YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? 10.07.2016 3 Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Advertisements

Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi (Panel)
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, Ekim 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Umut Al AB Destekli Açık Erişim Projesi:
AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER GRUBU SUNUMU “TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM VE OpenAIREplus PROJESİ”
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Eylül 2014 tarihine kadar açık erişim sistemlerinin tamamlanıp veri girişlerinin.
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Açık Bilim /Açık Erişim ve Bilimsel Hayata Sunduğu Yenilikler Türkiye’deki Durum Fatma BAŞAR TÜBİTAK ULAKBİM I ş ık Ün İ vers.
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
AÇIK ERİŞİM BİLGİ KAYNAKLARININ SEÇİMİ VE SUNUMU Ekim 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Bilkent, ANKARA Hazırlayanlar : Dr. Burcu Bulut.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
AÇIK ERİŞİM ARAŞTIRMA İÇİN KATMA DEĞER YARATMAK Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA İlkay HOLT Özyeğin Üniversitesi.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
ÇALIŞTAY Türkiye'de Sayısal Okuryazarlığın Artırılması ve Sonuçları Aydın Kolat CeBİT Sinerji.
2008 KRİZİ SÜRECİNDE AB’DE MALİYE POLİTİKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
İTÜ AB MERKEZİ ARAŞTIRMA OFİSİ. AB MERKEZİ ARAŞTIRMA OFİSİ EKİBİ Ofis Başkanı: Doç. Dr. Hazım Kemal Ekenel (Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi), Ofis Uzmanları:
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
AÇIK ERİŞİM Dr. Semanur ÖZTEMİZ
İTÜ AB MERKEZİ ARAŞTIRMA OFİSİ
ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU
Bilimsel Bilgiye Erişim
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
AB İLE AVRUPA KONSEYİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı

Araştırma Maliyetleri  Sadece USA 2009 yılında fen ve mühendislik araştırmaları için 55 Milyar Dolar harcadı  AB çerçeve programlarına 50 Milyar Avro harcadı  Ülkemizde ise her geçen gün üniversitelere ve TÜBİTAK’a ayrılan kaynaklar artırıyor

Araştırma Maliyetleri Bütün bu araştırmalara ayrılan kaynakların amacı, sadece veri elde etmek değil, bu veriye ilgili tüm bilim insanları tarafından erişilmesi, verinin paylaşılması ve bu veriden yeni keşifler yapılabilmesidir.

Yeni Bilgi Ekosistemi Yeni bilgi ekosisteminde büyük bir veri tufanı ile karşı karşıyayız. Araştırma çıktılarının açık erişimle paylaşımındaki hızlı büyüme ise bu yeni ekosistemin en önemli özelliği Son yapılan bir araştırmaya göre, açık erişim makale içeriği yılda %30 artıyor, 2020 yılına kadar açık erişim makalelerin tüm makalelerin %60’ına karşılık geleceği öngörülüyor

Açık Erişim “ Akademik camiada ortak çıkarların yaratılması amacıyla bilginin paylaşılmasına armağan edilmiş toplumsal bir harekettir” P2P Foundation

Açık Erişim 2001 Budapeşte Açık Erişim İnisiyatifi’nde bilimsel literatürün internet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olması biçiminde tanımlanmıştır

Açık Erişimin Ortaya Çıkışı  Aniden Yükselen Maliyetler  Bilimsel İletişimin Geniş Platformlara Taşınması  Araştırma Etkisinin Artışına Duyulan İhtiyaç  Dijital Miras’ın Korunmasına Duyulan İhtiyaç

Nasıl Açık Erişim? Yeşil Yol (Green OA Self Archiving) Altın Yol (Gold OA Publishing)

Açık Erişim Neden Tercih Edilmeli?  Ücretlendirme ve lisanslama konularındaki engelleri kaldırarak bilimsel bilgiyi özgürleştirir  “Adil Kullanım” hakkı sağlar  Atıf oranlarının artmasını sağlar (%50-300)  Araştırmacıların literatüre daha geniş açıdan (alandan) bakmasını sağlar

 Erişim hızını artırır  Görünürlüğünü artırır  Dünya çapında etkisini artırır  Keşif / Yeni araştırmaya olanak sağlar  Daha iyi değerlendirme, daha iyi izleme, daha iyi araştırma yönetimi sağlar Sonuç => inovasyon, prestij, fon Bir yayının açık erişimli olması

Açık Erişim’de Hızlı Büyüme Scopus tarafından indekslenen dergilerde 2011 yılında yayınlanan makalelerin %50 sine ücretsiz olarak erişmek mümkün 2013 yılı Agustos ayında Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre;

Açık Erişim’de Hızlı Büyüme

Açık Erişim’de Hızlı Büyümenin Nedenleri  Gelişmiş ülkelerin açık erişim konusunda aldıkları kararlar  Küresel araştırma konseyinin açık erişimi destekleme kararı  G8 ülkelerinin aldığı kararlar  Yayınevlerinin açık erişim konusunda değişen stratejileri ve açık erişim konusunda farklı modellerin ortaya çıkması  AB’nin özellikle kendi desteklediği proje çıktılarının açık erişimli olma zorunluluğu

AB’de Açık Erişim  Avrupa Konseyi’nin üye ülkelere dijital c ̧ ag ̆ da bilimsel bilgiye eris ̧ im politikaları gelis ̧ tirme ve kamu kaynaklarıyla üretilen aras ̧ tırmalara ac ̧ ık erişimi destekleme c ̧ ağrısı  AB destekli aç ̧ ık eris ̧ im projeleri (SCOAP, DRIVER, OpenAIRE/OpenAIRE Plus, MEDOANET...)  Avrupa Dijital Gündemi (DG InfSoc-  Horizon 2020 (FP8) Tüm alanlarda araştırma çıktıları

Türkiye’nin Dahil Olduğu AB Projeleri  OpenAIREplus – Bilimsel Bilgi Altyapısını Genişletmek  MedOAnet -> PASTEUR4OA – AE Politikaları Geliştirmek

TEŞEKKÜR EDERİZ… Mart 2014 Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA