COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AVRUPA’DA YENİLİKLER HAZIRLAYAN: ÖZHAN AKSAÇ.
Advertisements

Coğrafi Keşifler Rönesans Hareketleri Reform Hareketleri Aydınlanma
AVRUPA TARİHİ YENİÇAĞDA.
TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
EKONOMİK COĞRAFYA TARİHİ
2013 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler Rönasans Hareketleri
DÜNYADAKİ DENİZ ULAŞIMINDA KULLANILAN BOĞAZ VE KANALLAR
OSMAN ÜLKÜMEN ANADO LU LİSESİ
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TARİH DERSİ DÖNEM ÖDEVİ
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
ZAMAN İÇİNDE BİLİM.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
İNGİLTERE.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
AVRUPADA YENİLİKLER.
Zaman içinde bilim.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
GEZİ, TURİZM VE TANITMA KULÜBÜ DANIŞMAN ÖĞRETMEN:
KAZANIMLAR 2. Kaynakların, ürünlerin ve ticaret yollarının devletlerin gelişmesindeki önemine tarihten ve günümüzden örnekler verir.
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
CRİSTOF KOLOMB.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
Salih Zeki Anadolu Lisesi
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2011 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
BATI UYGARLIĞININ YÜKSELİŞİ
DEVLETLER NASIL GELİŞİR?. Ticarette pazara yakın olmak herzaman önemli olmuştur. İlk Çağdan günümüze kadar birçok uygarlık, malların pazarlara ulaştırıldığı.
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
YENİ ve YAKINÇAĞ’da AVRUPA
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
SBEP TARİHİ İPEK YOLU
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
Hamza Solak Zaman İçinde Bilim.
Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu
RÖNESANS’TA COĞRAFİ KEŞİFLER.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
BİRLEŞİK DEVLETLER’İN KURULUŞU
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
Eğitimcilere başarılar diler.
Portekiz.
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.
YENİ VE YAKINÇAĞ’DA AVRUPA
DÜNYADA ULAŞIM Zeliha IŞIK
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
1. Feodalite (derebeylik) yıkıldı. 2. Mutlak krallıklar ( monar ş i) kuruldu. 3. Kilise’nin gücü azaldı. 4. Papazların devlet i ş lerine karı ş maları.
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Sunum transkripti:

COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların ve kıtaların bulunmasıyla gerçekleşmiş olan keşifleri ifade eder .

Bilimsel bir merak ve yeni ufukların keşfedilmesi duygusu söz konusu olmakla birlikte temelde bu keşifler özellikle 15.yüzyıldan itibaren açık bir şekilde ekonomik nedenlerden kaynaklanmıştır.

İlk keşif denemeleri,Atlantik okyanusu ve Afrika kıyılarına doğru,14 İlk keşif denemeleri,Atlantik okyanusu ve Afrika kıyılarına doğru,14.yüzyılın başlarında Fransız ve Cenevizli gemiciler tarafından yapılmıştır.kanarya adaları ve Azor Adaları’nın keşfedilmesi,bu girişimlerin sonucudur

BAŞLICA NEDENLERİ Avrupa’da coğrafya bilgilerinin artması ve gemicilik deneyiminin çoğalması Pusulanın öğrenilmesi Avrupa’nın kendinde olmayan fakat Doğu uygarlıklarında olduğunu bildikleri zenginliklere ulaşmak için yeni,kısa ve ucuz yol arayışı Özellikle İspanyol ve Portekiz krallıklarınca,değerli madenlere ulaşılması için gemicilerin desteklenmesi Hristiyanlık dininin ve Avrupa kültürünün yaymak istenilmesi

Kristof Kolomb 1492’de Amerika Kıtası’na ulaştığında,gerçekte hem daha ucuz hem daha kısa yoldan Asya’ya ulaşma arayışı içindeydi.Çünkü buradan baharat ve benzeri maddeleri ucuz ve hızlı taşımak gibi bir sorun söz konusuydu.Portekizli gemici Bartolomeu Dias’ın Ümit Burnu’nu bulmasından sonra Vasko dö Gama,buradan dolaşarak Hint okyanusu ve Hindistan’a ulaştı.

Portekizli Macellan ve Del kano,dünyayı dolaşarak geçtiler ve bunun sonucunda dünyanın yuvarlaklığına dair kesinleştirici sonuçlara ulaşmışlardır.Venedikli gezgin Marko Polo Asya gezilerinin anlatımlarıyla Avrupa’nın Doğu uygarlıklarını tanımasını sağlamıştır.

COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI EKONOMİK SONUÇLARI Avrupa’da ticaret canlandı ve zenginlik arttı . Yeni ticaret yollarının bulunması ile ipek ve baharat yollarının önemi azaldı. Deniz ticareti kara ticaretinden daha karlı hale geldi. Akdeniz limanları önemini kaybetti,Atlas okyanusu kıyısındaki limanların önemi arttı .

2) Siyasi ve Sosyal sonuçları Afrika,Amerika,Avustralya ve okyanuslar keşfedildi. Önce İspanyollar ve Portekizliler,daha sonra Hollandalılar ve İngilizler büyük bir sömürge imparatorluğu kurmaya başladılar. Yeni keşfedilen yerlere Avrupa’dan büyük bir göç dalgası gitti. Yeni kültürlerle etkileşti. Yeni ırklar,bitkiler ve hayvanlar tanındı. Rönesans’a zemin hazırladı.

3) Dini sonuçları Avrupa’da hristiyanlık inancı sarsıldı. Yeni keşfedilen yerlerde hristiyanlık yayıldı. Kilise yeni keşfedilen yerlerde Avrupa kültürünü yaydı.

HAZIRLAYAN HATİCE UMAK 10/B 222