIDIA gibi başka görüntü kartı olan bilgisayar için de tekrarlayıp bir ana kopya da NVIDIA serisi bilgisayarlar için çıkartınız.

Kullanım kopyalarının çıkarılması - 1 Lab'daki tüm bilgisayarların Ethernet MAC adreslerini not ediniz. Her bilgisayar için hangi ana kopyadaki Windows kurulumunun (ATI /NVIDIA) uygun olduğunu not ediniz. /etc/dhcp3/dhcpd.conf dosyasında her bilgisayar için uygun birer kayıt oluşturunuz: host pc1 { hardware ethernet 00:11:09:83:f3:5a; fixed-address ; option host-name "pc1.bcc.bilkent.edu.tr"; option root-path "iscsi: ::::iqn :pc-1";

Kullanım kopyalarının çıkarılması - 2 lvcreate komutunu gereği kadar tekrarlayarak lab'daki her bilgisayar için uygun ana kopyanın (master) bir anlık durum koyasını (snapshot) çıkarınız: # lvcreate --snapshot --size 40G pc-1 /dev/images/master_ati # lvcreate --snapshot --size 40G pc-2 /dev/images/master_ati # lvcreate --snapshot --size 40G pc-3 /dev/images/master_nvidia # lvcreate --snapshot --size 40G pc-4 /dev/images/master_nvidia # lvcreate --snapshot --size 40G pc-5 /dev/images/master_ati vs.

Özet DHCP Req IP, vs., tftp dosyası, boot target TFTP Req undionly.kpxe iSCSI Req C: bağlantısı D:D: MBR Req Okuma / Yazma