Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hamza Solak Zaman İçinde Bilim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hamza Solak Zaman İçinde Bilim."— Sunum transkripti:

1 Hamza Solak Zaman İçinde Bilim

2 Dünya Tarihinin Önemli İcat ve Buluşları
*Ateş: Bulunan kalıntılara bakıldığında, insanoğlunun ateşi 790bin yıl öncesinde kullandığını görüyoruz; ancak ilk kıvılcımın nasıl çıktığı henüz bilinmemekte. Ateşin bulunması, insanoğlunun doğayı kontrol altına almasında önemli bir adımdır. *Barut: Ateşten bahsedip de barutu anlatmamak olmaz. Tarihine bakıldığında, barut hakkındaki en eski bilgiler 850 yılında Çin’de yazılmış bir kitapta bulundu; ancak bu bilgi kesin olmamakla birlikte daha eskilerde bulunmuş olma ihtimali de bir hayli yüksek. Şunu da belirtmekte fayda var: Barut, en eski tarihe sahip patlayıcı ve savunmada kullanılmaya 904 yılında başlanmış.

3 *Pusula: Tarihte pusulanın Amerika’nın keşfi zamanında bulunduğu geçer; ancak Çinlilerin kendilerine mal ettikleri pusulanın asıl mucitleri Normanlar’dır. Bu halk, Colomb’un Amerika’ya ayak basışından yaklaşık 500yıl önce Amerika’yı keşfetmiş. *Kağıt: Tarihi, M.Ö yılında Mısır Uygarlığı zamanında papirüs denilen bir bitkinin yapraklarının kesildikten sonra bir tahta üstüne dizilerek bir çeşit kağıt görevinde kullanılmasına dayanır. Yapılışı günümüz kağıt üretimine göre oldukça farklı olmasına karşın aynı görevi görmüştür. Kağıdın bulunması, pozitif bilimin skolastik düşüncenin yerini almasında ve kültürel etkileşimin hızlanmasında önemli bir yer teşkil eder.

4 Para: Geçmişten bugüne kadar ticaret, insanların vazgeçilmezi olmuştur
*Para: Geçmişten bugüne kadar ticaret, insanların vazgeçilmezi olmuştur. Yaklaşık olarak M.Ö. 6. yüzyıllarda hüküm süren Lidyalılar kral yolunu bulduktan sonra ticareti canlandırdılar. Önceleri paranın işlevini deniz kabukları, değerli eşyalar oluştururken Lidyalılar altın-gümüş karışımından ilk sikkeyi bulmuşlardır. Lidyalıların dünya tarihine en önemli katkısı, parayı bulmalarıdır. *Elektrik: İcadından bu yana hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen elektriğin tarihi, Antik Yunan’a dayanır. Bu dönemde kehribarın sürtünmesi ile diğer nesneleri çektiği gözlenmiş ve bu çekim gücüne elektrik adı verilmiştir. Daha sonraları Benjamin Franklin ve pek çok bilim adamı elektrik kavramının üstünde durarak, elektriğin bugünkü şeklini almasını sağlamışlardır.

5 *Telefon: 1876′da Alexander Graham Bell’in icat ettiği telefon yeni bir devir açmıştır insan hayatında. O dönemde bilgi iletiminin en kolay yolu telgraftı ve insanlar, bunu geliştirmek için araştırmalar yapmaktaydı. Bell de böyle bir araştırma esnasında, bir odadan diğer odaya gerdiği telin sesi yansıttığını farketti ve bu deneyi geliştirmesiyle telefon icat edilmiş oldu. Önce Amerika’da, kısa zaman içinde de tüm dünyada adını duyurmuştur. *Araba: Hayatımıza kolaylık getiren ve zaman tasarrufu sağlayan bu icadın M.Ö. 3000lere dayanan oldukça eski bir geçmişi var. Arabanın, tekerleğin ve kızağın icadından sonra bulunduğu kabul edilmekte. İlk çağ kavimlerinin bulguları, arabanın savaşlarda kullanıldığını gösteriyor. 1500lü yıllardan itibaren ise Avrupa ülkelerinin fayton ve koçu arabaları üretmesiyle teknik ilerlemiş.

6 *İnternet: Ve artık insanlığın vazgeçilmezi ve belki de son dönemin en büyük icadı olan internet. 1960lı yıllarda Amerika Savunma Bakanlığı’nın isteği üzerine en olmadık felaketlerde dahi iletişimi sağlayabilecek bir şeye ihtiyaç duyulmasıyla oluşmuştur. Daha sonraları Amerikan üniversitelerinin de yararlanması isteği üzerine ler oluşmuş ve giderek yaygınlaşmıştır. Hatta ilginçtir ki televizyonun 50milyon kişiye ulaştırılması için 13, radyo içinse 38yıl geçerken; internet için sadece 5yıl geçmiştir.

7 Coğrafi Keşif Nedir? Nedenleri ve Sonuçları
15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının Okyanusların ve kıtaların bulunmasına “Coğrafi Keşifler” denmiştir. Önceleri dini ve ilmi amaçlarla başlayan dünyaya yayılma hareketleri 15. yüzyılın ikinci yarısında açık bir şekilde ekonomik amaçlara yönelmiştir. Yeniçağ Avrupası'nda ticaretin gelişmesi paranın esası olan değerli madenlere ihtiyacı arttırmıştır. Avrupalılar değerli madenlere ulaşabilmek için Asya ve Avrupa'ya seferler düzenlemişlerdir.

8 Coğrafi Keşiflerin Nedenleri Avrupalıların pusulayı öğrenmeleri gemicilik ve coğrafya bilgilerinin artması. Avrupalıların doğu ülkelerinin zenginliklerine ulaşabilmek amacıyla yeni ticaret yolları aramaları. İstanbul'un fethinden sonra Türklerin doğu ticaret yollarına hakim olmaları ve Avrupalıların açık denizlere çıkma ihtiyacı hissetmeleri. *Avrupa'da değerli madenlerin az bulunmasından dolayı kralların (İspanyol-Portekiz) gemicileri desteklemesi. Avrupalıların Hıristiyanlık dinini yaymak istemeleri. Avrupalıların dünyayı tanımak istemeleri.

9 Keşifler İpek Yolu Çin'den başlayarak Orta Asya üzerinden Hazar Denizi'nin güneyinden ve kuzeyinden geçerek Trabzon ve Kırım Limanlarına gelen malların buralardan Avrupa'ya ulaştığı yoldur. Baharat Yolu Hindistan'dan başlayarak İran Körfezi ve Irak üzerinden Suriye Limanlarına veya Kızıldeniz yoluyla Süveyş ve Akabe'ye oradan da kara yoluyla İskenderiye'ye ulaşan yoldur. Uzak Doğu ile yapılan ticaret Venedik ve Mısırlıların elinde bulunuyordu. Bu devletler diğer devletlerin Baharat Yolu'ndan faydalanmasını engellemeye çalışmışlardır. İlk keşif seyahatleri Atlantik Okyanusu ve Afrika Sahillerinde 14. yüzyılın başlarında Fransız ve Cenevizli gemiciler tarafından yapılmıştır. Bu seyahatler sonucunda Kanarya ve Azor Adaları keşfedildi.

10 Kristof Kolomb 1492'de Amerika Kıtası'na ulaştı
Kristof Kolomb 1492'de Amerika Kıtası'na ulaştı. Portekizli gemici Bartelmi Diyaz'ın Ümit Burnu'nu bulmasından sonra Vasko dö Gama Ümit Burnu'nu dolaşarak Hint Okyanusu ve Hindistan'a ulaştı. Portekizli Macellan ve Del Kano dünyayı dolaşarak yuvarlaklığını kanıtlamışlardır.

11 Keşiflerin Sonuçları Keşifler dünya tarihinde önemli sosyal siyasal ekonomik ve dini değişikliklere neden olmuştur. Bu durum keşiflerin evrensel yönünü ortaya koymaktadır. Eski ticaret yolları değişti. Akdeniz doğu -batı ticaretindeki önemini kaybetti. Baharat ve İpek Yolları önemini kaybetti. Bu durum Atlas Okyanusu Limanlarının önem kazanmasına neden olmuştur.

12 Avrupalılar yeni keşfedilen yerlerde sömürge imparatorlukları kurdular
Avrupalılar yeni keşfedilen yerlerde sömürge imparatorlukları kurdular. Bu durum keşfedilen ülkelerden Avrupa'ya Altın ve Gümüş başta olmak üzere bol miktarda hamMadde götürülmesine neden olmuştur. Bu gelişmeler Avrupa'nın zenginleşmesini hayat standartlarının yükselmesini ve Rönesans hareketlerinin gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Ticaretle uğraşan burjuva sınıfı zenginleşmiş ve Avrupa ürünleri yeni pazarlar bulmuştur. Böylece daha sonraki yıllarda gerçekleşecek olan Sanayi Devrimi'ne ortam hazırlanmıştır. Keşfedilen yerlere Avrupa'dan göçler olmuş bu durum Avrupa kültür ve medeniyetinin yayılmasını sağlamıştır.

13 Hıristiyanlık yeni ülkelere yayılmıştır
Hıristiyanlık yeni ülkelere yayılmıştır. Ancak bazi bilimsel gerçeklerin ortaya çıkması sonucunda Hıristiyanların dini inançları zayıflamış Kilise'ye güven sarsılmıştır. Dünyanın bazı yerleri Avrupalılar tarafından tanınmış yeni kültürler Canlılar ve ırklar ortaya çıkmıştır. Coğrafi Keşiflerin Türk Dünyası Üzerindeki Etkileri Coğrafi Keşifler bütün insanlığı etkilemiştir. Bu yönüyle evrensel bir özelliğe sahiptir. Akdeniz Limanları Coğrafya Keşifler sonucunda önemini kaybetti. Ancak 1869'da Süveyş Kanalı'nın Fransızlar tarafından açılmasıyla bu limanlar yeniden önem kazanmıştır.

14 Coğrafi Keşifler Müslüman ülkeler açısından büyük zararlara neden olmuştur. İslam ülkeleri yoksullaşmış Türkistan Hanlıkları giderek zayıflamış ve Ruslar karşısında gerilemiştir. Osmanlı İmparatorluğu İpek ve Baharat Yollarına hakim olmasına rağmen yolların değişmesinden dolayı umduklarına ulaşamamıştır. Osmanlı İmparatorluğu ticaret faaliyetlerini yeniden geliştirebilmek için Avrupalı devletlere kapitülasyonlar vermek zorunda kaldı.

15 Ayrıca Osmanlı topraklarında kervan yolları boyunca faaliyet gösteren halk ve zanaatkârlar işsiz kaldı. Bu durum Osmanlı Devleti'nde ekonomik sıkıntılara ve Celali İsyanları'na zemin hazırlamıştır. Osmanlı Devleti Hint ticaret yolunun hakimiyeti için Portekizlilerle Akdeniz hakimiyeti için de İspanyollarla mücadele etti. Endonezya'da savunma ve koruma savaşları yapan Osmanlı Devleti Hıristiyan Avrupa karşısında “Doğu Kalkanı” haline gelmiş.

16 Coğrafi Keşif Yapan Önemli Denizciler ve Gezginler
860'a doğru İzlanda Naddod 875'e doğru Beyazdeniz Ottar 982'ye doğru Grönland Kızıl Erik 1246 Tataristan Giovanni, Dal Piano Dei Carpini 1253 Moğolistan Rubroek

17 Çin Marco Polo 1431 Azor Adaları Gonçalo Velho 1441 Beyaz Burun Nuno Tristao 1445 Senegal Lançarote Peçanha 1471 Gine Körfezi Joao de Santarem 1482 Kongo Diego Cam

18 1487 Ümit Burnu Bartolomeu Dias 1492 Amerika (San Salvador) Kristof Kolomb Haiti 1497 Newfoundland Giovanni Caboto, Sebastiano Caboto Afrika ve Hindistan kıyıları Vasco da Gama 1498 Labrador Giovanni Caboto 1499 Venezuela Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci

19 1500 Amazon Vicente Yáñez Pinzón, Martín Alonso Pinzón Brezilya Pedro Alvares Cabral 1502 Orta Amerika Kristof Kolomb 1505 Sri Lanka Francisco de Almeida 1508 Malakka Siqueira

20 Coğrafi Keşifler Sonucu bulunan yerler
875'e doğru Beyazdeniz Ottar 982'ye doğru Grönland Kızıl Erik Tataristan Giovanni, Dal Piano Dei Carpini Moğolistan Rubroek Çin Marco Polo Asor adaları Gonçalvo Velho Cabral Beyaz Burun Nuno Tristao Senegal Lançarote Peçanha Gine Körfezi Joao de Santarem Kongo Diego Cam Ümit Burnu Bartolomeu Dias Amerika (San Salvador) Kristof Kolomb Haiti Kristof Kolomb Newfoundland Giovanni Caboto, Sebastiano Caboto Afrika ve Hindistan kıyıları Vasco da Gama Labrador Giovanni Caboto

21 1499 Venezuela Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci Amazon Vicente Yáñez Pinzón, Martín Alonso Pinzón Brezilya Pedro Alvares Cabral Orta Amerika Kristof Kolomb Sri Lanka Francisco de Almeida Malakka Siqueira Sunda Adaları A. d'Abreu Florida Juan Ponce de León Panama Nunez de Balboa 1515'e doğru Bermuda Adaları Juan Bermudez Rio de la Plata Diaz de Solis Meksika Fernanadez de Cordoba

22 1519 Tenochtitlan (Mexico) Cortes Ateş Ülkesi Ferdinand Magellan Filipin Adaları Ferdinand Magellan Nouvelle France Versazano Peru'nun fethi F. Pizarro Kanada Jacques Cartier Kaliforniya Cortes Şili D. de Almagro Colorado F. Alarcon Japonya Mendes Pinto Salomon Adaları Mendana Baffin Adası Frobisher Virginia W. Raleigh Sibirya Yermak Davis Boğazı J. Davis Novaya Zemlya Barents

23 1595 Marquises Adaları Mendana Yeni Hollanda (Avustralya) Willem Janszoon Yeni Hebrides Adaları Queiros Hudson Körfezi Henry Hudson 1615'e doğru Horn Burnu J. Lemaire Tasmanya A. Tasman Yeni Zelanda A. Tasman Kamçatka Atlasov New Britain Dampier Samoa Adaları Roggeveen Bering Boğazı Bering Aleut Adaları Bering ve Delisle Tahiti Wallis Lousiade Takımadaları Bougainville Kerguelen Adaları Kerguelen

24 1774 Yeni Kaledonya Cook Yeni Kaledonya Cook Mackenzie Irmağı Mackenzie Vancouver Adası Vancouver Adélie toprağı Dumont d'Urville Victoria toprağı J. C. Rose Kuzeydoğu Geçidi E. Nordenskjöld Kuzeybatı geçidi R. Amundsen Magnetik Güney Kutbu E. Schackleton Kuzey Kutbu Peary Güney Kutbu R. Amundsen Güney Kutbu

25 Rönesans’ın nedenleri ve sonuçları
Rönesans hareketlerinin nedenleri: * Ortaçağ'ın sonlarına doğru küıtür ve sanat alanında belirli bir birikimin oluşması, * Kağıdın bollaşması ve matbaanın icadı ile fikir ve düşüncelerin hızlı bir şekilde yayılması, okur-yazar oranının artması, * Coğrafi keşiflerle zenginleşen halkın, ilme ve sanata yönelmesi, * Mesen adı verilen sanata ilgi duyan, sanatkarları ve sanat eserlerini koruyan bir sınıfın doğması, * Büyük sanatkarların yetişmesi, * İlkçağ Hellen ve Roma dönemine ait birçok eserin incelenerek tekrar üniversitelerde okutulmaya başlanması, * İstanbul'un Türkler tarafından fethinden sonra İtalya'ya giden Bizanslı bilginlerin yaptıkları çalışmalardır. * Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı Rönesans Hareketi ilk olarak edebiyatta hümanizma akımıyla ıtalya'da başlamıştı

26 Rönesans'n sonuçları: * Skolastik düşünce etkisini yitirerek yerini hümanizma ve pozitif bilimlere bıraktı. * Bilim ve sanatta önemli gelişmeler başladı, ölümsüz eserler meydana getirildi. * Düşünen, araştıran insan tipi ortaya çıktı. Bu da Reform hareketlerine zemin hazırladı. * Toplumda, edebiyattan ve sanattan zevk alan ve bunlarla uğraşan sınıf (Mesenier) ile sanata ilgi duymasına rağmen sanatla uğraşamayan fakir sınıf belirgin olarak birbirinden ayrıldı. * İhtiyarlamış Avrupa, Rönesans'ın makyajı ile güzelleşmiş ve daha cazip hale gelmiştir. *Coğrafi keşifler sonunda oluşan sermaye birikimi, Rönesans sonunda bilim ve teknik gelişmelerle birleşip ileriki dönemde Sanayi İnkılabı'nın meydana gelmesinde temel etken olmuştur.

27 Reform’ n nedenleri ve sonuçları
Reform'un Nedenleri Grup Hepsi Fan Club - Reformun nedenleri ve Sonuçları Katolik Kilisesi'nin bozulması ve ıslahat fikrinin yayılması. Hümanizm sayesinde Hıristiyanlığın kaynaklarına inilmesi, İncil'in millî dillere çevrilerek temel ilkelerin ortaya konulması. Matbaanın yaygınlaşması ile okuma-yazma bilenlerin artması üzerine Katolik Mezhebi'nin sorgulanmaya başlanması. [Linkleri Görebilmek İçin Üye Olmalısınız. Üye Olmak İçin Tıklayınız...] sorununun ortaya çıkması, para karşılığında kilisenin günahları affetmesi. Rönesans hareketlerinin etkisi. Reform hareketlerinin ilk defa başladığı Almanya'da siyasal birlik olmaması ve Almanya'daki prenslerin dinde yenilik isteyenleri desteklemesi

28 Reform'un Sonuçları Avrupa'da mezhep birliği bozuldu
Reform'un Sonuçları Avrupa'da mezhep birliği bozuldu. Katolik ve Ortodoks mezhepleri yanında mezhepleri ortaya çıktı, mezhepler arasında çatışmalar başladı. Din adamları ve kilise, eski itibarını kaybetti. Katolik Kilisesi, kendisini yenilemek ve düzenlemek zorunda kaldı. Eğitim-öğretim faaliyetleri kiliseden alınarak laik bir eğitim sistemi kuruldu. Katolik Kilisesi'nden ayrılan ülkelerde kilisenin mallarına ve topraklarına el koyuldu. Papa ve kilisenin Avrupa Ülkelerinin kralları üzerindeki etkisi sona erdi ve Avrupa'da siyasal bölünmeler yaşandı. Çünkü Ortaçağ'da Papa, Avrupa krallarına taç giydirerek onların krallıklarını onaylıyor ve yönlendirebiliyordu. Papanın bu gücü kaybetmesi, Haçlı Seferleri'nin düzenlenmesini engellemiştir. Katolik kalan ülkelerde yeni mezheplerle mücadele etmek amacıyla Engizisyon Mahkemeleri kuruldu. Protestan krallar ve prensler, din işlerinin mutlak hakimi oldular. Reform hareketleri, Avrupa'yı siyasi yönden zarara uğratmıştır. Şarlken'in Osmanlı Devleti üzerine yapmayı planladığı Haçlı Seferi bölünmelerden dolayı gerçekleşmemiştir. Mezhep savaşları, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da ilerlemesini kolaylaştırmıştır.

29 Aydınlanma çağının nedenleri ve sonuçları nelerdir
Aydınlanma 18 yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan ve her konuda akla öncelik tanıyan düşünce sistemine“Aydınlanma” bu düşünce sisteminin etkisiyle bilim ve felsefede büyük gelişmelerin olduğu bu yeni döneme “Aydınlanma Çağı” denmiştir Aydınlanma Çağı’nda “aklın kullanılması ile doğru bilgiye ulaşılabileceği” fikri temel alınmıştır

30 Bu dönemin önemli bilim insanları; o Newton (Nivton); fizik ve matematik alanında çalıştı o Copernik (Kopernik); Evrende Güneşmerkezli birsistem olduğunu ve Dünya’nın Güneşçevresindedöndüğünü kanıtladı o Galileo; Dünya’nın yuvarlak olduğunu ispatladı o Descartes (Dekart); analitik geometriyi geliştirdi o Jean Jacgues Rousseau (Jan Jak Russo); toplumsal alanda önemli eserler verdi o Mozart Bach (Bah) gibi besteciler müzik alanında önemli başarılar elde etti

31 Aydınlanma Çağı’nın Sonuçları
Aydınlanma Çağı’nın Sonuçları * Bilim sanat edebiyat siyaset ve sosyal alanlarda önemli eserler verildi * Bilimsel ve teknolojik gelişmeler Sanayi İnkılâbı’nın temellerini oluşturdu * Siyasi ve sosyal gelişmeler ABD’nin kurulmasında ve Fransız İhtilali’nin çıkmasında etkili oldu * Avrupa’da akılcı düşünce sistemi gelişmiştir


"Hamza Solak Zaman İçinde Bilim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları