Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -."— Sunum transkripti:

1 CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -

2 İletişim Birimleri İletişim Birimleri diğer bilgisayarlara ve elektronik aletlere bilgi göndermeye ve bilgi almaya yarayan aletlerdir.

3 Modem Telefon hatları aracılığıyla birbirine uzak yerlerde bulunan bilgisayarlar arasında iletişim sağlayan çevre birimidir. Modemler bilgisayar ve telefon sinyallerini birbirine çevirir.

4 Modem Modem, MOdulatör ve DEModulatör sözcüklerinin ilk hecelerindeen oluşturulmuştur. Bilgisayarların kullanabildiği sayısal bilgiyi telefon hatları üzerinden aktarılabilecek anolog sisteme (modulation) ve aynı şekilde telefon hatları üzerinden gelen anolog bilgiyi sayısal bilgiye çeviren (demodulation) aletlerdir.

5 Modem Fax olarak da kullanılabilir.
Hızları: bps, bps, bps ... 'dir. bps bit per second saniyede akan bit (0 ve 1)

6 Modem Bilgisayarların içine takılan (internal) ve bilgisayarın dışına takılan (external) olmak üzere iki türlüdür.

7 Müzik Birimleri  MIDI (Musical Instrument Digital Interface- Müzik birimleri için Sayısal Arabirim): Bilgisayar aracılığıyla yüksek kalitede elektronik müzik yapmada kullanılır. Müzik yapmak için özel donanım ve yazılım gerekmektedir. Müzik eğitiminde ve beste yapmada kullanılmaktadır

8 Bir Pc’de Bulunması Gereken 10 Standart Donanım
Monitör Anakart Harddisk(HDD) Klavye RAM Ekran Kartı Fare Güç Birimi Kasa İşlemci (CPU)

9 BİLGİSAYAR NASIL AÇILIR?
Bu soruya cevap vermeden önce BIOS çipini ve bilgisayardaki görevini açıklayalım. BIOS (Temel Giriş Çıkış Sistemi) BIOS (Basic Input Output System) bilgisayar anakartı üzerinde bulunan bir ÇİP (EPROM çipi) üzerinde kayıtlı bulunan proğrama verilen isimdir. BIOS proğramı anakart üreticisi tarafından üretim aşamasında EPROM çipine kaydedilir. BIOS proğramının temel görevi bilgisayar açılınca otomatik olarak çalışmak ve işletim sistemini yükleyerek bilgisayarın kullanıcı tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlamaktır. NOT: BIOS programı olmadan bilgisayar açılmaz.

10 BİLGİSAYAR NASIL AÇILIR?
Şimdi sorumuza gelelim: Bilgisayar nasıl açılır? Bilgisayarın güç düğmesine basılınca, BIOS proğramı otomatik olarak yüklenir ve çalıştırılır. BIOS proğramı, bilgisayar donanımını tanır ve rapor eder. İşlemci, Bellek, Disket sürücü, sabit disk gibi donanım birimleri BIOS tarafından tanınır ve özellikleri bildirilir. Yani BIOS donanımı birnevi gözden geçirir ve aksaklık varsa bildirir (Örneğin klavye takılı değil ise bunu bize uyarı şeklinde bildirir).

11 BİLGİSAYAR NASIL AÇILIR?
Donanım ayarlarını gerçekleştirdikten sonra BIOS programı, bilgisayarda takılı olan bilgi depolama birimlerini tek tek kontrol eder (belli bir sıraya göre) ve eğer bir bilgi depolama biriminde (örneğin sabit diskte) işletim sistemi var ise İşletim Sistemini çalıştırarak bilgisayarı kullanıcıya bırakır. BIOS programı yukarıdaki işlemleri gerçekleştirdikten sonra devreden çıkar. Yukarıdaki 3. adıma Bilgisayarın Açılması yani (BOOT etmek) denir.


"CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları